LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Božićne tradicije

Kako se božićne tradicije razlikuju u svijetu – od božićnih parada do sakrivanja metli

Jeste li kad čuli za Yule kozu ili Festival divovskih lampiona? Tko će za Božić svoju kuću ispuniti jaslicama u stvarnoj veličini, a tko skoknuti do KFC-a? Donosimo zanimljive božićne tradicije u svijetu na jednom mjestu.

Jeste li kad čuli za Yule kozu ili Festival divovskih lampiona? Tko će za Božić svoju kuću ispuniti jaslicama u stvarnoj veličini, a tko skoknuti do KFC-a? Donosimo zanimljive božićne tradicije u svijetu na jednom mjestu.

Kad su u pitanju božićne proslave diljem svijeta u jedno smo sigurni – blagdanski stol fokus je zbivanja. No, velike su razlike u tome što se na tom stolu nalazi. Pojedine zemlje veći naglasak stavljaju na ribu, druge na meso, neke čak posegnu za KFC-om u svom meniju. Božić je važan u mnogim kulturama, a razlike kreću već od samog vremenskog perioda kad za koju zemlju blagdansko vrijeme počine. Vodimo vas na put oko svijeta na kojem ćete saznati brojne zanimljivosti o njihovim tradicijama.


Europa


Europske tradicije ne variraju pretjerano unutar kontinenta. Kiti se bor, pale se svijeće, otvara se adventski kalendar, obilježava se Badnjak, no krajnji sjever Europe o obilježavanju blagdanskog vremena ima svoje zamisli.

Tako primjerice u Finskoj nije neobično sakriti sve metle u kući prije spavanja na Badnjak. Budući da se njihova vjerovanja isprepleću s onim poganskima, smatra se kako metle ne smiju biti izložene da se vještice i duhovi ne bi odvažili iskoristiti ih kao prijevozno sredstvo.

Šveđani važnost usmjeravaju k proslavi svete Lucije, ali i Yule kozi. Yule je nevidljivi duh za kojeg se smatra da pazi i osigurava božićne pripreme. U čast tome nije neobično uočiti velik broj slamnatih koza i ukrasa u švedskim kućanstvima.

Kada idemo prema unutrašnjosti Europe, valja spomenuti da Nijemci uživaju u božićnim marketima dok Austrijanci naglasak stavljaju na obilježavanje Svetog Nikole i njegovog suputnika Krampusa. Česi za blagdansku večeru preferiraju pripremiti šarana kojeg kupuju živog te drže u vodi do Božića. U zadnjih nekoliko godina postalo je popularno životinju pustiti natrag u rijeku.


Azija


Budući da Azija nije pretežno kršćanske vjeroispovijesti obilježavanje Božića razlikuje se od kontinenata koji prakticiraju kršćanstvo. Obilježavanje ovog blagdana ima komercijalnu vrijednost i očituje se kroz festivalske proslave.

Japan je odlučio zadržati darivanje. Glavna misao jest širiti sreću i pozitivnu atmosferu, dok se veća pažnja posvećuje Badnjaku nego Božiću koji je poprimio romantičnu konotaciju i rezerviran je za parove i izmjenu poklona. Glavna destinacija kad je u pitanju hrana Japancima je ni manje ni više nego KFC, što je u zadnjih nekoliko godina postala Božićna tradicija.

Proslavu Božića koja je vrlo slična onoj europskoj pronaći ćete na Filipinima čiji se stanovnici u većini izjašnjavaju kao rimokatolici. Božićne pjesme ondje moći ćete čuti već krajem ljeta, a glavna atrakcija adventa postaje Festival divovskih lampiona. Festival ima natjecateljsku crtu budući da sudionici teže biti bolji od svojih susjeda. Lampioni su u početku ove tradicije izrađivani od origami papira u čije se središte stavljala svijeća, no danas za njihovu izradu služe razni materijali, dok im veličina seže čak do 6 metara. U Indiji, iako samo 2% ljudi slavi, moći ćete uočiti ukrašena stabla manga i banana, dok će se na stolu posluživati hrana slična tradicionalnoj europskoj kuhinji kao što je pečena purica.


Južna Amerika


Nemojte se iznenaditi ako u Venezueli na Božić začujete vatromet. Tradicija nalaže i odlazak na ponoćku, no građani preferiraju do crkve na koturaljkama. U glavnom se gradu zatvore i pojedine ceste kako bi se bezbrižno dokoturali na misno slavlje.

U susjednoj Kolumbiji proslava Božića kreće s Danom malih svijeća, točnije 7. prosinca kad građani izlaze na ulice kako bi grad, ali i svoje domove, ukrasili svijećama.

Meksikanci veliku pažnju posvećuju prikazivanju scena Isusova rođenja. Jaslice, čiji su prikazi ključni, ponekad budu u prirodnoj veličini likova koje scena prikazuje i mogu zauzimati cijele prostorije. Ovi komadi umjetnosti nerijetko se prenose s koljena na koljeno, a mogu prikazivati i neke svakidašnje scene kao što su žene koje pripremaju tortilje.


Afrika


Kontinent koji nije u potpunosti kršćanske vjeroispovijesti u velikoj većini obilježava Božić. U zemljama gdje prevladava neka druga vjera kao što je islam, Božić se percipira više nacionalnim blagdanom nego li vjerskim, što omogućava sudjelovanje sviju u proslavi. Potiče se dobročinstvo, zajedništvo i sreća, dok glavnu ulogu svakako zauzima okupljanje oko hrane. Budući da je na većem dijelu kontinenta vrlo toplo za vrijeme božićnih blagdana, teško da možete očekivati bijeli Božić, ali ukrašene ulice svakako možete.

Za Egipat i Etiopiju proslava je rezervirana za 7. siječnja jer se vode Julijanskim kalendarom, u Gambiji se održava velika ulična parada na kojoj su glavne zvijezde masovni lampioni u obliku brodova.

Ako se na Božić nađete u Ugandi, pripremite svoju najfiniju odjeću jer bez nje nikako ne možete na Svetu misu. Neki Uganđani štedjet će mjesecima kako bi se opremili za taj dan. U crkvi će se puno plesati i pjevati, dok su večeri rezervirane za pomoć građanima slabijeg imovinskog statusa kroz pomoć u pučkim kuhinjama. U Djeda Božićnjaka ne vjeruju, a djeca neće očekivati poklone ispod Božićnog drvca.

FOTO: PIXABAY