LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Društvene mreže

Kako detoks od društvenih mreža može osvježiti vaš um?

Iako nude brojne prednosti, kao što su povezivanje s prijateljima, pristup informacijama i zabavi, često korištenje društvenih mreža može imati i negativne učinke na mentalno zdravlje i dobrobit studenata.

Iako nude brojne prednosti, kao što su povezivanje s prijateljima, pristup informacijama i zabavi, često korištenje društvenih mreža može imati i negativne učinke na mentalno zdravlje i dobrobit studenata.

Detoks od društvenih mreža, odnosno svjesno ograničavanje ili potpuni prestanak korištenja ovih platformi na određeno vrijeme, može imati značajan pozitivan utjecaj na studente u nekoliko ključnih područja.
 


VEZANO: Evo što sve možete raditi ako imate višak slobodnog vremena


 

Koncentracija

 

Jedan od najuočljivijih učinaka detoxa od društvenih mreža je poboljšanje koncentracije. Studenti koji smanje vrijeme provedeno na društvenim mrežama često primjećuju da imaju više vremena za sebe i manje su skloni ometanju tijekom učenja. Bez stalnih obavijesti i potrebe za provjeravanjem novih objava, lakše je ostati fokusiran na zadatak koji je pred vama.

Šokantan TikTok incident: učenici u osnovnoj školi ismijavali profesore uznemirujućim videima


 

Mentalno zdravlje

 

Studije su pokazale da postoji korelacija između prekomjernog korištenja društvenih mreža i povećanog rizika od razvoja simptoma anksioznosti i depresije. Usporedba vlastitog života s idealiziranim prikazima tuđih života na društvenim mrežama može dovesti do osjećaja usamljenosti i niskog samopoštovanja. Detoks može pomoći u smanjenju ovih negativnih osjećaja i promovirati zdraviji odnos prema sebi i svojim postignućima.

 

Što upisati, kakav je studentski život i gdje se zaposliti u struci – sve to na ovogodišnjoj Smotri sveučilišta


Stvaranje kvalitetnijih odnosa

 

Iako društvene mreže omogućavaju lako povezivanje s drugima, one također mogu dovesti do površnih interakcija. Detoks od društvenih mreža može potaknuti studente da njeguju stvarne međuljudske odnose kroz osobne susrete, druženja i druge oblike direktne komunikacije, što može dovesti do dubljih i značajnijih veza.
 

@bobbbaaaay cutting back on phone use has increased other areas of my life and it’s something I’m consciously monitoring throughout my day. these are some of the biggest benefits I’ve found from a digital detox #digitaldetox #digitaldetoxday #socialmediadetox #socialmediadetoxdone #phonetip #distractions #focustips #mindsetcoach #mindsetmatters #wellbeingtips ♬ FEEL THE GROOVE - Queens Road, Fabian Graetz

Gimnazijalac podijelio dilemu oko upisa fakulteta, razvila se živa rasprava na društvenim mrežama


IZVOR: TIKTOK BOBBBAAAAY
FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA