LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
U ZNAKU STEM-a

Kada se u područja matematike, znanosti, tehnologije i inženjerstva ubaci "wow" efekt, rezultat je STEM festival

Opće je poznato kako prema STEM područjima postoji stereotip kao zahtjevnim i teškim, a cilj festivala bio je dokazati upravo suprotno.

Opće je poznato kako prema STEM područjima postoji stereotip kao zahtjevnim i teškim, a cilj festivala bio je dokazati upravo suprotno.

Na Visokom učilištu Algebra od 20. – 22. listopada održao se trodnevni događaj za sve ljubitelje STEM područja, primarno namijenjen djeci i mladima od 13 do 19 godina, i to potpuno besplatno.

Riječ je o STEM festivalu koji je dio projekta „STEM akademija“ sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt provodi Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI) u suradnji s Institutom za razvoj obrazovanja, Visokim učilištem Algebra i Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Službeni početak festivala bio je u četvrtak, 20. listopada, kada se održao panel na temu „Sadašnjost i budućnost STEM-a u obrazovanju" kojim su se otvorila brojna pitanja vezana uz važnost i razvoj STEM područja u formalnom i neformalnom obrazovanju u Hrvatskoj.

Kroz sljedeća dva dana, STEM festival okupio je brojne predavače i izlagače, koji su na, zanimljiv i interaktivan način posjetiteljima pokušali približiti trendove i zanimljivosti iz STEM područja.

Sudionici festivala, imali su prilike naučiti kako izraditi vlastitog PizzaBota; mjerili su radioaktivnost stvari oko njih; učili su o kriptografiji te životu postanka na Zemlji; učili su o fizici i atomima; a veliki hit bili su pokusi iz kemije uz još mnoštvo zanimljivog i edukativnog sadržaja.

Opće je poznato kako prema STEM područjima postoji stereotip kao zahtjevnim i teškim, a cilj festivala bio je dokazati upravo suprotno. Štoviše, kroz razne demonstracije, interaktivne radionice i sadržaj približiti matematiku, znanost, tehnologiju i inženjerstvo kao važna i zanimljiva područja čija je primjena vrlo široka.

Ovladavanje i primjena temeljnim znanjima iz prirodnih i tehničkih znanosti potrebna je svim generacijama mladih, bez obzira kuda će ih odvesti budućnost u kasnijoj, profesionalnoj fazi života, rekao je suosnivač i predsjednik uprave Visokog učilišta Algebra Hrvoje Balen.

Festival je, kroz ukupno dva dana, posjetilo preko 1.000 ljudi. Najviše je bilo djece i mladih koji su dolazili u grupi pod pratnjom učitelja, neki su dolazili s roditeljima, neki sami, a bilo je i onih malo starijih posjetioca koji su došli pogledati određena predavanja i izlaganja.

 

FOTO: FOTO: MISLAV MESEK