LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NEZDRAVE NAVIKE

Jedete više kada ste pod stresom? Evo kako stati na kraj emocionalnom jedenju!

Baš sada vam se jede ona čokolada koju ste kupili nekome za poklon? Prenosimo potencijalne razloge zašto vam je pala na pamet i kako se oduprijeti da ju pojedete!

Baš sada vam se jede ona čokolada koju ste kupili nekome za poklon? Prenosimo potencijalne razloge zašto vam je pala na pamet i kako se oduprijeti da ju pojedete!

Pripremanje ispita i kolokvija, mnoštvo obaveza, svađe s bližnjima i partnerom, stresan posao ili neočekivane promjene planova potiču vašu želju za hranom? Sve su to potencijalni faktori koji mogu uzrokovati emocionalno jedenje, odnosno tješenje hranom.

Problem je to koji zahvaća oba spola, iako Healthline navodi kako neka istraživanja pokazuju da je emocionalno jedenje učestalije kod žena. Neovisno osjećamo li se loše pa se želimo na neki način ispuniti ili imamo potrebu za nagradom, hrana nam pruža osjećaj cjelovitosti i privremenog zadovoljstva.

Nekada nas možda smiruje, nekada razveseli ili nadoknadi naporan i loš dan. Prepoznavanje okidača koji nas navode na emocionalno jedenje bitno je prepoznati. Harvard Health Publishing prenosi kako psihološka istraživanja sugeriraju da će se svako ponašanje koje se nagradi vjerojatno i ponoviti.

Zdrava prehrana za studente: Na što pripaziti i što izbjegavati


Dakle, ako se želimo riješiti takve navike, potrebno je znati što nas tjera na jedenje. Stres je najčešći faktor pa se stoga preporučuje uvođenje metoda koje smanjuju razine istoga, poput svakodnevne tjelovježbe ili meditacije.

Ako se pak volimo nagraditi hranom nakon napornog dana, valja se podsjetiti da se i zdravom hranom nagrađujemo, zbog čega ćemo biti ponosniji i zadovoljniji. Distrakcije poput kratke šetnje vani, razgovora s prijateljima ili puštanja omiljene glazbe također mogu biti dobra strategija u nervoznim trenucima.

Svijet hrane na TikToku: od odvratnih trendova do kulinarske avanture


Ako ste već probali držati se dalje od hrane, ali niste uspjeli, riješite se nezdravih namirnica za kojima najčešće posežete, bilo da je riječ o najdražoj čokoladi ili vrećici čipsa. Izbjegavajte kupovinu kada osjetite da vas osjećaji preplavljuju.

Znamo da je ključ svega u dobroj ravnoteži, zato se ne morate voditi potpunim izbjegavanjem. Smanjivanje količine i porcija sasvim je dovoljno. Smanjite porcije, istresite trećinu čipsa u posudicu umjesto da pojedete cijeli vrećicu odjednom.

Ove zagrebačke menze zatvaraju svoja vrata do rujna


Osvijestite si da vam ta čokolada koju ćete pojesti neće riješiti problem s dečkom ili curom niti ćete zbog bureka položiti ispit. Može vam jedino izazvati nepoželjan osjećaj u tijelu jer emocionalno jedenje nije potreba, već navika kratkotrajnog zadovoljstva koju trebate osvijestiti i aktivno ispravljati.

FOTO: UNSPLASH