LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ususret danu zaljubljenih

Je li početak Valentinova zapravo zabilježen u tamnici? Otkrivamo povijesne zanimljivosti o tom blagdanu

Valentinovo se od davnina obilježava 14. veljače – na dan poganskog blagdana plodnosti. Otkrivamo niz zanimljivosti koje se vežu za taj blagdan.

Valentinovo se od davnina obilježava 14. veljače – na dan poganskog blagdana plodnosti. Otkrivamo niz zanimljivosti koje se vežu za taj blagdan.

Povijest Valentinova i priča o njegovu zaštitniku poprilično je tajanstvena. Sa sigurnošću znamo da se veljača već dugo slavi kao mjesec romantike i da Blagdan svetog Valentina kakav danas poznajemo sadrži ostatke kršćanske i drevne rimske tradicije, a ostalo su legende.

Jedna legenda tvrdi da je Valentin bio svećenik koji je služio tijekom trećeg stoljeća u Rimu. Kad je car Klaudije II. zaključio da su samci bolji vojnici od onih sa ženama i obiteljima, zabranio je brak za mladiće. Svetac je, shvativši nepravdu dekreta, prkosio toj odluci i nastavio tajno sklapati brakove. Kad su otkriveni njegovi postupci, Klaudije je naredio da se usmrti.

Druge priče sugeriraju da je Valentin možda ubijen zbog pokušaja pomoći kršćanima u bijegu od surovih rimskih zatvora, gdje su ih često tukli i mučili. Prema jednoj od njih, dok je bio zatvoren, zaljubio se u mladu djevojku – možda kćer svojeg tamničara – koja ga je posjetila. Prije smrti navodno joj je napisao pismo s potpisom From your Valentine, što je izraz koji se i danas rabi.

Iako prava istina nije poznata, u svim je pričama sveti Valentin simpatična, herojska i – što je najvažnije – romantična osobe. Do srednjeg vijeka, možda zahvaljujući ovoj reputaciji, postao je jedan od najpopularnijih svetaca u Engleskoj i Francuskoj.

Blagdan sv. Valentina od davnina se obilježava 14. veljače – dan prije rimskog blagdana bogova Pana, Fauna i Luperka, tj. poganskog blagdana plodnosti. Svećenici bi na taj dan žrtvovali kozu za plodnost i psa za pročišćavanje. Potom bi žene nježno dodirivale oderanu kožu jer se vjerovalo da će ih učiniti plodnijima u nadolazećoj godini. Kasnije tijekom dana, prema legendi, sve mlade žene u gradu smjestile bi svoja imena u veliku urnu, a svatko od gradskih neženja izabrao bi ime i spario se sa svojom odabranicom.

Obilježavanje Valentinova u znatnoj se mjeri razlikuje od prošlosti. Danas je poprilično komercijalizirano, ali simboli ljubavi ostali su zastupljeni tijekom stoljeća postojanja praznika.

FOTO: PEXELS