LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Istraživanje svemira

Iz NASA-e najavili revolucionaran pothvat: "Ljudi će uskoro živjeti i raditi na Mjesecu"

Voditelj velikog NASA-inog svemirskog istraživanja, Howard Hu, otkriva da će ljudi, već u ovom desetljeću, imati priliku živjeti, raditi i istraživati na Mjesecu. 

Voditelj velikog NASA-inog svemirskog istraživanja, Howard Hu, otkriva da će ljudi, već u ovom desetljeću, imati priliku živjeti, raditi i istraživati na Mjesecu. 

NASA-ina stotinu metara visoka raketa Artemis nedavno je poletjela iz svemirskog centra Kennedy. Na vrhu Artemisa nalazi se svemirska letjelica Orion, a čitavi let služi kao svojevrsno testiranje povezano s ponovnim odlaskom čovjeka na mjesec. Ako se test pokaže uspješnim, sljedeći će biti sa živom posadom, a nakon toga, trebao bi slijediti i treći let gdje će astronauti, nakon više od 50 godina, ponovno sletjeti na Mjesec.

To je prvi korak koji poduzimamo u svrhu dugoročnog istraživanja dubokog svemira. Mislim da je ovo povijesni dan za NASA-u, ali i za sve ljude koji podržavaju istraživanje svemira. – rekao je za BBC Howard Hu, voditelj čitavog pothvata.

Kako ističe Hu, najkritičniju fazu testiranja predstavlja povratak Artemisa u Zemljinu orbitu. Raketa će u atmosferu ući brzinom od 38.000 km/h, što je čak 32 puta brže od brzine zvuka. Zbog velike brzine, prednja strana rakete bit će izložena temperaturi koja će se približiti 3000 Celzijevih stupnjeva.

Nakon što se ispita sigurnost, Howard otkriva da će ljudi, već u ovom desetljeću, imati priliku živjeti, raditi i istraživati na Mjesecu. 

Poslat ćemo ljude na Mjesec te će oni živjeti na njegovoj površini. Za nas će biti jako važno naučiti više o prostoru izvan Zemljine orbite, a potom imamo u planu napraviti veliki iskorak ka putovanju na Mars. –  rekao je Hu.

FOTO: PIXABAY