LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ljubimci

Istraživanje pokazalo: Psi plaču od sreće kad vide svoje vlasnike

Suze se kod pasa ranije nisu povezivale s emocijama, no novo istraživanje pokazuje da psi mogu plakati od sreće.

Suze se kod pasa ranije nisu povezivale s emocijama, no novo istraživanje pokazuje da psi mogu plakati od sreće.

Mahanje repom, lizanje, razigrano skakanje i pogled koji topi srce. To su znakovi po kojima znate da je vaš pas sretan kad vas vidi. Novo istraživanje sada sugerira da psu mogu navrijeti i suze radosnice na oči kada se ponovno susretne sa svojim vlasnikom nakon što su neko vrijeme bili odvojeni, prenosi Index.

Kao i ljudi, psi imaju suzne kanale iz kojih cure suze i održavaju oči čistima i zdravima. Ali suze kod pasa ranije se nisu povezivale s emocijama. Profesor na Sveučilištu Azabu u Japanu, Takefumi Kikusui, odlučio je istražiti pseće suze nakon što je prije šest godina promatrao svoju pudlicu nakon što je okotila štence. Primijetio je da su joj oči suzile dok ih je dojila.

– Otkrili smo da psi ponekad liju suze povezane s pozitivnim emocijama. Također smo otkrili da je mogući mehanizam koji stoji iza toga oksitocin – rekao je Kikusui za časopis Current Biology, referirajući se na hormon ljubavi ili majčinski hormon.

Kako bi istražili vezu, Kikusui i njegov tim mjerili su količinu suza kod 18 pasa Schirmerovim testom ili testom produkcije suza. Papirnatu traku stavili su unutar očnih kapaka pasa minutu prije i nakon što su se ponovno ujedinili sa svojim vlasnicima nakon pet do sedam sati odvojenosti.

– Volumen suza procijenjen je prema duljini mokrog dijela trake. Osnovna linija bila je oko 22 milimetra, a nakon ponovnog susreta s vlasnicima, volumen suza povećao se za 10 posto – objasnio je Kikusui.

Kako bi razumjeli je li oksitocin igrao ulogu u stvaranju suza, otopina koja je sadržavala taj hormon nanesena je na površinu očiju 22 psa. Količina suza značajno se povećala nakon primjene oksitocina u usporedbi s kontrolnom otopinom.

Kada sljedeći put dođete kući, a vaš vam se pas neopisivo veseli, to može biti zato što zna da ćete ga voditi u šetnju, što ćete igrati s njim, hraniti ga i maziti, ali i zato što vas jednostavno voli.
FOTO: PEXELS