LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
KALIGRAFIJOM OSLIKAVA BIBLIJE

„Imala sam priliku oslikati Bibliju za časnu sestru karmelićanku koja živi u strogoj klauzuri u Španjolskoj“

Baratanje kaligrafijom nije lak zadatak, pa je tako za oslikavanje korica samo jedne Biblije potrebno između tri i pet sati te minimalno tri dana za izradu jer se slojevi boja moraju sušiti. S oslikavanjem Biblija ovom tehnikom krenula je 2021., a u prethodnoj godini oslikala je čak 400 Biblija.

Baratanje kaligrafijom nije lak zadatak, pa je tako za oslikavanje korica samo jedne Biblije potrebno između tri i pet sati te minimalno tri dana za izradu jer se slojevi boja moraju sušiti. S oslikavanjem Biblija ovom tehnikom krenula je 2021., a u prethodnoj godini oslikala je čak 400 Biblija.

Marija Pavković je edukacijska rehabilitatorica koja je nakon petogodišnjeg studija i nekoliko godina rada u fakultetskoj struci otkrila i potvrdila svoju strast za kaligrafijom i oslikavanjem Biblija te je nakon tri godine odlučila napustiti siguran posao edukacijske rehabilitatorice i posvetiti se upravo tome. Svaka korica koju dotakne postaje više od toga – postaje kombinacija boja, simbola i riječi zbog kojih svaka knjiga izgleda kao pravo malo remek-djelo. Ujedno, Marija je dokaz da studij ne mora određivati karijeru te da u bilo kojem trenutku života možemo napraviti zaokret.

Kako u samom početku skromno priča Pavković, ideja oslikavanja Biblija nije bila njezina, već je primjere ljudi koji se time bave vidjela na internetu, a kako je tada već dvije godine sa strane kaligrafijom pisala kršćanske citate i oslikavala ih cvijećem, odlučila je svemu dati jednu novu dimenziju.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ruža i kist (@ruzaikist)

Na dan kad sam diplomirala sam pokrenula i Ružu, tako da sam od početka mog rada u struci imala i maleni posao sa strane. Ja zapravo nikada nisam mislila da ću živjeti samo od toga, ali u proljeće prošle godine je Ruža jako narasla i jednostavno sam imala toliko posla da nisam više mogla raditi oba posla i odlučila sam se posvetiti samo Biblijama, započela je priču Marija Pavković koja stoji iza brenda Ruža i Kist.

Osnova njezinog rada je, dakle, kaligrafija, a riječ je o lijepom pisanju s dvije grane: starinskom s nalivperom i starim fontovima te modernom koja ima različite stilove.

Ja često znam reći da je kaligrafija „crtanje slova“ tako da više ne pišeš svojim rukopisom nego ga sasvim izmijeniš da bude estetski, vizualno lijepo. To je jedna prekrasna vještina koju mogu naučiti gotovo svi, samo je potrebno puno vježbati. Postoji nekoliko pravila kojih se treba držati u modernoj kaligrafiji, a s vremenom se može razviti neki osobni stil pisanja – tako i ja danas pišem, puno sam pisala i tako razvila neki svoj font slova. Kaligrafija je jako opuštajuća kao hobi i unosi jednu ljepotu u obične stvari, pogotovo danas kada većinu toga pišemo digitalnim putem, uzeti kist u ruke i pisati na papir, običan rukopis zamijeniti lijepim slovima je jako ispunjavajuće, objasnila je Pavković.

Međutim, baratanje kaligrafijom nije lak zadatak, pa je tako za oslikavanje korica samo jedne Biblije potrebno između tri i pet sati te minimalno tri dana za izradu jer se slojevi boja moraju sušiti. S oslikavanjem Biblija ovom tehnikom krenula je 2021., a u prethodnoj godini oslikala je njih čak 400.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ruža i kist (@ruzaikist)

Kod oslikavanja Biblije najprije bojam pozadinsku boju, zatim crtam dizajn, pa pišem citat, i na kraju sve zaštitim s lakom, tako da i nakon mnogo godina korištenja boja ostane sačuvana i ne skida se. Kod oslikavanja u svemu slušam želje kupaca - od boje pozadine do dizajna i citata, sve je prilagođeno njihovim idejama i tako je uistinu potpuno personalizirana, dodala je Pavković.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ruža i kist (@ruzaikist)

Imala je priliku oslikati Bibliju i za časnu sestru karmelićanku koja živi u strogoj klauzuri u Španjolskoj te za nekoliko svećenika, od kojih izdvaja austrijskog benediktinca koji joj je tijekom života bio velika podrška.

Mislim da nije najvažnije imati talent za nešto, nego interes za nešto. Ako razvijamo svoje interese, možda tek tada vidimo da imamo i talent za to, a radom možemo daleko dogurati. To je upravo i moja priča. Mislim i da je u današnjem modernom društvu jako važno raditi nešto što nas opušta i daje smisao, zaključila je Marija Pavković koja stoji iza brenda Ruža i kist.

 
FOTO: MARIJA PAVKOVIĆ, PRIVATNA ARHIVA