LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Čuvanje prirode i novca

Ideje za ponovno korištenje predmeta iz kućanstva

Živjeti u skladu s prirodom nije teško. Počnite činiti razliku već danas uz pomoć nekoliko ideja koje vam donosimo.

Živjeti u skladu s prirodom nije teško. Počnite činiti razliku već danas uz pomoć nekoliko ideja koje vam donosimo.

Živimo u konzumerističkom svijetu. Svakodnevno kupujemo nove stvari i bacamo stare. Često je upitno kamo odlazi naš otpad, čak i ako smo ga odvojili za recikliranje. Ipak, brojne se stvari mogu ponovo iskoristiti. Njihovo ponovno iskorištavanje traži naš angažman – malo mašte, kreativnosti i vremena, ali korist je velika za nas, naše raspoloženje i novčanik, ali i za okoliš. Živjeti u skladu s prirodom nije teško. Treba samo početi razmišljati izvan okvira, pustiti mašti na volju, biti kreativan, ili guglati. Počnite činiti razliku već danas, a mi vam donosimo nekoliko prijedloga kako da to učinite.

1. Plastične boce

Vjerojatno ste za ovo već čuli, ali toliko je korisno za okoliš da vrijedi ponoviti. Stare boce od deterdženta za suđe, nakon što ih dobro operete, odlične su za čuvanje smjese za palačinke. Ako niste raspoloženi za palačinke, možete bocu napuniti vodom i koristiti je za zalijevanje vrta. Na sličan način možete iskoristiti i plastične boce od soka ili nekog drugog pića. Napravite rupice na dnu i zalijete cvijeće ili povrće. Također, možete od nje napraviti hranilicu za ptice. Još je bolje ako ne kupujete plastične boce, već ih zamjenite staklenima, koje su zdravije i za vas i za prirodu.

FOTO: Flickr

2. Podijelite ostatke hrane

Iako ne zvuči primamljivo, nije ni loše. Nema smisla bacati hranu ako je netko može pojesti. Ako već ni s kim drugim, podijelite hranu s članovima obitelji, rođacima, prijateljima, susjedima ili njihovim kućnim ljubimcem. Dodatni savjet: ako često idete u menzu i pola hrane bacite jer ne možete pojesti, počnite sa sobom nositi plastične kutije i ostatke hrane ponesite doma, za kasnije, posebno kad je riječ o hrani koja je dobra hladna ili podgrijana.

3. Majice

Imate puno starih majici s rupama, flekama, izblijedjelom bojom? I iz njih se još uvijek može izvući korist. Osim što se mogu donirati, ako su u relativno dobrom stanju, ili baciti u kontejner za tkaninu, mogu se iskoristiti u kućanstvu. Iskoristite ih za brisanje prašine ili poda. Osim toga, ako ste dovoljno viješti s koncem i iglom ili znate nekoga tko je viješt, možete staru majicu ušiti u jastuk ili prekrivač, čak i u tepih. Ako za ništa drugo, mogu poslužiti za umatanje lomljivih predmeta, umjesto novina kada se selite.

FOTO: Pinterest

4. Kora od banane

Da, kora od banane, dobro ste pročitali. Jedan je način njezina iskorištavanja u svrhu laštenja cipela. Također je dobra za izbjeljivanje zubi. Jednostavno izrežite na trakice koru i stavite je na nekoliko minuta na zube. Primjetit ćete razliku u roku od pet dana. Može se koristiti i za uklanjanje bradavica ili u vrtu. Tisuće je načina za njeno iskorištavanje.

5. Kutije od jaja

Nakon što ih jako dobro očistite, u njima možete čuvati ćufte u zamrzivaču, ostatak novca, loptice za golf ili nešto slično.

6. Stare čarape

Ako ste jedna od osoba koja stalno gubi čarape ili jednu od čarapa ili vam nestaju u pranju, postoje načini kako iskoristiti tu jednu čarapu koja je ostala bez svojega para (ako ju ne planirate nositi s drugom, koja je također ostala bez para). Možete od nje napraviti igračku za vašeg psa ili mačku, možete ih nositi preko prljavih cipela po kući ili u njih spremati sitne predmete, poput spajalica, vijaka ili ukosnica.

FOTO: Flickr

7. Kutije od cipela

Možete ih iskoristiti za čuvanje bilježaka (ili skripti nakon ispita, za slučaj da još zatrebaju) ili kao za organiziranje robe u ormaru. Umotajte ih u ukrasni papir ili ih obljepite naljepnicama ako želite.

9. Talog kave

Umjesto da ga bacite, stavite ga u šalicu, u hladnjak. Odličan je za neutralizaciju mirisa. Vrtlari ga preporučuju i u vrtu jer pomaže, ako se stavi oko biljke, pri obrani biljke od mrava ili puževa, koji ih uništavaju. Može poslužiti i kao piling za uklanjanje mrtvih stanica kože s lica.

10. Role wc papira

Jedna je od najčešćih stvari na popisu za kupnju wc papir. Njegove role uglavnom bacamo. Ipak, one se mogu ponovno iskoristiti, primjerice za pakiranje poklona, kao prsten za salvete ili spremnik za kablove. Uz nešto više angažmana, možete napraviti igračku – trkaći auto. Eto vam poklona za malog nećaka, ako nemate novaca za bolji poklon i volite prirodu.

FOTO: FLICKR