LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mit ili stvarnost?

Goncharov: najbolji gangsterski film (n)ikada snimljen

Zima dolazi u Napulj u filmu Goncharov (1973.) redatelja Martina Scorseseja.

Zima dolazi u Napulj u filmu Goncharov (1973.) redatelja Martina Scorseseja.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza bivši vlasnik sovjetske mafijaške diskoteke, Goncharov ''Lo Straniero'' (Robert De Niro), stiže u Napulj i uskoro ondje postaje šefom kriminalnog podzemlja. Uz De Nira u naslovnoj ulozi zvjezdanu glumačku postavu čine i Cybill Shepherd u ulozi Goncharove supruge Katye, Harvey Keitel kao Andrey ''Bankar'' Daddano, Al Pacino kao Mario Ambrosini, Gene Hackman kao Valery Michailov i John Cazale kao Joseph Morelli. Riječ je o Scorsesejevom gangsterskom filmu Goncharov iz 1973. Čitate li ovo i mislite si: "Kako je moguće da nikada nisam čuo za Goncharova?" Ne brinite, niste ni mogli čuti za taj film jer on zapravo i ne postoji.

O čemu je riječ? Goncharov je svoj put započeo na društvenoj mreži Tumblr, i to objavom o lažnjak čizmama naručenima online s neobičnom etiketom „najbolji mafijaški film ikada snimljen – Martin Scorsese predstavlja Goncharova (vrlo je vjerojatno riječ o pogrešno napisanom naslovu talijanskog kriminalističkog filma Gomorrah). Možda bi sve to i nestalo u bespućima interneta kao još jedan komični meme, no igrom sudbine (i internetskog ludila) dogodilo se nešto puno više. Sredinom studenoga korisnik Tumblra  beelzeebub dizajnirao je filmski poster za Goncharova čime je pokrenuta velika lavina reakcija i odjednom se granica između mita i stvarnosti za ovaj (ne)postojeći Scorsesejev gangsterski film posve zamutila.

Filmski poster za Goncharova (1973.)


Korisnici društvene mreže Tumblr potom su u samo nekoliko dana isprepleli i kreirali čitav Goncharov svijet. Nastalo je mnoštvo recenzija i objava u kojima se komentiraju, a ujedno i stvaraju, scenarij, likovi i simbolika filma. Napisani su fiktivni akademski članci, fanfictioni, kreirani gifovi, memeovi, crteži, foršpani, fotografije scena iz filma, pa čak i originalni filmski soundtrack!

U kolektivni fever dream uključila se i američka glumica Lynda Carter (najpoznatija kao Wonder Woman iz TV serije 70-ih) koja je u Goncharovu ''glumila'' kao Plesačica #2. Na svome Tumblr blogu objavila je sliku sebe i glumca Henryja Winklera s opisom „Ja i 'The Fonz' na premijeri Goncharova (1973)“. Naposljetku se oglasio i ''redatelj'' Goncharova, legendarni Martin Scorsese, koji je i sam odlučio sudjelovati u ovoj kolektivnoj internetskoj šali. Naime, njegova kći Francesca objavila je TikTok sa screenshotom poruke u kojoj je pitala oca je li čuo za ovaj film, na što joj je on odgovorio da jest jer je snimio taj film prije mnogo godina.

Je li Goncharov onda dio stvarnosti ili samo kolektivne iluzije? Nije uopće važno, no, sigurna sam da će ovaj najbolji gangsterski film koji (ne) postoji ostati zapamćen kao urnebesan i nevjerojatan dio filmske, internetske i pop-kulture. A do tada, ako ikada pogledate Goncharova, ne zaboravite mi javiti svoje dojmove!

FOTO: IMGUR, TUMBLR