LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Emocionalno nasilje

Gaslighting: što je to i kako mu se oduprijeti

Fenomen koji stručnjaci nazivaju gaslighting nije vidljiv poput fizičkog nasilja, no može biti jednako opasan i destruktivan. Donosimo 10 znakova koji će vam pomoći prepoznati ga i oduprijeti mu se.

Fenomen koji stručnjaci nazivaju gaslighting nije vidljiv poput fizičkog nasilja, no može biti jednako opasan i destruktivan. Donosimo 10 znakova koji će vam pomoći prepoznati ga i oduprijeti mu se.

Nasilje i zlostavljanje u odnosima može poprimiti mnoge oblike. Oblik koji većini prvi padne na pamet je fizičko zlostavljanje. On je najočitiji, najvidljiviji, pa zato kampanje protiv nasilja većinom prikazuju osobe s modricama kao jasnim i neosporivim znakovima zlostavljanja. Takve kampanje većinom prikazuju žene vodeći se službenim statistikama koje govore kako su žrtve nasilja većinom one, no ne smijemo zaboraviti kako i muškarci mogu biti zlostavljani.

Zbog svojih vidljivih posljedica i neposredne i jasne opasnosti za žrtvu, kada se govori o nasilju i zlostavljanju, fizičko nasilje često dominira razgovorom. Manje pozornosti pridaje se nasilju koje može biti jednako opasno i destruktivno; mentalnom nasilju i zlostavljanju. Već nekoliko godina stručnjaci koriste termin gaslighting kako bi opisali upravo takvu, psihološku vrstu nasilja. Za sada ne postoji prikladan hrvatski prijevod termina, no najbliže riječi koje ga opisuju bile bi zbunjivanje ili izluđivanje. Pojednostavljeno rečeno gaslighting opisuje ponašanje koje žrtvu zbunjuje i čini nesigurnom u vlastitu vrijednost i sposobnosti, pa čak i u vlastitu interpretaciju stvarnosti.

Upravo je ta zbunjenost i nesigurnost ono što ovaj tip zlostavljanja čini iznimno opasnim i toksičnim. Osoba je izbačena iz ravnoteže, pita se jesu li stvari zaista takve kako ih ona vidi, a ponekad i je li uopće mentalno zdrava. Obično kreće od manjih, gotovo nebitnih stvari, nakon čega polako eskalira. Cilj je učiniti osobu nesigurnom u samu sebe i svoje mišljenje te ovisnom o mišljenju i potvrdi zlostavljača. Iako se zlostavljanje većinom veže za romantične, intimne odnose, ne zaboravite kako se može pojaviti i u platonskim odnosima poput prijateljskih i obiteljskih. Mi vam donosimo 10 znakova koji će vam pomoći prepoznati i oduprijeti se gaslightingu.

Prenose vam tuđe negativne komentare

Postoji li u vašem životu osoba koja vam često ponavlja kako neka druga osoba misli kako biste trebali skinuti koju kilu, promijeniti način odijevanja ili da niste baš pametni? Moguće je da se radi o gaslightingu. Često će takvi komentari biti zamaskirani kao brutalna iskrenost ili pokušaj pomoći u rješavanju vaših mana, no njihov je cilj srozati vaše samopouzdanje i osjećaj vrijednosti i time zadobiti određenu moć nad vama.

Prebacuju krivnju na vas

Zašto me moraš toliko razljutiti? Zašto me tjeraš na takve postupke? Nikada ne bi to napravio/la da me ti nisi natjerao/la. Zašto si toliko osjetljiv/a? Prebacivanje krivnje za svoje ponašanje na žrtvu klasična je gaslighting taktika. Previše ste emocionalni, krivo ste razumjeli, nije toliko strašno, nisu si mogli pomoći zbog vaših postupaka. Oni nisu problem, već vaša reakcija. Još jedan način na koji vas zlostavljači čine nesigurnima.

FOTO: Pixabay.com

Blokiraju vaš razvoj

U zdravom odnosu osoba će podržavati svaki vaš pokušaj osobnog razvoja. Bilo da se radi o nastavku obrazovanja, upisivanja nekog tečaja ili promjene posla ili karijere. Ako vam na spomen želje za napretkom osoba počne nabrajati mnoge zapreke i razloge zbog kojih to ne biste trebali napraviti, zapitajte se o kvaliteti tog odnosa. Zapreke i teškoće uvijek postoje. Ako je odnos zdrav, osoba će vam pomoći nadvladati ih.

Tvrde kako ste u krivu iako znate da ste u pravu

Još jedna česta gaslighting taktika jest poricanje nečega što znate da je istina. Na primjer, obećali su nešto napraviti, ali kad ih suočite s neispunjenim obećanjem, tvrde kako nikad nisu tako nešto obećali.

Koriste ono što vam je najdraže kako bi vas povrijedili

Ako volite pjevati, kritizirat će vaš glas. Ako volite sport, komentirat će kako niste u najboljoj formi iako znaju koliko uživate u bavljenju njime. Ako volite kuhati, odbijat će jesti ono što skuhate jer ima previše začina. Takvi postupci direktno napadaju vaš osjećaj identiteta i vrijednosti.

Njihovi postupci ne odgovaraju njihovim izjavama

Postupci govore više od riječi. Osobe koje nas vole uzdižu nas, iz nas izvlače ono najbolje i pomažu nam. Svi imamo svoje mane i pogreške koje smo učinili, ali osobe koje nas vole neće nam ih nabijati na nos.

Ponekad vas komplimentiraju kako bi vas zbunili

Odjednom, osoba koja vam je govorila kako biste mogli poraditi na vašoj frizuri ili težini pohvali vam outfit. Dečko koji vas je ignorirao dva mjeseca nakon jedinog spoja na koji ste otišli pošalje vam poruku, pita kako ste i jeste li za kavu. Odjednom ste još zbunjeniji. Možda ta osoba ipak nije toliko loša. Možda biste im ipak trebali dati još jednu priliku. Ovakva igra toplo-hladno služi vašem izbacivanju iz ravnoteže i hranjenju ega druge osobe.

FOTO: Pixabay.com

Projiciraju

Osobe koje su sklone gaslightingu često optužuju druge za ono što sami rade. Na primjer, optužuju partnera za nevjeru iako sami varaju toga partnera. Tjerajući vas u obrambeni stav mijenjaju tijek razgovora i odvlače pažnju s vlastitog ponašanja.

Govore vama i drugima kako ste ludi

Propitivanje vašeg zdravog razuma pred drugima ili nasamo veoma je česta i učinkovita tehnika. Zašto bi drugi vjerovali išta što kažete ako niste normalni? Zašto biste vjerovali samima sebi?

Govore vam kako su svi drugi lažljivci

Prijateljica koja vam je rekla kako se on loše ponaša prema vama laže jer je ljubomorna. Prijatelj koji ju je vidio kako se ljubi s drugim laže. Vaša obitelj vas samo želi rastaviti. Svi oko vas lažu, samo vam ta osoba govori istinu. Samo toj osobi možete vjerovati. Cilj ovakvoga ponašanja je izolirati vas od najbližih ljudi i učiniti vas ovisnima o zlostavljaču i njihovoj verziji realnosti i istine.

Nijedan od gore navedenih obrazaca ponašanja sam za sebe ne znači da je osoba zlostavljač, manipulator ili gaslighter. No, ako u svojem životu primijetite osobu koja koristi neke od spomenutih tehnika, ne samo jednom ili dvaput, već redovito i vrlo vjerojatno ne samo na vama već i na drugim osobama kojima je okružena, dobro preispitajte taj odnos i ono što iz njega dobivate.

FOTO: PIXABAY