LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Filmska snimanja

FOTO: Zanimljivosti o 10 lokacija na kojima su snimani neki od najpoznatijih Disneyjevih klasika

Deset animiranih klasika, deset sasvim različitih lokacija. Jeste li znali da je pravi dom Vaijane Bora Bora, a Elsin dvorac iz „Snježnog kraljevstva” stvaran i nalazi se u Norveškoj? Ni mi nismo odmah povjerovali.

Deset animiranih klasika, deset sasvim različitih lokacija. Jeste li znali da je pravi dom Vaijane Bora Bora, a Elsin dvorac iz „Snježnog kraljevstva” stvaran i nalazi se u Norveškoj? Ni mi nismo odmah povjerovali.

Sigurno ste se barem jednom u životu pitali postoji li išta istinito u Disneyjevim animiranim filmovima. Ako nisu istiniti sretni ljubavni završeci, zle pomajke i čarobnjaštvo, nešto jest. Lokacija - to je ono što tražimo. Možda se čini nemoguće, ali mjesta iz Moane, Plesa malog pingvina i Tajnog života kućnih ljubimaca zaista postoje, piše Lonely planet, a uz njih se vežu i neke zanimljivosti.

U Vaijani (Moana) portretiran je južni Tihi ocean, odnosno otoci Fidži, Samoa, Tahiti, Bora Bora te Novi Zeland zaslužni su za kreativno oblikovanje izmišljenoga otoka i naroda. Filmaši koji su radili na ovom animiranom komadu dobili su i nekoliko kritika, prenosi CBSNews, jer se narodu južnoga Pacifika ne sviđa kako je njegova kultura portretirana. Posebno ih zabrinjava lik Mauija koji je prikazan kao ogroman i egoističan polubog – narod Polinezije to smatra uvredljivim jer imaju vrlo visoku stopu pretilosti, a Maui je cijenjen junak usmenih predaja.

Ples maloga pingvina (Happy Feet) snimljen je po uzoru na, pretpostavljate, Antarktiku. Također, ovaj film ima vrlo važnu ekološku poruku, posebice djeci koja uživaju gledajući takve crtiće, u očuvanju Antarktike i životinja koje tamo žive. 

U crtiću U potrazi za Nemom glavna je atrakcija Australija, odnosno grad Sydney i njegova poznata Operna kuća te svakako Veliki koraljni greben koji je dom morskim konjicima, forceps-ribicama (žute boje, dugog nosa i s perajama nalik leptirovim krilima), velikim morskim psinama, kitovima i meduzama. 

Tajni život kućnih ljubimaca (The Secret Life of Pets) glavnu lokaciju pronalazi u njujorškom Central Parku s površinom od 843 hektara vrtova, staza, kipova i jezera. Tu se pronalazi i 21 dječje igralište, a negdje se skriva i kip Alise iz Zemlje čudesa.

Madagaskar tek, ne biste vjerovali, animirana lokacija vjerodostojno prenosi floru i faunu stvarnog Madagaskara. Tamo se nalazi gotovo 80% endemičnih vrsta, među kojima je i oko 100 vrsta lemura od kojih su se tek četiri naviknule na ljude. 

Za Kung fu pandu temeljna je asocijacija Kina i planina Qingcheng koja skriva šumu bambusa, brojne izvore i bogati zeleni predio, no ne i pande.

Gastronomsku ponudu Parisa nudi vam animirani film Juhu – hu (Ratatouille). U filmu su posebice prepoznati Petit Pont ili Mali most i Eiffelov toranj. 

Snježno kraljevstvo (Frozen) definira staru Norvešku. Tvrđava Akershus 500 je godina stara, a podsjeća na dvorac u Arendelleu. Osim toga, crkva svetoga Olafa simbolično je korištena pri Elsinoj krunidbi te ujedno dijeli ime sa slatkim snjegovićem. 

Medvjedić Paddington, iako rođen u Peruu, predstavlja London u Engleskoj. Ovaj je film prikazao najznačajnije engleske lokalitete poput Buckinghamske palače, katedrale svetog Pavla te The Sharda, nebodera od stakla visokoga 310 metara.

Disneyjeve animatore u crtiću Coco i velika tajna privukao je Meksiko. Povijesni dio Mexico Cityja podsjeća na tzv. Land of the Dead, a na stvaranje utjecala je i zgrada, laički poznata kao Poštanska palača koja obuhvaća rokoko, art noveau i druge stilove.

FOTO: PIXABAY