LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Slavonski dragulj

FOTO: Papuk – prihvatljiv studentskom budžetu i idealan za izlet u prirodu

Slavonski park prirode obiluje biljnim i životinjskim vrstama, kao i raznim prirodnim ljepotama koje su pristupačne čak i studentskom budžetu.

Slavonski park prirode obiluje biljnim i životinjskim vrstama, kao i raznim prirodnim ljepotama koje su pristupačne čak i studentskom budžetu.

U srcu Slavonije krije se Papuk – park prirode koji je savršen dokaz da se ondje ne nalaze samo njive i ravnica. Proteže se na 336 km2, a do njega se može doći automobilom, autobusom, kamperom, motociklom, biciklom i pješice te je idealna lokacija za pravi odmor u prirodi.

Ulaznice u park šumu Jankovac naplaćuju se 10 kuna, edukativni program po osobi za studente iznosi 30 kuna i uključuje osnovnu ulaznicu u Jankovac, obilazak Grofove staze uz pratnju vodiča itd., a edukativni program košta samo 10 kuna više za sve navedeno u kombinaciji s poučnim stazama u Parku. Tu je još i edukativni program Upoznaj Papuk za 30 kuna.

Papuk je bogat prirodnom baštinom pa se može prošetati njegovim travnjacima bogatima florom i staništima rijetkim vrstama poput kaćuna, muhine kokice, malog kaćuna i panonske djeteline, kako stoji na službenoj stranici. Ljubitelje vode privući će rijeke, potoci i jezera, koji su također bogati raznim biljnim i životinjskim vrstama, pa je tako, primjerice, na izvoru Jankovca otkrivena endemična vrsta puža – Graziana papukensis – koji živi u sedrenim stijenama na izvorima i potočićima na Jankovcu.

Nakon što se vidi spomenuto, preostaje šetnja šumom ili upoznavanje podzemlja koje je dom beskralješnjaka. Prema službenim podacima, u ponoru Uviraljka zabilježeno je 11 vrsta šišmiša, zbog čega je stekao status zimovališta šišmiša. 
– U podzemlju Papuka zabilježeno je više od 80 vrsta životinja. Ovdje žive troglobiontske vrste račića, iz roda Niphargus. To je prava podzemna vrsta životinja jer na tijelu nema pigmenta niti razvijene oči. – stoji na službenoj stranici.
Ljepote Papuka mogu se pogledati i u fotogaleriji koju smo pripremili.
FOTO: PP PAPUK