LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zanimljivo otkriće

FOTO: Memovi sa slatkim životinjama umanjuju stres i popravljaju raspoloženje

Memovi su postali važan dio komunikacije današnjice, a prema novom istraživanju, mogu poslužiti kao bolji način korištenja društvenih mreža.

Memovi su postali važan dio komunikacije današnjice, a prema novom istraživanju, mogu poslužiti kao bolji način korištenja društvenih mreža.

Prema istraživanju Sveučilišta Pennsylvania, gledanje memova COVID tematike može umanjiti stres vezan za pandemiju, prenosi NBC.

Jessica Myrick profesorica je na tom sveučilištu i koautorica istraživanja koje proučava psihologiju konzumacije medija. Kaže da memovi neće nužno konzumente izliječiti od stresa, ali da je istraživanje pronašlo direktnu poveznicu između osjećanja pozitivnih emocija nakon gledanja memova i bolje sposobnosti nošenja sa stresom.
― Ispitanici su rekli da se (nakon gledanja memova) osjećaju sigurnije u sebe prilikom nošenja sa stresom uzrokovanim životom u doba pandemije. ― izjavila je Myrick za NBC.
Rezultati su interesantni, pogotovo u svjetlu opće kritike utjecaja društvenih mreža na mentalno zdravlje.

U istraživanju ispitanicima je bilo pokazano 748 slika. Polovini ispitanika pokazan je tekst na šarenoj pozadini, a drugoj polovini slatke fotografije životinja iznad kojih su bili tekstovi ― vezani ili nevezani za pandemiju.

Ispitanici koji su vidjeli kombinaciju fotografije životinje i teksta prijavili su najmanju razinu stresa. Oni koji su vidjeli fotografiju životinje s nevezanim tekstom nisu imali umanjen stres u svezi s pandemijom, ali i dalje su rekli da se osjećaju bolje od ispitanika koji su vidjeli samo tekst. 

Također, smatra se kako je procesuiranje informacija direktno povezano s boljim nošenjem sa stresom. Ispitanici koji su vidjeli memove vezane za pandemiju detaljnije su razmišljali o njoj te posljedično izrazili nižu razinu stresa od drugih.

Memovi su, smatra Ricky Sans, Instagramov strateški partner za memove, današnji način međuljudske komunikacije. Kaže da to nije kratkotrajan trend, nego ispušni ventil za ljudsko izražavanje.

Također, autori smatraju da korisnici društvenih mreža mogu iskoristiti rezultate istraživanja da bi naučili bolje rabiti društvene mreže. 
― Umjesto nepreglednog scrollanja bez razmišljanja kroz naslove i svađe na Facebooku, korisnici trebaju shvatiti kako se osjećaju kada konzumiraju neki sadržaj. Ako se osjećate loše čitajući članke o procijepljenosti, nemojte nastaviti čitati svađe u komentarima. Umjesto toga, možete otići gledati videe mačaka. ― savjetuje Myrick.
Unatoč utvrđenom lošem utjecaju pretjerane konzumacije društvenih mreža na mentalno zdravlje, navedeno istraživanje moglo bi biti prvi korak prema kompromisu u kojem se pojedinac ne mora isključiti od njih ― nego ih naučiti bolje rabiti u vlastitu korist.
FOTO: UNSPLASH