LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prijedlozi bezvremenskih naslova

Filmski vikend: 7 klasika koje bi svi trebali (ponovno) pogledati

„Iskupljenje u Shawshanku”, „Gone girl”, „Forrest Gump” čine dio naših predloženih filmova za (ponovno) gledanje ovog vikenda.

„Iskupljenje u Shawshanku”, „Gone girl”, „Forrest Gump” čine dio naših predloženih filmova za (ponovno) gledanje ovog vikenda.

Vikend na kauču pod dekicom najbolja je i najsigurnija opcija u pandemijskom razdoblju. Pripremili smo, stoga, popis od 10 bezvremenskih filmskih klasika koje bi svi trebali (ponovno) pogledati, a za koje im se sada pruža prilika.  

Iskupljenje u Shawshanku (engl. Shawshank redemption)
 
Iskupljenje u Shawshanku zatvorska je drama redatelja i scenarista Franka Darabonta iz 1994. s Timom Robbinsom i Morganom Freemanom u glavnim ulogama. Nastala je kao adaptacija romana Stephena Kinga Rita Hayworth i iskupljenje u Shawshanku. Unatoč tome što je proglašen jednim od najboljih filmova svih vremena te zaradio brojne odlične kritike, zarada tada nije bila golema. Radnja se bazira na životu glavnog lika Andyy Dufresnea, koji je osuđen na doživotni zatvor.
 

 
Prekinuta mladost (engl. Girl interrupted)

Film je baziran na istinitoj priči na temelju koje je napisana knjiga, odnosno dnevnik. Suzana je u depresiji nakon završetka srednje škole. Zbog pokušaja samoubojstva predoziranjem aspirinom završila je u psihijatrijskoj bolnici.
 

Nestala (engl. Gone girl)

Gone Girl adaptacija je istoimenog romana autorice Gillian Flyn. Priča počinje godišnjicom braka Amy i Nicka, baš kad on primijeti nestanak svoje supruge. U potragu se brzo uključuje cijelo mjesto, pa i država, a kao prvooptuženi u ovoj potrazi uskoro se istakne Nick. Međutim, uskoro stvari postaju manje jasne. 
 

 
Forrest Gump
 
Forrest Gump američki je dramski film iz 1994. godine koji je režirao Robert Zemeckis, a napisao Eric Roth. Temelji se na istoimenom romanu Winstona Grooma iz 1986. godine, međutim radnjom potpuno odskače iako ga to začudno ne čini manjim remek-djelom. Odvija se na jednoj autobusnoj stanici gdje Forest prepričava svoju neobičnu životnu priču ženi koja sjedi uz njega i također čeka autobus. Riječ je o osobi sniženih intelektualnih kapaciteta koja unatoč tome vodi buran i ispunjen život, što njegovu priču čini još manje uvjerljivom onome tko je sluša.


Kad jaganjci utihnu  (engl. The Silence of the Lambs
 
Kad jaganjci utihnu američki je triler Jonathana Demmea iz 1991. s Jodie Foster i Anthonyjem Hopkinsom u glavnim ulogama, nastao prema romanu Thomasa Harrisa o visokointeligentnom psihijatru, psihopatu i ubojici. 


Dobri momci (engl. Good fellas)

Riječ je o kriminalističkom filmu Martina Scorsesea iz 1990. temeljenom na knjizi Nicholasa Pileggija – Wiseguy: Life in a Mafia Family. Scenarij su zajedno napisali Scorsese i Pileggi. Radnja prati uspon i pad Henryja Hilla i njegovih prijatelja u mafijaškoj obitelji Lucchese u periodu od 1955. do 1980. godine. Glumi De Niro – najpoznatiji glumac u mafijaškim ulogama.
 
 
Kad muškarac voli ženu (engl. When a man loves a woman)

Riječ je o romantičnom dramskom filmu iz 1994. godine koji je režirao Luis Mandoki, a u glavnoj su ulozi Andy Garcia i Meg Ryan. Bavi se mladom ženom u raljama alkoholizma. Super je prijedlog za one koji vole sladunjave, ali kvalitetne filmove. 

FOTO: PIXABAY