LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ivana Šabić

FALL: lagano padam s početka na kraj

Dok ti odmaraš, ja raspetljavam filmove: „Fall”.

Dok ti odmaraš, ja raspetljavam filmove: „Fall”.

Patiš od vrtoglavice, bojiš se visine? Ako su odgovori potvrdni, ovaj film nije najbolji odabir; u slučaju negativnih, ovo je pravi izbor.  


Osnovne informacije: Fall, 2022., 1h 47min, američki triler, IMBD ocjena 6,3/10


Čisto da znaš o čemu se radi: Za najbolje prijateljice Becky (Grace Caroline Currey) i Hunter (Virginia Gardner) život se sastoji od svladavanja strahova i pomicanja granica. Ali nakon što se popnu 2000 stopa do vrha udaljenog i napuštenog radijskog tornja, ne mogu se vratiti nazad. Sada se Becky i Hunter očajnički bore da prežive nepogode, nedostatak zaliha i visine koje izazivaju vrtoglavicu.

Likovi i njihovi motivi uspostavljaju se brzo i jednostavno: Hunter koja lovi YouTube slavu željna uzbuđenja penjući se na toranj; njezina najbolja prijateljica Becky, ožalošćena udovica koja se nada da će pobijediti svoje strahove od penjanja. Obje traže završetak agonije i mir nakon tragedije koja se dogodila prije 12 mjeseci.

Unatoč brojnim opcijama, prijateljice se slažu da će se popeti na "četvrtu najvišu konstrukciju u SAD-u“ te dok trepneš, one se već uspinju ljestvama. No, problemi su već počeli, čak i prije nego su se krenule penjati. Sada se moraju snaći u ekstremnim uvjetima; neuspjesi se gomilaju, a manje pobjede ostvaruju. Otprilike svakih deset minuta donose se strašne odluke. Neke – ili čak većina – scena sigurno će izazvati vrtoglavicu i mučninu u želucu.

Režija i vrtoglava kinematografija odrađuju korektan posao čineći dosadnu strukturu filmskom i uzbudljivom; kada lik u jednom trenutku pogleda dolje, kamera se također spušta  u potpunosti iskorištavajući prirodno svjetlo i veliko nebo, tu su i snimke klizanja vrhova prstiju koji se drže za prečke, bogata zvučna paleta izmučenog škripanja te pucketanje željeza.


Najveća mana filma je činjenica da ima minijaturnu glumačku postavu i uglavnom se fokusira na dva ženska lika, no ipak se nekako svodi na muškarce u njihovim životima. Nejasno mi je kako su prijateljice bile dovoljno glupe da se popnu na ono što je očito vrlo nestabilno, a da nikoga nisu obavijestile, makar za svaki slučaj. Nijedan penjač/penjačica nikada ne bi ovako nešto napravili bez nekog na tlu ili se popeli na nešto zahrđalo i staro.

Žene su zapele i moraju pronaći način da siđu ili dobiju pomoć i dok se čini da je sve izgubljeno, Hunter i Becky snalaze se, pokazuju pametnima te pronalaze načine koji će im pomoći da izađu iz nezgodne situacije. Fokus je na frustrirajućoj strukturi žena koje čine nešto što prkosi smrti, uspijevaju(?); samo da nije bilo uzalud.

Naposljetku, napetost je neumoljiva. Dinamičan, uzbudljiv, kamera neprestano pronalazi nove kutove. Minimalistički je, ali funkcionira kao film, inventivan je da zadrži fokus kružeći kamerom neprestano pronalazeći nove kutove. Zasigurno će izvući svaku emociju. A kako najbolje opisati ovo: zamisli da si u vlaku smrti i on ne staje...

Trailer dolazi dok trepneš:

Do idućeg puta, Ivana. #čitamose
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA