LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
(Ne)sigurnost na internetu

Facebook zna što radite i ako nemate profil

Vjerojatno ste svjesni da su Facebook i internet nesigurnija mjesta od mračnih gradskih pothodnika, no ovih će vas nekoliko činjenica sigurno iznenaditi. Nemate Facebook profil? Nema veze. Facebook još uvijek zna tko ste vi.

Vjerojatno ste svjesni da su Facebook i internet nesigurnija mjesta od mračnih gradskih pothodnika, no ovih će vas nekoliko činjenica sigurno iznenaditi. Nemate Facebook profil? Nema veze. Facebook još uvijek zna tko ste vi.

Već svaka vlas vaše i naše kose zna da Facebook prikuplja puno (previše) informacija o svojim korisnicima. No, sigurno niste znali ovu činjenicu: ne samo da Facebook prati svoje aktivne korisnike, već i one koji nemaju profil na ovoj društvenoj mreži. Svi se, dakle, kuhamo u istom nesigurnom loncu, tako da Veliki Brat sve budno drži pod svojim okom, pa čak i najveće protivnike Facebooka. Zapamtite: i oko Velikog Brata ima svoje oko!

Koja je korist od špijuniranja?

Ne samo da znaju što se događa unutar i van vaša četiri zida, već je prije svega njihov fokus na učinkovitom, ciljanom i personaliziranom oglašavanju.
Prateći aktivnosti na internetu, Facebook uči što korisnika zanima i što prati, pa tako svakome pokazuju oglase koji će ih najvjerojatnije zaintrigirati i potaknuti ih da na njih kliknu.

Što i koliko znaju o nama?

Više nego što pretpostavljamo, čak i ono što možda i nismo direktno pokazali na internetu. To uključuje naše aplikacije, interese, adresu, broj mobitela, obrazovanje, prihode, troškove i našu okolinu; sve to mogu saznati kroz analizu aktivnosti na internetu vas i vaših prijatelja.

Nemojte pomisliti da ćete brisanjem svog Facebook profila riješiti ovaj problem jer vaši podaci zauvijek ostaju u bazi podataka, tako da je sada već ionako kasno i internet će zauvijek znati za sve neobične stvari koje ste pregledavali i guglali. Gotovo pa smo besmrtni na internetu. Barem će nas netko pamtiti ako ništa drugo.

Ljudi bez Facebook profila također su, kako smo već spomenuli, pod budnim okom Velikog Brata. Tako je istraživanje belgijske komisije za zaštitu privatnosti pokazalo da Facebook prati stranice koje su posjetili korisnici koji nikad nisu imali račun na društvenoj mreži.

Kako je to moguće?! Pa, riječ je o kolačićima, odnosno podaktovnim dadotekama (koje pohranjuju podatke) i dodaci s društvenih mreža. Primjerice, onaj gumbić Like ugrađen je u najpopularnije stranice. Dakle, znanstvenici su utvrdili da se praćenje može dogoditi bez interakcije s uslugama Facebook. Facebook je sve i svugdje, poput najgore noćne more.

Facebook, FOTO: Pixabay

No, ne bi imalo smisla da vas uplašimo, a da pritom barem ne ponudimo rješenje. Dakle, kako se zaštititi?

Ako ste korisnik Facebooka, ovo je sigurnosni vodič iz analize podataka stručnjakinje Vicky Boykis:

  • Pokušajte ne postavljati previše osobnih informacija
  • Ne objavljujte fotografije svoje (ili tuđe) djece, pogotovo ako su premladi, odnosno maloljetni i ako ne znaju da ih promovirate na Facebooku.
  • Odjavite se s Facebooka kada završite s korištenjem, ili koristite zasebne preglednike za različite aktivnosti (makar bio i Internet Explorer u pitanju).
  • Koristite blokatore oglasa
  • Nemojte instalirati Facebook Messenger, radije idite na stranicu m.facebook

Nadalje, Business Insider donosi preporuke za sve korisnike interneta općenito:

  • Na Iphoneu ili Ipadu odaberite Settings > Confidentiality > Advertising, i omogućite the Limit Ad Tracking opciju.
  • Na Android uređajima odaberite Settings > Google > Ads Settings,i isključite Ads Personalization.
  • U pregledniku Chrome (ili nekom drugom – postavke su uglavnom dosta slične) otvorite Settings > Show advanced settings > Privacy i provjerite okvir na kojem piše Send a "Do Not Track" zahtjev za promet pregledavanja.

Ne postoje zakoni zbog kojih bi se ostale organizacije trebale pridržavati ovih zabrana, no Facebook i neke ostale tvrtke potpisale su ugovor koji ih obvezuje da poštuju korisnike koji ne žele biti pod nadzorom. Zbilja plemenito i srdačno od njih.

FOTO: PIXABAY