LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Morate se sami zaštititi

Evo što možete učiniti ako ste dobili neželjeni SMS, MMS ili poziv i sumnjate na prijevaru

Korisnici koji nasjednu na prijevare mogu ostati bez nekoliko stotina kuna, pa i više od toga, a pri tome nemaju pravo ni na kakvu odštetu.

Korisnici koji nasjednu na prijevare mogu ostati bez nekoliko stotina kuna, pa i više od toga, a pri tome nemaju pravo ni na kakvu odštetu.

Prije koji dan građani su masovno dobili SMS poruke s poveznicom koja vodi na aplikaciju na kojoj ćete navodno moći poslušati glasovnu poruku, no zapravo je riječ o prijevari. Iz HAKOM-a su pojasnili što se dogodi kada nasjednete na to i što možete učiniti.
Vezano: FOTO: Korisnici dobivaju obavijest o govornoj pošti – radi se o zlonamjernom sadržaju?
Andro Marčev, voditelj Odjela komunikacije, koordinacije i strateškog planiranja u HAKOM-u, rekao je za RTL da jednom kada korisnik otvori poveznicu i prati daljnje upute instalira se aplikacija koja sama radi u pozadini jer korisnik da dopuštenje da se koriste kontakti, pozivanje i SMS aplikacija.
– Na taj način korisnicima se naplaćuju te poruke i time oni imaju određen novi trošak. – govori Marčev i dodaje da taj trošak može biti nekoliko stotina kuna pa i više, ali još je gore što vas nitko ne može zaštiti osim vas samih.
Sudski vještak Đuro Lubura pojasnio je imate li kakva prava nakon što izgubite novac:
– Ako izgubite novce, nažalost sami ste krivi i nažalost nitko vam ne može pomoći. Trebate ne otvarati ili barem ne klikati na sumnjive linkove. Ako znate da niste naručili nikakav paket, pa nemojte klikati onda da vidite tko vam je poslao paket jer vam ga sigurno nitko nije poslao.
U slučaju da ste dobili poruku neželjenog sadržaja za koju sumnjate da se radi o prijevari, možete se obratiti HAKOM-u na e-adresu nezeljeni.sms@hakom.hr, ali i svojem operateru koji će prijavu proslijediti policiji.
FOTO: UNSPLASH