LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Važni savjeti

Evo kako postaviti ciljeve koji će vas odvesti prema uspjehu

Naučite kako postaviti efikasne ciljeve, odnosno SMART ciljeve koji će vas pogurati na putu prema uspjehu.

Naučite kako postaviti efikasne ciljeve, odnosno SMART ciljeve koji će vas pogurati na putu prema uspjehu.

Efikasno postavljanje ciljeva jedan je od ključnih dijelova svakog uspjeha. Ako želite biti sigurni kako su vaši ciljevi postavljeni kako bi vas vodili na vašem putu prema uspjehu,  važno ih je formulirati u tzv. SMART ciljeve. SMART je akronim koji označava karakteristike koje oni moraju imati kako bi bili maksimalno efikasni, a mi ćemo vam u nastavku detaljno objasniti svaku od njih.

1. Specific, tj. moraju biti konkretni

Jedna od glavnih pogrešaka koju mnogi od nas čine prilikom razmišljanja o svojim ciljevima pretjerana je općenitost. Kad ih postavljate, budite što detaljniji i konkretniji i razmislite o svim koracima koje morate napraviti dok dođete do svog krajnjeg, velikog cilja. No, pazite da ne zakomplicirate svoj put. Budite što jednostavniji i jasniji.

2. Measurable, što znači da ciljevi moraju biti mjerljivi

Svaki od vaših ciljeva mora biti mjerljiv kako bi mogli pratiti svoj napredak. Osjećaj ostvarenja i realizacije pomoći će održati i vašu motivaciju, što će vas dodatno pogurati u smjeru ostvarivanja onoga što ste si zadali. Na primjer, ako želite naučiti svirati neki instrument, odlučite do kojeg stupnja želite doći. Bilo da želite naučiti neku određenu skladbu ili nešto dalje od toga. Bilo bi pametno započeti s učenjem osnovnih nota i ritmičkih figura, zatim naučiti prstomet i osnovno baratanje instrumentom, nakon čega možete započeti sa sviranjem ljestvica i osnovnih tehničkih vježbi. Zahtjevnost tehničkih vježbi možete povećavati s vremenom, sve dok ne počnete svirati cijele kompozicije. Tek na kraju možete u vježbanje uvesti metronom.

3. Achievable, odnosno ciljevi moraju biti ostvarivi

Cilj koji si zadajete mora biti realan i ostvariv. Ako nije takav, onda je samo san, a ne cilj. Bez obzira na to koliko je on dalek i velik, mora se moći rastaviti na korake koji se mogu ostvariti. Na primjer, san bi bio hodati po mjesecu. No, ako krenete s učenjem fizike, kemije, matematike, letenja, strojarstva ili neke druge vještine koje su potrebne za zvanje astronauta te budete prihvaćeni na trening u NASA-u ili neku drugu svemirsku agenciju, onda je to dugoročni cilj.

4. Relevant, tj. ciljevi moraju biti relevantni za vaš život

Svaki cilj koji si postavite mora biti povezan s vašim životom, svjetonazorom, moralnim ustrojem te dugoročnim planovima i trenutnom situacijom u kojoj se nalazite. Nemojte započinjati nešto ako znate da nemate vremena posvetiti se ostvarivanju onoga što ste si zadali. Isto tako, ne upuštajte se u ostvarivanje nečega što si ne možete priuštiti ili se pomalo kosi sa smjerom u kojem želite odvesti vaš život.

5. Time-Bound, odnosno biti ograničeni vremenom

U vrijeme kada je prokrastinacija sve češći problem važno je postaviti si vremenske rokove. Na primjer, naučit ću svirati Za Elizu u šest mjeseci ili pročitat ću knjigu na izvornom jeziku za godinu dana.

FOTO: PIXABAY.COM