LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravlje, produktivnost i kreativnost započinju pravim doručkom

Doručci u kojima su uživale najproduktivnije osobe u povijesti

Donosimo vam deset jela kojima su svoj dan započinjale neke od najutjecajnijih ličnosti u povijesti. Njihovi su ukusi bili sve samo ne dosadni i jednolični.

Donosimo vam deset jela kojima su svoj dan započinjale neke od najutjecajnijih ličnosti u povijesti. Njihovi su ukusi bili sve samo ne dosadni i jednolični.

Stara poslovica kaže kako je doručak najvažniji obrok u danu. Te su se poslovice pridržavali i neki od najutjecajnijih ljudi u povijesti. Mnogi su važni političari, umjetnici i znanstvenici poklanjali mnogo pažnje hrani kojom su započinjali svoj dan. Njihovi su ukusi bili sve samo ne dosadni i jednolični. Donosimo vam deset jela kojima su utjecajne povijesne ličnosti kretale u novi dan.

1. Victor Hugo volio je sirova jaja i hladnu kavu

Dok je živio u egzilu na otoku Guernsey, Victor Hugo pronašao je inspiraciju za neka od svojih najglasovitijih djela, uključujući i roman Les Miserables. Živeći na otoku, ovaj francuski pisac usvojio je čvrstu stvaralačku rutinu. Nakon buđenja u zoru, Hugo bi pojeo doručak koji se sastojao od dva sirova jaja i šalice hladne kave, nakon čega bi bio spreman za rad.

2. Mahatma Ghandi uživao je u zobenoj kaši, kakau i kozjem mlijeku

Mahatma Ghandi najpoznatiji je po svojoj borbi za indijsku nezavisnost, pri čemu je zagovarao isključivo nenasilna sredstva. No, dok je živio u Londonu, prije nego je postao gorljivi aktivist za ljudska prava, volio je započeti svoj dan jednostavnim, ali vrlo hranjivim i dobro izbalansiranim obrokom. Kako je zapisao u svojim dnevnicima, njegov najdraži doručak sastojao se od zobene kaše, šalice kozjeg mlijeka i kakaa.

3. Albert Einstein jeo je pržena jaja, med i gljive

Prehrana jednog od najbriljantnijih znanstvenika svih vremena, Alberta Einsteina, u velikoj se mjeri sastojala od jaja. Kako je njegova domaćica Herta Waldow napisala u svojoj knjizi, Einstein je uvijek jeo pržena jaja, barem dva, gotovo svakoga jutra. Volio je pojesti i gljive i med. Kako piše Waldow, Einstein bi jeo gljive i triput dnevno.

4. Walt Whitman obožavao je kamenice i crveno meso

Ovaj američki pjesnik bio je poznat po svojoj prehrani bogatoj proteinima, koja se sastojala od mnogo crvenoga mesa i kamenica, čak i za doručak. Njegova prehrana zabrinjavala je njegova dobrog prijatelja i pisca Johna Burroughsa, koji mu je u pismu napisanom 1885. godine izrazio svoju zabrinutost i preporučio da smanji količinu mesa u svojoj prehrani i zamijeni svoj masnoćom bogat doručak žitaricama i voćem. Prema Whitmanovoj biografiji, pisac je prijedloge svog prijatelja uvelike odbacio.

5. Mozartov doručak bila je polovica pijetla

Wolfgang Amadeus Mozart također je volio meso. Neka od njegovih najdražih jela bili su svinjski kotleti, riba i flamanski goveđi gulaš s pivom. U pismu svojoj supruzi, slavni je kompozitor napisao kako je uživao u svojoj polovici pijetla, kojeg je podijelio sa svojim prijateljem nakon buđenja.

6. Winston Churchill volio je jaja, meso, grejp i tost

Britanski premijer Winston Churchill znao je važnost bogatoga i zasitnog doručka. Tražio je da mu se doručak poslužuje na dva pladnja. Na jednom su se nalazili preprženi kruh, pekmez, maslac, mlijeko, kava, poširana jaja i hladna piletina ili neko drugo meso, dok se na drugom nalazio grejp, posuda sa šećerom, čaša svježeg soka od naranče i whiskey sa sodom. Doručak je završavao nezaobilaznom cigarom.

7. Jane Austen započinjala je dan biskvitnim kolačem i čajem

Poznata britanska autorica jela je doručak nešto kasnije od svojih suvremenika. Obično je čekala do 10 sati kako bi jela, a njezin najdraži doručak sastojao se od vlažnoga i gustog bisvitnog kolača posluženog sa šalicom čaja.

8. Claude Monet volio je omlet s finim biljkama

Ljubav prema finim stvarima ovaj je slikar pokazivao i u svojoj prehrani. Uzgajao je svoje vlastito povrće i začinsko bilje, planirao je svoj meni prema godišnjim dobima, a vodio je i prehrambene dnevnike u kojima je bilježio svoje gastronomske navike. Prije nego bi se posvetio slikanju, Monet bi pojeo doručak koji se sastojao od kobasica, prepečenog kruha, pekmeza, omleta s raznim biljkama i čaja.

9. Elizabeta I. doručkovala je kruh, pivo i bogati mesni gulaš

Britanska kraljica Elizabeta I. započinjala je svoj dan pravim kraljevskim obrokom. Za doručak bi pojela fini kruh, pivo i vrstu mesnog gulaša za koji se koristila govedina ili janjetina u kombinaciji sa žitaricama. Ovo se jelo uobičajno začinjavalo biljkom čiji okus podsjeća na maslačak.

10. Thomas Edison uživao je u knedlama s jabukama

Svoj najdraži doručak otkrio je ubrzo nakon preseljenja u New York. Gladan i bez prebijenog novčića, tada dvadesetdvogodišnji znanstvenik zalutao je u jedan restoran u središtu grada u želji da paketić čaja zamijeni za šalicu kave i knedlu s jabukama. Taj ga je skromni obrok tada toliko obradovao da mu je ostao jedan od najdražih čitavog života.

FOTO: WIKIMEDIA COMMONS