LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Za što bolje rezultate

Donosimo popis najčešćih pitanja i savjete za što bolju pripremu za intervju za posao

Postoji nekoliko pravila kojih se korisno držati u odgovaranju na potencijalna pitanja za poslovni intervju kako bismo ostavili bolji dojam kod poslodavca, a detaljna priprema omogućit će nam da se osjećamo samouvjereno i hrabro.

Postoji nekoliko pravila kojih se korisno držati u odgovaranju na potencijalna pitanja za poslovni intervju kako bismo ostavili bolji dojam kod poslodavca, a detaljna priprema omogućit će nam da se osjećamo samouvjereno i hrabro.

Razgovor za posao vrlo je stresan zadatak koji kod mnogih izaziva osjećaj nervoze, nesigurnosti, manjak samopouzdanja i strah od neuspjeha. Kako bi ga kvalitetno i profesionalno odradili te povećali šanse za moguće zapošljavanje, potrebno je proći detaljnu pripremu za razgovor koja obuhvaća prikupljanje informacija o organizaciji i poslu za koji se prijavljujemo, pisanje kvalitetnog životopisa, i ono najvažnije, uvježbavanje mogućih pitanja i primjerenih odgovora za intervju. Ona je vrlo korisna ako se poslodavcu želimo predstaviti kao idealni kandidati za određeni posao te ostaviti dojam sposobne, odgovorne, inteligentne i samouvjerene osobe. 

Detaljna priprema za pitanja na razgovoru za posao omogućit će nam da se osjećamo sigurnije i hrabrije, a uz to, pomoći će da izbjegnemo neugodnu šutnju i zamuckivanje pred poslodavcem. Stoga, prije samog intervjua, potrebno je proći sva moguća pitanja i smisliti vlastite odgovore na njih. Postoje lakša i teža pitanja s kojima se možemo susresti na razgovoru, a ovo su neka od učestalih koja se mogu očekivati:

1. Recite nešto o sebi? 

Ovo je jedno od osnovnih pitanja za posao gdje se očekuje jednostavan, sažet i jasan odgovor kako bi nas poslodavac bolje upoznao. Dovoljno je spomenuti svoje obrazovanje, prethodno radno iskustvo i stručnu praksu te navesti stečene kompetencije i kvalifikacije koje nas čine idealnim kandidatom za pojedini posao, dok je detalje iz privatnog života bolje zadržati za sebe. 

2. Koje su vaše najveće vrline i mane?

Na ovo pitanje treba odgovoriti s oprezom zato što ne želimo pred poslodavcem ispasti umišljeno ili kao da podcjenjujemo sami sebe. Stoga, pričajući o vrlinama i manama, potrebno je navesti otprilike jednak broj pozitivnih i negativnih činjenica o sebi, a kod slabosti izričito naglasiti da smo spremni poraditi na njima.

3. Zašto ste se prijavili na ovaj posao?

Poslodavac će nerijetko postaviti ovo pitanje kako bi utvrdio stav studenta prema poslu za koji se prijavio. Primjerice, ovdje je korisno naglasiti da je želja za usavršavanjem, profesionalnim i osobnim napretkom i stjecanjem novog radnog iskustva razlog prijave za posao, kao i susret s novim izazovima i poslovnom okolinom. Ujedno, ako se pojavi pitanje zašto smo napustili prethodni posao, vrlo je važno prešutjeti sve negativne komentare ili opaske jer ćemo se u suprotnom pokazati neprofesionalnim kandidatom. 

4. Zašto bi baš vas trebali zaposliti, odnosno po čemu se baš vi ističete od drugih? 

Ovdje je prilika da detaljnije navedemo i opišemo vlastite sposobnosti, postignuća i vještine kako bi pokazali da smo odgovarajuća osoba za posao, odnosno da smo marljivi, odgovorni, sposobni i dosljedni. Međutim, nije dovoljno samo navesti karakteristike koje nas opisuju, već sve navedeno treba potkrijepiti primjerima. Ako smo se na posljednjem poslu istaknuli u rješavanju problema na efikasan način ili pak uspješno odradili neki timski zadatak, poslodavac će to smatrati prednošću.

5. Gdje se vidite za pet godina?

Postavljanjem ovog pitanja, želi se vidjeti jesmo li vrijedni zapošljavanja na duže vrijeme. Kako bi se pokazali kao idealni kandidati, važno je uskladiti vlastite ciljeve i ambicije s misijom i vizijom tvrtke, odnosno organizacije u kojoj se želimo zaposliti. Isto tako, poslodavac želi radnike koji su voljni razvijati se i rasti tijekom karijere te napredovati i učiti, stoga će izraženu želju prema profesionalnom i osobnim rastom uvelike cijeniti. 

6. Jeste li timski igrač? 

Svaki posao traži timskog igrača koji će uspješno i kvalitetno surađivati s kolegama i efikasno rješavati poslovne zadatke. Stoga, na ovo se pitanje uvijek odgovara potvrdno zato što je to osnovni uvjet i zahtjev za zaposlenike u većini poslova i očekuje se da ga kandidat može ispuniti. 

7. Koliku plaću očekujete od ovog posla?

Pitanje o plaći može biti nelagodno zato što ne želimo ispasti previše skromni ili pohlepni. Kako bismo dali pravi odgovor, potrebno je prethodno istražiti kolike su prosječne plaće za taj posao.

Dakle, postoji nekoliko pravila kojih bi se trebali držati u odgovaranju na navedena pitanja. Dakako, svatko bi trebao osmisliti vlastiti, jedinstveni odgovor koji je u skladu s njegovim karakterom i osobnošću, no određenih se smjernica korisno držati kako bi ostavili bolji dojam na poslodavca.
FOTO: PIXABAY