LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Istina ili mit?

Donosimo pet popularnih teorija zavjera u novijoj povijesti čovječanstva

Značajni povijesni događaji sami po sebi privlače veliku pažnju. Znatiželja, istraživanja i razmišljanja sastavni su dio prirode čovjeka te se iz tog razloga i pojavljuju razne teorije zavjera.

Značajni povijesni događaji sami po sebi privlače veliku pažnju. Znatiželja, istraživanja i razmišljanja sastavni su dio prirode čovjeka te se iz tog razloga i pojavljuju razne teorije zavjera.

Prema službenoj definiciji koja stoji na Wikipediji, konspirativna teorija ili teorija zavjere je pokušaj da se objasni krajnji razlog nekog događaja (obično političkog, socijalnog ili historijskog događaja) kao tajan i obično zavaravajući plan tajnog udruženja moćnih osoba (često opisanih kao moćna elita) te negira da je događaj rezultat direktne aktivnosti ili pak prirodi događaj.

Na globalnoj razini, postoje doslovno deseci tisuća raznih teorija zavjera, neke su poznatije, a u neke vjeruje tek nekolicina pobornika. Kako kaže jedna narodna poslovica selo uvijek priča i selo će uvijek pričati...

Ipak, pojedine teorije zavjere u najmanju ruku djeluju zanimljivo, iako se generalno ne slažu s povijesno utvrđenim činjenicama. Stoga, u nastavku predstavljamo pet popularnih teorija zavjera u novijoj povijesti čovječanstva.


Lažno slijetanje na Mjesec


Prema službenoj svjetskoj povijesti, u srpnju 1969. astronauti Neil Armstrong i Buzz Aldrin postali su prvi predstavnici ljudskog roda koji su sletjeli na prirodni Zemljin satelit - Mjesec. S obzirom na popularnost ovog projekta i revolucionarnog dostignuća, ubrzo su među ljudima počele kolati razne glasine. Začetnik ove teorije zavjere je američki književnik, Bill Kaysing, koji je svojoj knjizi Nikada nismo bili na Mjesecu: prijevara od 30 milijardi dolara, po prvi puta slijetanje na Mjesec označio kao potpuno namješteno od strane NASA-e. Kaysing tvrdi kako tehnološka dostignuća u tom periodu jednostavno nisu bila dostatna za tako velik podvig. Sukladno tome, pojavile se teorija kako je slijetanje na Mjesec inscenirano u jednom Hollywoodskom studiju, a da je sve režirao poznati američki crtač  Walt Disney.


Pogibija princeze Diane


U Parizu 1997. godine, miljenica naroda i bivša žena princa (sadašnjeg kralja) Charlesa, poginula je u stravičnoj prometnoj nesreći. Opće je poznato kako Dianu većina kraljevske obitelji nije prihvaćala i od tuda izvor vuku i razne teorije zavjere o njenoj smrti. Osnova teorije je svugdje jednaka - prometna nesreća u kojoj je poginula zapravo nije bila nesreća. U velikoj mjeri vlada mišljenje kako je Diana ubijena zbog svog tadašnjeg partnera, egipatskog filmskog producenta Dodija Fayeda. Britanska kraljica navodno nije mogla podnijeti činjenicu da će njezini unuci imati očuha koji je Egipćanin i pripadnik muslimanske religije.


11. rujan 2001.


Tog jutra, za vrijeme uobičajenog radnog dana, na području SAD-a dogodila su se čak četiri koordinirana teroristička napada. Službeno, odgovornost su preuzeli članovi  Al-Qaide, jedne od najpoznatijih militarističko-terorističkih organizacija. Dva teroristička zrakoplova su udarila u popularne blizance (Svjetski trgovački centar u New Yorku), treći se obrušio na u Pentagon u Washingtonu, dok četvrti nije uspio izvršiti napad i obrušio se na lokalno polje u Pennsylvaniji. Prema teoriji zavjere, čitavi teroristički napad je isplaniran i odobren od strane Pentagona te od tadašnjeg američkog predsjednika, Georgea Busha. Američkom vrhu je navodno takav napad poslužio kao povod za nastavak ratovanja na području Afganistana i Iraka.


Ravna Zemlja


Prstaše ove teorije zavjere bezuvjetno zagovaraju Ravnu Zemlju, koncept koji je odbačen još u vrijeme antike. Ravnozemljaši vjeruju kako je sferični oblik zemlje, odnosno globus, čista manipulacija od strane NASA-e. Prema njihovom mišljenju, Ravna Zemlja se nalazi unutar nebeskog svoda, odnosno kupole, a na rubovima su pozicionirana ledena prostranstva.


Covid pandemija


Za kraj donosimo još uvijek aktualnu teoriju zavjere o sveprisutnom coronavirusu. Dobar dio populacije smatra kako je ovaj virus namjerno rasprostranjena kako bi se lakše manipuliralo čovječanstvom. Velike polemike stvara i cjepivo te pobornici ove teorije smatraju kako postoji mikročip koji se ugrađuje u svrhu praćenja ljudi. Također, u pitanje se dovode i učinkovitosti cjepiva, stope smrtnosti vezanu uz cijepljenje i degenerativne promjene koje cjepivo navodno ostavlja na ljudskom mozgu.

 
FOTO: UNSPLASH