LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kuhajte sa Studentskim

Dobrobiti veganske prehrane i recept za tjesteninu s veganskim sirom

Veganska prehrana sadrži mnogo hranjivih sastojaka i sprječava razne bolesti. S obzirom na njene dobrobiti, donosimo vrlo jednostavan veganski recept koji svakako vrijedi isprobati.

Veganska prehrana sadrži mnogo hranjivih sastojaka i sprječava razne bolesti. S obzirom na njene dobrobiti, donosimo vrlo jednostavan veganski recept koji svakako vrijedi isprobati.

Veliki broj ljudi prelazi na veganski način prehrane zbog dobrobiti životinja, očuvanja okoliša ili vlastitog zdravlja. Danas postoji velika podvojenost između onih koji zagovaraju veganstvo i onih koji se tome protive, a obje strane imaju čvrste argumente i stavove.

Ipak, činjenica je da veganski sastojci mogu biti vrlo zdravi i korisni za organizam, stoga u seriji članaka Kuhajte sa Studentskim ovog puta donosimo nekoliko prednosti takvog načina prehrane:

  • sadrži više hranjivih sastojaka – daje više vlakana i antioksidansa
  • bogatija je mineralima, proteinima i vitaminima A, C i E
  • šanse za mršavljenje su veće na veganskoj dijeti – prirodno ima manji broj kalorija
  • može smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2, a učinkovita je i u smanjenju kolesterola te razine šećera u krvi
  • povećano konzumiranje soje, voća, povrća i orašastih plodova te izbjegavanje mesa može spriječiti pojavu raka prostate, raka dojke i rak debelog crijeva
  • pogoduje zdravlju srca i sprječava rizik od srčanih bolesti za 42%.
S obzirom na dobrobit i hranjivost veganskih sastojaka, u nastavku donosimo vrlo jednostavan veganski recept koji svakako vrijedi probati, a prilagođen je studentskom budžetu. 

Tjestenina s veganskim sirom

Sastojci
  • 450 grama tjestenine, po potrebi bez glutena
  • 360 grama oguljenih i narezanih krumpira
  • 135 grama oguljene i narezane mrkve
  • 85 ml maslinovog ulja
  • 125 ml sojinog mlijeka ili nezaslađenog biljnog mlijeka po izboru
  • 8 žlica hranjivog kvasca (pola šalice)
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žličica soli
  • pola žličice češnjaka u prahu
  • pola žličice luka u prahu.
Priprema

Narezani krumpir i mrkvu kuhajte na pari oko dvadeset minuta dok ne omekšaju, a u međuvremenu skuhajte tjesteninu. Sve navedene sastojke za veganski sir stavite u blender zajedno s kuhanim krumpirom i mrkvom te miksajte dok se ne stvori glatka i gusta smjesa. Dobiveni sir i kuhanu tjesteninu pomiješajte u loncu, i poslužite dok su još vrući.

S ovim receptom možete eksperimentirati na razne načine, pa slobodno u jelo ubacite povrće ili dodatne začine poput mljevene paprike i kajenskih pahuljica. Isto tako, ako ste više ljubitelj zapečene tjestenine, prekrijte ju veganskim sirom i stavite u pećnicu na nekoliko minuta dok ne poprimi zlatno smeđu boju. 
FOTO: PIXABAY