LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Industrija ribe

Djeca u Norveškoj džeparac zarađuju obavljanjem neobičnog posla

Mala djeca okružena oštrim noževima i odsječenim glavama bakalara? Pa, svaki dio svijeta ima svoje običaje.

Mala djeca okružena oštrim noževima i odsječenim glavama bakalara? Pa, svaki dio svijeta ima svoje običaje.

Na Lofotenskim otocima u Norveškoj posvuda se mogu vidjeti obezglavljeni bakalari koji vise na sušenju. U lokalnoj tvornici ribe u gradiću Reine, može se sresti skupina djece s noževima i krvavim ogrtačima kako se stišću kako bi se ugrijali.

Ta djeca se nazivaju tungeskjaererne, odnosno rezači jezika, piše Smithsonian. Svake ribarske sezone režu jezike bakalara koji su lokalna delikatesa, i, kako kaže lokalni izvoznik ribe Jacob Arctander, najbolji dio bakalara.

Ovaj zanimljivi posao tamo se radi od pamtivijeka, a danas služi kako bi se mlade privuklo u industriju ribe i naučilo ih se važnosti poduzetništva. Arctander, koji ponekad svog sina pušta da reže jezike bakalara i do ponoći, kaže da je ribarstvo tamo najvažnija grana privrede i da će uvijek ostati glavni izvor zapošljavanja.

Prizor djece, neke starosti 6 godina, koja su okružena hladnoćom, oštrim noževima i ribljim iznutricama može zvučati neobično, pa čak i nevjerojatno. Ipak, lokalni klinci gledaju na posao kao održavanje tradicije i čini se da im uvjeti ne smetaju.

Ovakav posao ipak je dobro plaćen za svoje surove uvjete ― Arctander navodi kako poznaje neke mlade rezače jezika koji su u sezoni zaradili preko 11.000 dolara (više od 66.000 kuna)
FOTO: UNSPLASH