LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Brzo, jednostavno i ukusno

Deset recepata za jednostavna i ukusna jela od samo tri sastojka

Isprobajte naše recepte za brza i ukusna jela za koja su vam potrebna samo tri sastojka.

Isprobajte naše recepte za brza i ukusna jela za koja su vam potrebna samo tri sastojka.

Za mnoge od nas kuhanje je aktivnost koju treba izjeći pod svaku cijenu. Drugi obožavaju gledati spajanje okusa i boja u njihovim loncima i tavama. Bez obzira na to kojoj kategoriji pripadali, ubrzani tempo života često ne ostavlja dovoljno vremena za kuhanje, osobito dugotrajnih i kompliciranih recepata. Stoga vam donosimo recepte za jednostavna, ali ukusna jela za koja su vam potrebna samo tri sastojka. Isprobajte ih, nećete požaliti!

1. Američke palačinke od tri sastojka

Američke palačinke nezaobilazni su dio doručka u SAD-u. Za ovaj recept potrebna su vam dva jaja, jedna banana i malo cimeta. Sastojke dodajte u zdjelu i dobro ih izmješajte, sve dok smjesa ne bude potpuno glatka. Možete koristiti vilicu ili gnječilicu za pire. Zatim smjesu pržite u nauljenoj tavi na srednje jakoj vatri dok palačinke ne poprime zlatno smeđu boju.

2. Domaće energetske pločice

Ako želite nešto što možete ubaciti u ruksak ili torbu i pojesti na predavanju kada vam ponestane energije, ovo je savršen recept za vas. A najbolje je od svega što ih možete prilagoditi svojim željama. Potrebno vam je bilo koje sušeno voće, npr. trešnje, marelice ili nešto slično, zatim bilo koja vrsta orašastih plodova, poput oraha, badema ili lješnjaka i datulji. Sve što trebate napraviti jest uzeti odabrana tri sastojka i izmiksati ih u blenderu dok se ne pretvore u gustu pastu. Pastu zatim ulijte u mali kalup za pečenje i pustite da se dobro ohladi. Kada se stvrdne, samo je izrežite u pravokutnike.

3. Zdravi keksići

Ovi će vas zdravi keksići zaista oduševiti. Potrebne su vam dvije zrele banane, šalica finih zobenih pahuljica i šalica sušenog voća po izboru, grožđica, sušenih brusnica ili nekog drugog. Zobene pahuljice dobro izmiješajte s bananama, a zatim dodajte sušeno voće. Obložite lim za pečenje masnim papirom za pečenje i žlicom oblikujte keksiće od pripremljene smjese. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite vaše keksiće 10 do 12 minuta.

FOTO: Flickr/Cristina Bejarano

4. Kremasta piletina s rajčicom

U očekivanju Baby Lasagne u finalu Eurovizije, donosimo recept za savršene lazanje!


Za ovaj nevjerojatno ukusan recept potrebna su vam 2 pileća prsa, 4-5 cherry rajčica i šalica vrhnja. Trebat će vam i sol, papar, malo maslinovog ulja i 2-3 češnja češnjaka. Zagrijte lonac ili tavu sa malo maslinovog na srednje jakoj vatri i dodajte češnjak. Kada češnjak malo požuti, dodajte piletinu i pustite da se malo zapeče. Zatim dodajte narezane rajčice. Kada piletina dobije lijepu smeđu boju s obje strane, a rajčice omekšaju dodajte vrhnje i pustite da se lagano zagrije. Jelo možete ukrasiti svježim bosiljkom.

5. Osvježavajuća salata od tune

Ovaj smiješno jednostavan recept oduševit će ljubitelje ribe. Potrebna su vam 2-3 kisela krastavca, konzerva tune, po mogućnosti konzervirana u vodi a ne u maslinovom ulju i 1-2 jušne žlice majoneze. Sitno nasjeckajte krastavce. Tunu ocjedite i dodajte karastavcima, a zatim dodajte i majonezu. Sve sastojke dobro izmješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Poparite po želji. Ravno iz hladnjaka, ova je salata savršeno osvježenje u ljetne dane.

6. Juha od cvjetače

Mnogi ljudi, nažalost, ne vole cvjetaču. No ovaj će vam recept promijeniti mišljenje. Osim što je iznimno zdrava, ova je juha i veoma ukusna. Odvojite cvjetove cvjetače od tvrde jezgre i kuhajte ih u slanoj vodi otprilike 4 minute. Kada se cvjetača skuha, ubacite je u blender ili je smiksajte štapnim mikserom. Sačuvajte otprilike četvrtinu vode u kojoj se cvjetača kuhala i dodajte je cvjetači prilikom miksanja. Dodajte maslaca i soli po želji.

7. Juha od rajčice bez recepta

Ako se pitate zašto bez recepta, odgovor je jednostavan. Juha od rajčice iznimno je prilagodljiva, pa je možete napraviti sa sastojcima koji vama odgovaraju. A postupak je jednostavan. Nasjeckajte luk, češnjak, poriluk ili neko drugo povrće iz te porodice. Popržite luk na malo maslinovog ulja dok ne omekša i dodajte malo soli. Od ostalih začina možete iskušati kumin, majčinu dušicu, crni papar ili crvenu papriku. Dodajte grubo narezane rajčice i pustite da se lagano krčkaju. Kuhajte do željene gustoće, otprilike 20-30 minuta. Dodajte još soli i papra ako je potrebno, a možete dodati i malo vrhnja ili mlijeka. Kada se juha malo ohladi možete je malo izmiksati u blenderu ili štapnim mikserom ako ne želite osjetiti komadiće rajčice i luka.

FOTO: Flickr/stu_spivack

Zdrava prehrana za studente: Na što pripaziti i što izbjegavati


8.  Keksi s maslacem od kikirikija

Maslac od kikirikija sve više postaje popularan i kod nas, a osim što je fantastičnog okusa, bogat je vitaminima i zdravim masnoćama iz kikirikija. Jednom kad probate ove nevjerojatne kekse, nećete ih se moći zasititi. Potrebno vam je 16 jušnih žlica šećera, 16 jušnih žlica maslaca od kikirikija i 1 jaje. Dobro izmiješajte sve sastojke dok smjesa ne postane glatka. Oblikujte keksiće željene veličine i položite ih na papir za pečenje kojim ste obložili lim u kojem ćete ih peći. Kekse pecite na 180 stupnjeva otprilike 12 minuta.

9. Čokoladni mousse

Ovaj će recept oduševiti sve čokoholičare. Potrebno vam je 180 g kvalitetne tamne čokolade, koja ima više od 65% udjela kakaa. Za najbolje rezultate upotrijebite čokoladu sa 75% udjela kakaa. Čokoladu lagano rastopite. Najbolji je način za to da čokoladu razlomite i stavite u jednu zdjelu koju zatim stavite nad lonac u koji ste stavili litru vode. Ne zaboravite miješati čokoladu dok se topi. Kada se čokolada otopila, maknite zdjelu s vatre i dodajte 200 ml bademovog mlijeka. Bademovo mlijeko možete pronaći u većini trgovina zdrave hrane ili na policama s bio proizvodima u supermarketima. Dok dodajete bademovo mlijeko, lagano miješajte kuhačom ili špatulom. Kada smjesa postane ujednačena, uzmite ručni mikser i miksajte je 3-5 minuta na najmanjoj ili srednjoj brzini. Prilikom miksanja nastat će mjehurići koji će nestajati nakon što prestanete s radom. Kada nestanu i smjesa ponovno postane gotovo glatka, ponovno upalite mikser na dodatnih 10 sekundi i brzo ulijte smjesu u posudice za serviranje. Rashladite u hladnjaku i poslužite sa šlagom.

10. Muffini od tri sastojka

Ovaj recept spaja dva omiljena deserta; muffine i Nuttellu. Naravno, umjesto Nuttelle možete koristiti i neki drugi namaz od lješnjaka. Potrebna su vam 2 jaja, 10 jušnih žlica brašna i 1 Nuttella. Uz to, potrebni su vam i papiri za pečenje muffina te kalup za pečenje muffina. Sam postupak vrlo je jednostavan. Mikserom dobro izmješajte sve sastojke, ulijte smjesu u kalupe i pecite na temperaturi od 170-180 stupnjeva 20-30 minuta.

FOTO: Flickr/Steven Lilley

IZVOR: GREATIST
FOTO: WIKIMEDIA