LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Jezivi duhovi stravičnih priča

Deset najstrašnijih duhova iz književnosti

Svi znaju za razne filmske duhove, no često se zaboravlja da su većinom nastali iz originalnih književnih ideja. Kako ne bi bili zanemareni, donosimo popis deset najstrašnijih duhova iz literature.

Svi znaju za razne filmske duhove, no često se zaboravlja da su većinom nastali iz originalnih književnih ideja. Kako ne bi bili zanemareni, donosimo popis deset najstrašnijih duhova iz literature.

Svi uvijek govore o filmskim duhovima i stravičnim čudovištima, no malo se tko sjeti da je dosta tih duhova u stvari proizašlo iz raznih jezivih književnih uspješnica. Duhovi su s godinama postali komične ekranske izvedbe kojih nas je jedino strah u slučaju da su nam prije toga stvorili jezivu glazbu u pozadini, no knjiga i mašta rade čuda i dokazuju nemoguće.

Poznato je da knjigu ne možeš čitati na pola, moraš se koncentrirati na ono što čitaš, vjerojatno je čitaš sam u polumračnoj sobi, pod dekicom. Dok čitaš, stvaraš sliku u glavi, samo svoju i sebi vjerojatno najstrašniju. Odjednom zvuk škripanja i radijatora nije bezopasan, odjednom sjene u kutovima soba ne ostaju na mjestu, odjednom se ne osjećaš nimalo sam u sobi. Dakle, po našem skromnom mišljenju – priče o duhovima u literaturi su moćnije od običnih filmskih kopija, barem donekle. Stoga donosimo popis deset najjezivijih duhova koje je stvorila knjiga.

Bezglavi jahač

Irvingova je Legenda o Sanjivoj dolini kratka priča s dugom tradicijom strašenja ljudi. Mnogi zaboravljaju da po originalnoj priči Bezglavi jahač nije uopće duh, nego trik kako bi se prestrašilo Ichaboda Cranea. Međutim, ipak se zadržala ideja o jezivom duhu Bezglavog jahača.

Mrtvaci Dunharrowa

Vojska duhova je jeziva bila ona na pomoć ili ne. Tolkien u svojim knjigama opisuje mnogo strašnih bića, no ipak jezivi su duhovi zaslužili biti na ovom popisu. A i moramo im dati plus što su pomogli u borbi.

Duhovi Hill Housea

Stephen King je rekao da je jedan od izvornih utjecaja na nastajanje knjige Isijavanja bio horor Shirley Jackson The Haunting of Hill House. To bi vam trebalo dati ideju koliko je strašna priča koju je ona ispričala.

Žena u crnom

Knjiga Susan Hill u kojoj imamo primjer klasičnog duha. Dakle, duh žene u crnom koji živi u staroj jezivoj kući i proizvodi jezive zvukove.

Duhovi Overlook Hotela

Isijavanje je horor Stephena Kinga koji sadrži nemali broj jezivih i stravičnih duhova. Iako su se kroz knjigu sestre Grady provukle kao jedne od najjezivijih, niti ostali likovi ne zaostaju nimalo za njima.

Jessel i Peter Quint

Okretaj zavrtnja je jeziva knjiga Henryja Jamesa. Knjiga govori o dadilji koja čuva dvoje naizgled preslatke djece, međutim na kraju se pokaže da djecom manipuliraju dva duha - duh bivše dadilje Jessel i njenog dečka Quinta.

Rebecca

Rebecca, jeziva knjiga Daphne du Maurier u kojoj se duh Rebecce osvećuje kroz jezivu i vjernu služavku gospođu Danvers.

Beloved

Beloved je priča Tonija Morrisona o duhu bebe koju je ubila majka kako ne bi završila u roblju. Dosta ljudi smatra da je u pitanju i demon koji samo želi izluditi majku zbog onoga što je učinila.

Duh budućih Božića

Dickensova Božićna priča o škrtom direktoru Ebenezeru Scroogeu koji mrzi Božić i pojavljuju mu se jezivi duhovi: duh prošlih, sadašnjih i budućih Božića. Ipak, ovaj zadnji je najjeziviji i zaslužuje biti na ovom popisu.

Hamletov otac

Ubijeni danski kralj pojavljuje se sinu Hamletu i traži osvetu svoje smrti.

FOTO: STUDENTSKI.HR