LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
U blagdanskom duhu

Deset najneobičnijih običaja diljem svijeta za ispraćaj stare godine

Odjeveni u crveno, s grožđem u ustima i čepićima u ušima očito činimo idealnu kombinaciju za doček Nove godine u inozemstvu, jedino se bojimo letećega namještaja kao ponoćne čestitke.

Odjeveni u crveno, s grožđem u ustima i čepićima u ušima očito činimo idealnu kombinaciju za doček Nove godine u inozemstvu, jedino se bojimo letećega namještaja kao ponoćne čestitke.

Od stare se godine opraštamo, a novu dočekujemo s brojnim željama, očekujemo da će biti puno bolja i uspješnija od prethodne te tako živimo u sjenama običaja ili praznovjernih priča. Pozdravljamo ju u najboljem ruhu s barem jednim crvenim komadom odjeće i s kovanicama u džepovima te s čašom pjenušca u desnoj ruci daleko od negativnih mišljenja. Narodne priče pojedinih zemalja svijeta donose uglavnom praznovjerne, ali društveno prihvaćene mitove o sreći u ljubavi, uspjehu ili pak bogatstvu u nadolazećoj godini, a mi ih, kao jedna velika globalizacijska cjelina, odobravamo jer je sreća zarazna, svi želimo biti nasmijani i veseli. Možda vas deset neobičnih i nadasve zanimljivih običaja u svijetu navede na malo drugačiju proslavu nove godine

Želite privući sreću u nadolazećoj godini? Provedite doček nove u Italiji (ili barem u talijanskom okruženju za stvaranje pravog ugođaja) u crvenim hlačama ili donjem rublju jer se smatra da je upravo ta boja sreće u ljubavi i životu općenito. Slično vjeruju i neki Južnoamerikanci, ali oni nose nešto šareniju odjeću, poput zlatne koja donosi bogatstvo ili bijele koja simbolizira mir.

Budizam naučava da postoji 108 svjetovnih želja kojima smo iskušani. Kako bi ušli u novu godinu pročišćeni, japanski budistički hramovi odzvone 107 puta prije ponoći te jednom nakon. Smatra se dobrim pokazateljem kada biste u novu godinu ušli nasmijani – ako vam zvona dotad ne zadaju glavobolju.

Državljani Ekvadora u ponoć pale male fotografije, najčešće izrezane iz novina, političara, poznatih ljudi ili nekih trećih koji su im obilježili proteklih dvanaest mjeseci. Smatraju da će tim ritualom, nazvanim los años viejos (stare godine), zaboraviti sve loše iz prošle te će im se računati kao početak odlične nadolazeće godine Žene ili muškarci odjeveni kao žene, točnije udovice muškaraca sa spaljenih fotografija na ulicama mole za novac. Naravno, ovo je znak vedra raspoloženja i za one je laka srca, ali svakako nosite sitniš ako se ikad nađete u Ekvadoru.

FOTO: Pixabay

Ako ste pak veliki čistunci zavoljet ćete Portoriko. Naime, prije nego bilo kakva večernja slavlja počnu, Portorikanci započnu svoj dan čišćenjem doma od poda do stropa, uključujući automobil i dvorišnu zgradu. Ako su osoba i njezino okruženje u dobrom stanju, vjeruje se da će urednost biti suđena tijekom cijele godine

Čileanci se ne žele usredotočiti na sreću u novoj godini, već na ponovne susrete s duhovima preminulih. Obitelji se okupljaju na groblju, zapale svijeće i slušaju klasičnu glazbu, a sve s ciljem osjećaja povezanosti s njihovim preminulim rođacima koje i dalje žele uključivati u svoje proslave.

Nova godina u Estoniji rezultira rastezljivom garderobom. Ako čovjek pojede sedam punih obroka na prvi dan nove godine, to će mu jamčiti da će tijekom ostatka godine imati dovoljno hrane.

U Španjolskoj je u ovo vrijeme glavni pojam – grožđe. Običaj je pokušati pojesti 12 bobica u skladu sa zvonima (jedna bobica za svaki zvon) dok se odbrojava prva minuta nakon ponoći. Navodno je teže nego što se čini, ali se isplati jer je nagrada sreća u nadolazećoj godini.

Kada sat otkuca ponoć u novoj godini u Južnoj Africi najbolje je biti daleko od svoga stana. Naime, njihova je tradicija na ulicu izbacivati stare predmete, uključujući namještaj i kućanske uređaje. Taj je običaj karakterističan za predgrađe Johannesburga i policija je uvijek spremna na akciju ako bude potrebno. Narodne priče kažu da je cilj riješiti se neželjene prtljage u nadolazećoj godini.

Jedan se ritual smatra tipičnim danskim. Tradicionalno se razbija posuđe na vratima prijatelja u znak vječnoga prijateljstva. Danci svoje raspareno ili nepotrebno zemljano posuđe čuvaju upravo za tu priliku, a velika hrpa razbijenih tanjura simbol je nečije popularnosti. Danci također vole doslovno uskočiti u novu godinu – u ponoć skaču sa stolica.

Kolumbijci trče oko kuće ili niz ulicu s praznim koferom čim sat otkuca ponoć na novu godinu jer smatraju da će im to omogućiti brojna putovanja u sljedećih dvanaest mjeseci, točnije osigurava im buduće avanture. Naravno, iz kuće prvo zakorače desnom nogom kako bi ta putovanja bila sretna.

Toliko običaja, raznolikosti, a vi ste još doma? Okušajte se u nekim, barem biste se zabavili. Osim ako želite razbijati tanjure pred tuđim vratima... Ili kasnije pomozite počistiti nered ili nemojte to ni raditi. 

FOTO: PIXABAY