LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
VIŠE NIKADA ISTI

„ČUVARI GALAKSIJE 3”: Kojem članu govorimo zbogom zauvijek?

„Čuvari Galaksije” kakve smo zavoljeli još 2014. godine, nakon trećeg nastavka serijala morat će reći zbogom nekima od svojih stalnih članova, a tko ima najizglednije šanse napustiti voljenu grupaciju – ostaje gledatelju za otkriti.

„Čuvari Galaksije” kakve smo zavoljeli još 2014. godine, nakon trećeg nastavka serijala morat će reći zbogom nekima od svojih stalnih članova, a tko ima najizglednije šanse napustiti voljenu grupaciju – ostaje gledatelju za otkriti.

Moglo bi se reći da vrijeme Čuvara Galaksije ponovno dolazi u renesansnu fazu. Ovaj atipični antiherojski film koji je stripovski debi doživio u siječnju 1969. godine od Arnolda Drakea te Genea Colana, revitalizirao je redatelj James Gunn 45 godina kasnije u njihovu prvom filmu koji je bio dio Marvelova obimnog svemira ispunjenog šarolikim likovima.

Tim koji je definitivno spadao u C, ako ne i D-kategoriju Marvelovih stripovskih junaka uz Gunnovu redateljsku palicu, doživio je svoju prominentnost i tako se figurirao uz bok A-listi likova poput Spidermana, Hulka, Thora i mnogih drugih. Glumačka postava koju nismo mogli ni zamisliti na jednome mjestu osvojila je interes mnogih diljem svijeta, a likovi poput Petera Quilla (Chris Pratt), Gamore (Zoe Saldana), Groota (Vin Diesel), Rocketa (Bradley Cooper) te Draxa (Dave Bautista) stvorili su jednu vrlo neobičnu, a opet vrlo primamljivu kemiju koja je stvorila neobičnu koherenciju i jedan od boljih timova uprizorenih na filmskome platnu.

Drugi nastavak, koji je bio kvalitetno nešto slabiji od prvog dijela, svejedno je iznjedrio dobru zabavu, ali i nove likove kao što su Kraglin (Sean Gunn) te Mantis (Pom Klementieff). Ubrzo nakon toga, ekscentrična grupa antiheroja pridružila se nevjerojatnom ansamblu likova u kinematografskim uspješnicama Avengers: Infinity War (2018) te Avengers: Endgame (2019), a nakon toga su svoju odiseju nastavili s nordijskim bogom Thorom (Chris Hemsworth) u njegovu četvrtom filmu Thor: Love and Thunder (2022) da bi konačno dobili i svoj božićni specijal iste godine, u kojemu Čuvari žele Quillu priuštiti najbolji Božić dosad, s obzirom na to da Peter potječe sa Zemlje i upoznat je s običajima na tom planetu. 

Pa ipak, svemu lijepome mora doći i kraj, ali i ništa ne traje vječno, pa će tako treći nastavak filma o čuvarima galaksije morati reći zbogom nekim od likova. Tu informaciju potvrdio je i sam redatelj Gunn na svojoj društvenoj mreži, navodeći da će taj film biti emocionalna vožnja, ali da će i netko definitivno umrijeti. Podsjetnik, samom redatelju nije strano ubijanje pivotalnih likova, što se moglo vidjeti u njegovu filmu The Suicide Squad (2021), gdje je redatelj definitivno otpustio uzde. Stoga, ovdje ćemo rangirati članove tima Čuvari Galaksije hijerarhijski, po njihovoj vjerojatnosti pogibanja u trećemu nastavku. 

8. Groot (Vin Diesel)

Groot bi se mogao navesti kao neka vrsta neslužbene maskote ovoga tima. Njegova je uloga gotovo uvijek više pozadinska, on je antropomorfizirano drvo koje stvara iznimne simpatije kod gledatelja, kaže tek pokoju rečenicu koja uvijek glasi Ja sam Groot! te zna priskočiti u pomoć kada je to potrebno, ali je opet iznimno upečatljiv te je nemoguće zamisliti Čuvare Galaksije bez njega. Tomu pridodana činjenica da je Groot već jednom zapravo i umro u prvome nastavku filma kada je spašavao ostale heroje što je i potvrdio redatelj filma, stvara gotovo osjećaj sigurnosti da Grootu zasad nećemo još reći zbogom te da će Vin Diesel ostati još neko vrijeme svima omiljeno drvce. 

7. Kraglin (Sean Gunn)

Kraglin je de facto Yonduov (Michael Rooker) nasljednik jer nakon što je Yondu položio svoj život za Quilla u drugome nastavku kako bi ga spasio od umiranja u svemiru, njegova desna ruka, Kraglin, preuzeo je Younduovo manipuliranje strelicom, ali nije ni približno uspio savladati taj zanat,  što se moglo vidjeti u nekoliko prethodnih nastavaka. Time rečeno, stvara se dojam da će Kraglin definitivno ostati u timu nakon trećeg nastavka jer bi djelovalo scenaristički infantilno da ubiju lika koji još nije ni uspio zasjati, napose, naslijediti vještinu prethodno ubijenog lika samo da bi i njega sada ubili. Stoga, Kraglin i Groot djeluju kao vrlo izgledni članovi novoga tima.

Rangirali smo 34 Marvelova filmska projekta (od najgoreg do najboljeg)6. Gamora (Zoe Saldana)

Još jedan član postave koji ima vrlo izgledne šanse da će doživjeti nove avanture Čuvara Galaksija jest Gamora, Quillov ljubavni interes još od prvoga nastavka. Sukladno Kraglinu, Gamorin lik kakvog poznajemo iz prvog dijela serijala ubijen je u filmu Avengers: Infinity War (2018) od svojega očuha Thanosa koji je to napravio u zamjenu za jedan od Kamena Beskonačnosti. Ipak, Gamorin lik iz 2014. godine u filmu Avengers: Endgame (2019) uspio je doći u sadašnje vrijeme, no njegova je trenutna lokacija nepoznata. Najava je otkrila da će Gamora imati i ulogu u ovome filmu, no nepoznato je na koji točno način će se asimilirati ponovno u tim, uzevši u obzir da je to njezina malevolentna verzija. Svejedno, da ne postoje daljnji planovi za Gamorin lik, scenaristički bi bilo logičnije da je doživjela svoj epilog još u zadnjem filmu o osvetnicima. Njezin kraj u trećemu nastavku ne djeluje uopće kao logičan odabir. 

5. Mantis (Pom Klementieff)

Mantis je relativno novi član ove formacije jer se Peteru, Draxu, Gamori i drugima pridružila u drugome nastavku, nakon što je pridonijela zaustavljanju Peterova oca Ega (Kurt Russell) od osvajanja cijelog planeta. Njezina uloga je kasnije ostala znatno reducirana tijekom dvaju filmova o osvetnicima gdje je više služila kao oruđe u zaustavljanju Thanosa, da bi zasjala u recentnom božićnom specijalu gdje je uz Draxa imala glavnu ulogu u otimanju glumca Kevina Bacona. Ergo, Mantis ne djeluje kao lik koji bi ikako trebao biti već sada ubijen jer njezina priča još nije doživjela ni vrhunac, a njezina pozadinska priča isto je tako vrlo anonimna. Njezine moći su, k tome, dosta korisne za buduće misije koje će Čuvari imati te joj tako osiguravaju praktički sigurno doživljavanje četvrtog nastavka serijala.

4. Star-Lord/Peter Quill (Chris Pratt)

Peter Quill možda je najsiviji lik na ovoj listi, uzevši u obzir da su njegove šanse da umru i da ostane živ gotovo jednake. S jedne strane, puno se šuška o njegovoj smrti na internetu i kruže glasine da bi Peter mogao zadnji put predvoditi skupinu kakvu poznajemo. Međutim, Quillova priča ne djeluje nimalo završeno, a i kada se uzme u obzir činjenica da neki drugi likovi imaju izglednije šanse umrijeti, teško je povjerovati da će Čuvari Galaksije izgubiti i vođu koji je svojom karizmom dokazao da je itekako u stanju biti na čelu tima, ali i koji je sinonim za kvalitetnu glazbu u filmovima. Osim toga, glumac Chris Pratt je i sam istaknuo da ne planira ulogu Star Lorda ostaviti tek tako, pa bi se moglo reći da Peter definitivno spada u kategoriju likova koji će ipak doživjeti kraj filma te svoje avanture nastaviti dalje. 

3. Nebula (Karen Gillan)

Novi model čitanja knjiga u zagrebačkim knjižnicama, uvodi se posudba zvučnih e-knjiga


Nebula prelazi u kategoriju likova koji imaju dobre šanse za doživjeti svoj kraj. Nakon što je služila u Thanosovoj službi kao njegov pristaša, ali i njegova rođena kćer koja je svoju katarzu doživjela u drugome nastavku kada je izgladila odnose sa Gamorom, Nebula je otada postala stalan član Čuvara. Konačno, ona svoju prominentnost ostvaruje u četvrtom nastavku filma o osvetnicima, gdje ima krucijalnu ulogu zajedno sa svojom verzijom iz 2014. godine koja dovodi Thanosa u sadašnjost. Ipak, Nebula pokazuje iznimnu hrabrost nakon što ubija svoju malicioznu verziju i time se metaforički pokazalo konačno umiranje njene loše strane i prihvaćanje one dobre. Doduše, Nebula je svoju dužnost ispunila tada i njezina priča nadalje je upitna kao i daljnji opstanak. Postoji mogućnost da će Gunn liku stvoriti neku novu priču i uspješno kormilariti Nebulinim likom, ali ako to ne uspije, njezino preživljavanje trećeg nastavka ne djeluje potrebno. 

2. Rocket Raccoon (Bradley Cooper)

Konačno, Rocket spada u jedan od dvaju likova koji imaju najizglednije šanse doživjeti svoj konačan kraj u Čuvarima Galaksije 3, a tu hipotezu potkrjepljuje i nova najava koja pokazuje mnoge Rocketove retrospektivne scene, poput one gdje vidimo Rocketa u dječjem izdanju, kao i susret s vidrom Lyllom (za koju se strogo vjeruje da će preuzeti njegovu ulogu). Naravno, scene Rocketove prošlosti ne garantiraju ništa i postoji mogućnost da će se film baviti njegovom prošlošću čisto jer je publici još nepoznata, no taj izvana impulzivni, ali opet osjećajan rakun, zec, hrčak, plišani medo, lisac, kako su ga još nazivali, ima vrlo izgledne šanse pozdraviti se s originalnom postavom Čuvara Galaksije na bilo koji način – privremen ili onaj konačan. 

1. Drax (Dave Bautista)

I lik za kojeg je gotovo sigurno da će se umiroviti ili poginuti radi svoje obitelji jest najzabavniji član Čuvara – Drax. Dave Bautista i sam je spomenuo kako ne misli vječno igrati nemilosrdnog uništavača koji sve shvaća doslovno te ima morbidan smisao za humor, a njegovoj izjavi pomaže i činjenica da je Draxova priča doživjela svoj kraj. Jednom kada je Thanos umro, Draxov razlog za osvetu je riješen te sam lik nadalje može biti samo amorfiziran. Nakon što je Bautista uz Klementieff imao prominentnu ulogu u Božićnom specijalu u namjeri da Quillu priušti najbolji Božić u njegovu životu, djeluje kao da Drax ima još jednu misiju u trećem nastavku filma koja će biti i ona finalna.

Tko će biti novi Čuvari Galaksije?

Osim što je poznato da će neki od stalne postave tog voljenog tima doživjeti svoj konačni odlazak, isto tako je poznata informacija da će Čuvari Galaksije imati nove avanture, stoga se nameće pitanje koji članovi će se pridružiti novom ansamblu. Uz one najizglednije članove koji će preživjeti kao što su Peter, Gamora, Groot, Kraglin te Mantis, toj grupi svemirskih spasioca mogli bi se pridružiti i Adam Warlock (Will Poulter) koji, iako će biti neprijatelj Čuvara svejedno se pretpostavlja da će postati heroj i tako se pridružiti timu, vidra Lylla koja bi mogla postati Rocketova zamjena, Cosmo the Spacedog koji je bio uz tim u božićnom specijalu, netko od članova neobične grupe koja se pojavila u post-credits sceni drugog nastavka kao što su Stakar Ogord (Sylvester Stallone), robot Mainframe (Miley Cyrus), kristalizirani Martinex T'Naga (Michael Rosenblaum) ili ipak neki lik koji još nije doživio svoju transcendenciju sa stripa na filmsko platno poput: Moondragon, Jacka Flaga, Buga i mnogih drugih. Što će se dogoditi dalje sa samom grupom, preostaje gledatelju za otkriti.

Guardians of the Galaxy: Vol 3 dolazi u kina 5. svibnja 2023! Najavu je moguće pogledati ovdje.

Danas vrhunac toplinskog vala – kako se zaštititi od sunca?


 
FOTO: YOUTUBE, SCREENSHOOT