LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prašume Amazone

Čudo prirode: Znanstvenici istražili najviše stablo u Amazoni

Stablo latinskog naziva Dinizia excelsa, visoko je nevjerojatnih 88,5 metara, što je visina prosječnog nebodera koji broji 25 katova.

Stablo latinskog naziva Dinizia excelsa, visoko je nevjerojatnih 88,5 metara, što je visina prosječnog nebodera koji broji 25 katova.

Nakon gotovo tri godine planiranja, nekoliko neuspješnih ekspedicija i dva tjedna opasnog putovanja, znanstvenici su napokon pristigli do najvišeg stabla na području prašuma Amazone. 

Stablo pripada vrsti Angelim Vermelho (lat. Dinizia excelsa), visoko je nevjerojatnih 88,5 metara, a opseg debla iznosi impresivnih 9,9 metara. Usporedbe radi, ovo amazonsko čudo visoko je kao neboder koji broji 25 katova.

Bila je to jedna od najljepših stvari koje sam ikad vidio. Jednostavno božanstven prizor. Nalazite se usred takve šume, gdje čovječanstvo nikada prije nije kročilo, a oko vas se nalazi bujna priroda. - rekao je jedna od glavnih organizatora ekspedicije, Diego Armando Silva, za Phys.org.

Zanimljivo, znanstvenici su stablo uočili putem satelitskih snimki još 2019. godine, ali s obzirom na nepristupačan teren, sve ranije ekspedicije nisu uspjele obaviti potrebna istraživanja. 

Nakon što su ovog puta uspješno došli do ogromnog stabla, znanstvenici su prikupili njegovo lišće, okolno tlo i druge potrebne uzorke. Sada slijedi proces proučavanja i analize kako bi se utvrdila točna starost stabla. Prema prvim procjenama, primjerak je star između 400 i 600 godina.


 
FOTO: UNSPLASH