LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Petak za znatiželjne

Čudo kod Dunkerquea: kako je Hitlerova strateška greška sačuvala stotine tisuća savezničkih vojnika?

Operacija evakuacije kod Dunkerquea spasila je preko 330 000 savezničkih vojnika zbog Hitlerove prvotne odluke o napadu iz zraka.

Operacija evakuacije kod Dunkerquea spasila je preko 330 000 savezničkih vojnika zbog Hitlerove prvotne odluke o napadu iz zraka.

U počecima Drugog svjetskog rata i prvoj ofenzivi njemačke vojske na zapadu na obali La Manchea tijekom svibnja 1940. godine francuska, belgijska i britanska vojska bile su opkoljene s obje strane. Dunkerque, tema današnjeg članka u seriji Petak za znatiželjne u sklopu koje se bavimo povijesnim i drugim zanimljivostima, bio je jedina očuvana luka na kojoj su se vojske skupile u očekivanju gotovo beznadne bitke.

Kako piše Povijest.hr, Hitler je pod utjecajem svojih suradnika 24. svibnja donio kontroverznu odluku da se tenkovi zaustave tik pred Dunkerqueom i prepustio Luftwaffeu, ratnom zrakoplovstvu, da dovrši posao i uništi savezničke trupe. Taj plan mu ipak nije uspio kako je očekivao.

Naime, već 26. svibnja započela je evakuacija savezničkih snaga pod kodnim imenom Dynamo. Kada je Hitler uvidio svoju grešku, saveznici su već uspostavili snažan otpor, a nedugo nakon toga ponovno je naredio da se trupe krenu kretati prema jugu pripremajući napad uzduž linije Aisne-Somme.

Operacija Dynamo, međutim, nije prošla u potpunosti jednostavno. Zahvaljujući zračnoj zaštiti s engleske obale, naporima brodova i dobroj disciplini trupa, do zadnjeg dana operacije 4. lipnja, prema podacima Britannice, spašeno je oko 198 000 britanskih i 140 000 francuskih i belgijskih vojnika.

Za potrebe evakuacije iz Dunkerquea mobilizirano je oko 860 raznih plovila od ratnih brodova do luksuznih jahti. Nijemcima je nakon napuštanja savezničke vojske ostalo njihovo naoružanje, kao i preostalih 40 000 Francuza i Belgijanaca koji su branili luku i pružali otpor. Unatoč tome cijela operacija smatra se jednim od najvećih uspjeha zbog očuvanja velike vojne snage koja se kasnije koristila u daljnjoj borbi, a postala je poznata i pod nazivom Čudo kod Dunkerquea.

Po samom završetku ove operacije britanski premijer Winston Churchill održao je govor poznat po paroli We shall fight on the beaches! odnosno Borit ćemo se na plažama! Po ovoj operaciji snimljen je i film iz 2017. godine pod nazivom Dunkirk redatelja Christophera Nolana.

FOTO: WIKIMEDIA