LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Moderna vremena zahtijevaju moderna rješenja

Bečkim muzejima zbog golotinje blokirani računi na društvenim mrežama pa su napravili – OnlyFans

Na svom OnlyFans profilu Turistička zajednica grada Beča objavljuje eksplicitna umjetnička djela s ciljem promocije umjetnosti.

Na svom OnlyFans profilu Turistička zajednica grada Beča objavljuje eksplicitna umjetnička djela s ciljem promocije umjetnosti.

Sveprisutne društvene mreže – a pogotovo TikTok i Instagram – vole se hvaliti svojom nultom stopom tolerancije na golotinju. Tako njihovi algoritmi uspješno detektiraju nepoćudan sadržaj poput golih bradavica, a korisnike koji takav sadržaj objavljuju kažnjavaju uklanjanjem sadržaja, smanjenjem dosega, pa čak i blokadom korisničkih računa. 

U sličnim se problemima našao i bečki muzej. Naime, Albertina muzej iz Beča, u kojem se inače mogu pronaći izložbe slika iz habsburškog vremena, opusi suvremenih fotografa i postavi suvremenih umjetnika, nalazi se u problemima zbog zabrane objavljivanja slika koje prikazuju bilo kakvu golotinju. 

Zbog fotografija japanskog umjetnika Nobuyoshija Arakija, koje su prikazivale ženske grudi, kako prenosi The Guardian, još je u srpnju blokiran korisnički račun muzeja na Instagramu. 

Sličan incident dogodio se 2019. kada je Instagramov algoritam zaključio da je slika Petera Paula Rubensa prekršila standarde zajednice

Ni kipić Venere iz Willendorfa nije pobjegao strogom oku algoritma društvenih mreža: 2018. godine Facebookov ju je algoritam proglasio pornografskim sadržajem i uklonio s platforme. 

No Bečka turistička zajednica odlučila je tome stati na kraj. Na svom OnlyFans profilu objavljuju eksplicitna umjetnička djela s ciljem promocije umjetnosti. 

– Naravno da možemo raditi marketinške kampanje i bez cenzuriranih umjetničkih djela, ali upravo su ta djela, poput Schieleova autoportreta iz 1910, ključna za razumijevanje bečke umjetnosti. Ako se takva djela ne mogu koristiti na velikim komunikacijskim platformama kao što su društvene mreže, kako da onda ne budemo frustrirani? Zato smo i napravili OnlyFans – da možemo pokazati te umjetnine. – rekla je Helena Hartlauer, glasnogovornica Turističke zajednice grada Beča. 

Unatoč algoritmima, umjetnost uvijek nađe način

FOTO: UNSPLASH / STUDENTSKI.HR EDIT