LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Blagdansko veselje

8 najčudnijih uskrsnih tradicija: šibanje žena, bičevanje i ples smrti neke su od njih

Pronašli smo čudne tradicije kojima vjernici diljem svijeta slave blagdan Uskrsa. Šibanje u Češkoj i Slovačkoj, ples smrti u Španjolskoj, bičevanje na Filipinima samo su neke od njih.

Pronašli smo čudne tradicije kojima vjernici diljem svijeta slave blagdan Uskrsa. Šibanje u Češkoj i Slovačkoj, ples smrti u Španjolskoj, bičevanje na Filipinima samo su neke od njih.

Svaki blagdan sa sobom nosi određene običaje, pa tako i Uskrs. Uskršnje procesije, bojenje jaja, pečenje tradicionalnih kolača i uživanje u čokoladnim jajima i zečićima neki su od uobičajenih. Mi vam donosimo 8 najčudnijih tradicija kojima ga vjernici diljem svijeta obilježavaju.

Šibanje žena u Češkoj i Slovačkoj

Na Uskrsni ponedjeljak muškarci u Češkoj i Slovačkoj uzimaju vrbine šibe, čiji su vrhovi često ukrašeni raznobojnim vrpcama, i izlaze na ulicu tražeći djevojke i žene kako bi ih njima išibali, ali pritom pazeći da im stvarno ne nanesu bol. Tradicija kaže kako bi ovakvo šibanje trebalo pospješiti njihovo zdravlje, ljepotu i plodnost.

Finski uskršnji Halloween

U Finskoj, ali i dijelovima Švedske i Norveške, Uskrs je vrijeme za vađenje sablasnih kostima iz ormara i sakupljanje slatkiša. Kao za Noć vještica, djeca se oblače kao vještice i vješci te obilaze kuće u susjedstvu kako bi dobili čokoladna jaja.

Norveški uskrsni trileri

Norvežani Uskrs vole provesti uz dobru napetu knjigu. Čitanje trilera i kriminalističkih romana za vrijeme Velikog tjedna toliko je popularno da pojedini norveški izdavači izdaju romane samo za tu prigodu, tzv. uskršnje trilere ili Paaskekrimmen. I norveške TV kuće pridružile su se tom trendu, pa u svojim programima emitiraju maratone krimi serija i filmova.

FOTO: Pixabay


Razbijanje lonaca na Krfu

U 11 sati na Veliku subotu stanovnici Krfa u Grčkoj izbacuju velike glinene lonce kroz svoje prozore. Prema nekim objašnjenjima, ova tradicija simbolizira obnovu prirode i slavi nove bogate usjeve koji će biti prikupljeni u novim loncima.

Ples smrti u Španjolskoj

Srednjovjekovni gradić Verges u Španjolskoj Veliki četvrtak slavi na zaista poseban način. Naime, toga dana stanovnici se oblače u kosturske kostime i na ulicama gradića plešu tradicionalni dansa de la mort, odnosno ples smrti. Ples započinje u ponoć i traje do ranih jutarnjih sati, a trebao bi prikazivati Kristovu muku.

Lov na uskrsnog zeku na Novom Zelandu

Stanovnici Otaga na Novom Zelandu svakoga se Uskrsa okupljaju kako bi otišli u lov i smanjili populaciju zečeva na svojem području. Tradicija je započela ranih 90-ih godina prošloga stoljeća kako bi se pokušalo držati lokalnu populaciju divljih zečeva pod kontrolom. Naime, zečevi se veoma brzo razmnožavaju i izazivaju velike štete na usjevima lokalnih farmera, pa vlasnici zemlje imaju zakonsku obvezu kontrolirati njihov broj. Svake godine ovaj lov okuplja više od 500 lovaca, a lovac koji ubije najviše zečeva odlazi kući s trofejem i novčanom nagradom u iznosu od 3500 novozelandskih dolara.

Polijevanje žena vodom u Mađarskoj i Poljskoj

Na Uskrsni ponedjeljak djevojke i žene u Mađarskoj oblačile bi tradicionalnu odjeću, a muškarci bi ih pokušali zaliti kantom vode kako bi potaknuli njihovu plodnost. Umjesto vode danas se više koristi parfem ili kolonjska vodica.

U Poljskoj slična tradicija zove se Śmigus-dyngus. Mladi muškarci koriste kante, pištolje za vodu ili bilo koju drugu napravu kako bi zalili druge prolaznike na ulici. Legenda kaže kako će se djevojka koja bude smočena udati u roku od godine dana.

Samobičevanje i razapinjanje na Filipinima

Kako bi javno pokazali svoju vjeru, okajali svoje grijehe i proživjeli muku Isusa Krista, grupa katoličkih vjernika na sjeveru Filipina na Veliki petak sudjeluje u ritualu samobičevanja. Koristeći ručno rađene naprave od bambusovih stabljika koje su privezane za uže, vjernici hodaju od svojih sela do obližnjih proplanaka i udaraju se po leđima. Manji broj vjernika odlučuje se na još ekstremniji korak i dopuštaju da ih se razapne. Službena Katolička Crkva nije blagonaklona prema ovakvom iskazivanju pobožnosti, no čini se kako ni neodobravanje visokih crkvenih dužnosnika ne može zaustaviti filipinske vjernike.

FOTO: PIXABAY