LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prigodna glazba

8 klasika koje božićna playlista mora imati

Božićnim glazbenim vremeplovom vodimo vas u svijet klasika s kojima su blagdani baš onakvi kakve zamišljamo – radosni i s prizorom snježnog pokrivača na krovovima.

Božićnim glazbenim vremeplovom vodimo vas u svijet klasika s kojima su blagdani baš onakvi kakve zamišljamo – radosni i s prizorom snježnog pokrivača na krovovima.

Ovaj Božić nikako ne može proći bez prisjećanja na neka ljepša vremena, u kojima smo s obitelji i prijateljima okupljeni oko blagdanskog stola. Dok navedeno zamišljamo, donosimo vam playlistu božićnih klasika koji nas vode na put u svijet bez pandemije i ograničenih druženja.
 

Baby, It’s Cold Outside – Dean Martin (1959)

Prvi na našoj listi našao se zimski duet koji je u originalu nastao kao pjesma kojom su Frank i Lynn Losser zabavljali svoje goste na kućnim zabavama. Svoju slavu ova je pjesma dosegnula kada je korištena u filmu Neptune's Daughter i to čak dva puta. Te godine, počašćena je prestižnom nagradom Oscar za najbolju originalnu pjesmu godine.
 

Christmas (Baby Please Come Home) – Darlene Love (1963)

Neizbježan prizvuk nekih, sad već davnih vremena, u nama budi ova pjesma. Već zamišljamo kako redamo poklone pod bor dok Darlene Love pjeva u pozadini. No, da ova pjesma postane božićni klasik, trebalo je nekoliko desetljeća. Izdavačka kuća naumila ju je izdati kao singl, no istog dana kad je trebala biti objavljena, ubijen je tadašnji američki predsjednik John F. Kennedy. Društvena klima nije bila raspoložena za veselje i božićni duh pa je kompletan album povučen s polica, a pjesma je svoje zasluženo priznanje doživjela tijekom 80-ih.
 

Have Yourself a Merry Little Christmas – Judy Garland (1944)

Ova pjesma, koja umalo nije ugledala svjetlo dana, danas je neizbježna na božićnim playlistama. Hugh Martin i Ralph Blaine, koji su napisali pjesmu za Judy Garland 1944. godine, spasili su Have Yourself a Merry Little Christmas od kante za smeće u koju ju je Martin smjestio, nakon što je Blaine zaključio da ipak ima potencijala. Prvi nacrt Garland je smatrala pretužnim te je odbila izvesti pjesmu koja je pisana za film Meet Me In St. Louis. Nakon što su poradili na tekstu i melodiji, nastala je pjesma koju danas znamo i volimo.

 

Santa Baby – Eartha Kitt (1953)

U vrijeme kad je izašla bila je smatrana poprilično provokativnom pjesmom, dok danas ne možemo zamisliti blagdane bez nje. Čak je na predstavljanju izdavačkoj kući autor Phil Springer rekao sljedeće:

–  Gospodo, ovo nije vrsta glazbe kakvu inače volim raditi, ali nadam se da je u redu. Ovo je najbolje što sam mogao. 

Eartha Kitt, u to vrijeme mlada nada pjevačkog neba, dodala je svoju čar magičnim glasom u sofisticiranom vamp stilu po kojem je bila poznata. Božićne pjesme toga vremena obično su nostalgično gledale na djetinjstvo, no ova moderna i neobična skladba oduševila je publiku svojim provokativnim šarmom.

 

This Christmas – Donny Hathaway (1971)

Ispunjena nestrpljenjem oko nadolazećeg Božića i izvedena od, kako piše Rolling Stone, najvažnijeg afro-američkog izvođača, This Christmas svojim soul ritmovima poziva na sreću i veselje. Pjesmu je napisala Nadine McKinnor, u to vrijeme recepcionarka strastvena oko pisanja tekstova, koja je iz svoje bilježnice istrgnula tekst pjesme i ponudila ga Donnyju Hathawayu. Ovoj izvedbi, kao i mnogim voljenim božićnim pjesmama, trebalo je neko vrijeme da postane standard u našim playlistama, no unatoč tome ovakvu kvalitetnu izvedbu teško je izbjeći, što potvrđuju obrade glazbenih velikana kao što je Aretha Franklin.
 

Rockin' Around the Christmas Tree – Brenda Lee (1958)

Budući da pjesma nije snimana u božićno vrijeme, producent Owen Bradley odlučio je u svima prisutnima probuditi duh Božića ukrasivši studio božićnim ukrasima, pa čak i ukrašenim drvcem.  Brenda Lee imala je samo 13 godina kada je snimila ovaj hit, a napisao ga je Johnny Marks, poznat po pjesmi Rudolph The Red-Nosed Reindeer, također blagdanskoj uspješnici.

Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! – Dean Martin (1959)

Božićna pjesma bez spomena Božića u tekstu pisana je na vrući ljetni dan, kad su umjesto odlaska na plažu Sammy Cahn i Jule Stein odlučili maštati o nekom hladnijem vremenu provedenom kraj kamina. Ostvarenje je prvi put kročilo na Billboard Top 100 tek 2018. godine, što znači da je Deanu Martinu bilo potrebno 49 godina da se pojavi na listi, dok je videospot za pjesmu izašao tek 2019. godine.
 

White Christmas – Bing Crosby (1942)

Voljeni blagdanski klasik iza sebe ima vrlo tužnu priču. Irving Berlin, autor ove, ali i drugih pjesama kao što je Cheek to Cheek, u ovoj izvedbi prisjeća se i mašta o vremenu prije tragičnog događaja koji je zatekao njega i suprugu 1928. U prosincu te godine proživjeli su traumatičnu smrt svojeg 3 tjedna starog sina. Od onda bi Božiće provodili odlaskom na djetetov grob.
FOTO: PIXABAY