LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Izazovna vremena

6 savjeta kako što bezbolnije prebroditi period nezaposlenosti

Donosimo vam šest strategija koje mogu olakšati nošenje s ovim izazovnim vremenima.

Donosimo vam šest strategija koje mogu olakšati nošenje s ovim izazovnim vremenima.

Biti bez posla kada ga zaista trebate iznimno je stresno i u najpovoljnijim uvjetima. U situaciji kada se borimo s krizama u mnogim područjima života, koje su dobrim djelom van naše kontrole, pritisak može postati još veći. Kako da ostanete fokusirani na učenje i polaganje kolokvija i ispita, ako ste vi ili vaši najbliži ostali bez posla zbog pandemije i ne znate kako i kada ćete pronaći novi? Donosimo vam šest strategija koje mogu olakšati nošenje s ovim izazovnim vremenima.

1. Pazite na svoje zdravlje i brinite se o samima sebi

Vaše fizičko i mentalno zdravlje temelj je vašeg budućeg uspjeha i mora biti na prvom mjestu. Nastojte se hraniti što zdravije i raznovrsnije kako biste tijelu osigurali prikladno pogonsko gorivo. Fizička aktivnost iznimno je važna kako bi tijelo i mozak ostali u najboljoj mogućoj formi, zato nastojte usvojiti bilo kakav program vježbanja. No, najvažnije od svega, pripazite da dovoljno spavate. Nedovoljno i nekvalitetno spavanje može imati značajne i dugoročne posljedice, ne samo na fizičko nego i na mentalno zdravlje. Naravno, u vremenima pojačane anksioznosti može biti iznimno teško dobro se naspavati, zato isprobajte neke lagane meditacijske vježbe ili šalicu čaja od matičnjaka dva do tri sata prije spavanja.

2. Poboljšajte svoja znanja i vještine

Uvijek je dobro usavršavati svoje vještine i širiti svoja znanja, a to posebice vrijedi u razdobljima nezaposlenosti. Potražite neke besplatne online tečajeve kako biste naučili nešto novo ili proširili već postojeće znanje. Pročitajte konačno onu knjigu koja vam stoji na polici i čeka da je uzmete u ruke ili prošetajte do knjižnice i pronađite neku koju do sada niste namjeravali pročitati. Time ćete održati vaš mozak aktivnim te podići samopouzdanje i općeniti osjećaj dobrobiti.

3. Budite iskreni o svojim financijama

Financije mogu biti iznimno osjetljiva tema, no veoma je važno imati jasan i iskren pregled svoje trenutne financijske situacije kako biste točno znali na čemu ste. Zapisujte u bilježnicu sve svoje prihode i rashode kako biste vidjeli s kojim iznosom raspolažete i na što trošite novac. Kada svoje rashode vidite crno na bijelo, bit će vam lakše uočiti eventualne uštede dok ne pronađete novi posao.

4. Oslonite se na svoj sustav podrške

U teškim i stresnim trenutcima poput perioda nezaposlenosti važno je osloniti se na ljude koje volite i kojima je stalo do vas. To ne znači da sat vremena morate razglabati o strahovima i ostalim negativnim emocijama koje proživljavate, no pronađite ispušni ventil za te osjećaje. Ako ne želite opterećivati osobe koje su vam drage, uvijek se možete pridružiti nekoj od online grupa potpore ili potražiti besplatnu stručnu pomoć.

5. Ne zanemarujte svoje interese izvan poslovnog okruženja

Posvetite svoje vrijeme i energiju ljudima i stvarima koje volite. Ako volite glazbu, preslušajte sve albume za koje do sada niste pronašli vremena. Pogledajte neki dobar film ili seriju koje već dulje vrijeme namjeravate pogledati. Krenite pisati roman koji vam se već neko vrijeme mota po glavi ili naučite pripremiti svoje najdraže jelo.

6. Ne podcjenjujte važnost networkinga

Stvaranje veza iznimno je važno za bilo kakav uspjeh, zato prihvaćajte pozive za druženja. Nikad ne znate gdje i kada ćete saznati za neki dobar posao ili upoznati nekoga tko vas može preporučiti za poziciju koju želite.

FOTO: PIXABAY