LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
PIĆE ČUDOTVORNIH SVOJSTAVA

5 zanimljivosti o rakiji – najpopularnijem balkanskom piću

Rakija je žestoko piće koje se dobiva destilacijom fermentiranog voća, te je bez sumnje najpopularnije piće na ovim prostorima, pa o njemu nije zgoreg znati i nekoliko zanimljivosti. 

Rakija je žestoko piće koje se dobiva destilacijom fermentiranog voća, te je bez sumnje najpopularnije piće na ovim prostorima, pa o njemu nije zgoreg znati i nekoliko zanimljivosti. 

Rakija, žestoko piće koje se dobiva destilacijom fermentiranog voća, je bez sumnje najpopularnije piće na ovim prostorima, a lifestyle portal punkufer.hr o njemu donosi i 5 zanimljivih činjenica. 

Najstarija rakija dolazi iz Bugarske
Premda se rakija smatra nacionalnim pićem brojnih slavenskih naroda, nije poznato koji od njih ju je zapravo prvi počeo proizvoditi, no ipak valja spomenuti kako je najstarija pronađena posuda za destilaciju rakije otkrivena u bugarskom gradu Ivaylovgradu te potječe iz 11. stoljeća.

Rakija je ime dobila po znoju
Rakija potječe od arapske riječi al-rak, koja u slobodnom prijevodu označava znoj. Pretpostavlja se da je spomenuta riječ u naše krajeve stigla s Turcima oko 15. stoljeća.

Rakija se može raditi i od tartufa
Rakija se načelno priprema od voća poput krušaka, jabuka, dunja, oraha i smokava, a na Balkanu je najpoznatija ona od šljiva – šljivovica. Osim nabrojanih se može popiti i lozovača – rakija za čije se pripremanje koristi grožđani kljuk koji se po potrebi aromatizira drugim začinskim travama, kao i rakija od bijelog tartufa – koju bez sumnje možemo svrstati među one neobičnije na tržištu.

Rakija i njena „čudotvorna svojstva”
U Hrvatskoj se vjeruje u svojevrsna čudotvorna svojstva rakije. Tako se rakija po preporukama starijih ispija kod zubobolje, probavnih tegoba i upale grla, a osim što uz to smanjuje i bol u mišićima, drži se i korisnim sredstvom za poboljšavanje lošeg raspoloženja. Neki uz to vjeruju i kako masaža travaricom uklanja bol u masiranom dijelu tijela.

Rakija kao dezinficijens
Rakija se uz sva dosad nabrojana čudotvorna svojstva često koristi i kao dezinfekcijsko sredstvo. Ipak, valja napomenuti kako će rakija biti učinkovito dezinfekcijsko sredstvo samo ako sadrži 60% ili više alkohola. Budući da industrijski proizvedene rakije uglavnom imaju između 40 i 50% alkohola, one ne mogu poslužiti toj svrsi.
FOTO: UNSPLASH