LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Think before you ink

6 savjeta za one koji se žele tetovirati (kako ne bi zažalili)

Ako ste i vi jedna od onih osoba koje žele ukrasti svoje tijelo, svakako pročitajte naše savjete koji će vam pomoći izbjeći anksioznost koju sa sobom donosi tetovaža koju u jednom trenutku možda više ne želite.

Ako ste i vi jedna od onih osoba koje žele ukrasti svoje tijelo, svakako pročitajte naše savjete koji će vam pomoći izbjeći anksioznost koju sa sobom donosi tetovaža koju u jednom trenutku možda više ne želite.

Tetovaže su dugo bile na lošem glasu. Smatralo ih se znakom buntovnika i otpadnika kojih se treba čuvati. Zadnjih petnaestak godina takvi su se stavovi polako mijenjali, pa su izgubile dobar dio stigme koju su nosile i postale dio mainstream kulture.

No, porastom popularnosti tetoviranja proširilo se i žaljenje zbog njega. Ako ste i vi jedna od onih osoba koja želi ukrasti svoje tijelo, svakako pročitajte naše savjete koji će vam pomoći izbjeći anksioznost koju sa sobom donosi tetovaža koju u jednom trenutku možda više ne želite.

1. Dobro razmislite o samoj temi, crtežu i dizajnu

Tetovaža koju napravite pratit će vas do kraja vašeg života. Ako je dobro čuvate i njegujete, naravno. Zato dobro razmislite o tome želite li stvarno taj crtež na sebi i, što je još važnije, hoćete li ga htjeti za godinu, pet ili deset godina. Uzmite si vremena za razmišljanje o temi koju želite tetovirati, o tome kako želite da konačan uradak izgleda te gdje ga želite tetovirati i kako će izgledati na vašem tijelu. Mogućnost pokrivanja tetovaže odjećom može biti veoma važna, posebno ako imate konzervativniju obitelj ili želite posao u branši u kojoj postoje određena očekivanja od izgleda zaposlenika. Ako nakon šest mjeseci ili godine dana i dalje želite tetovirati ono što ste zamislili, vjerojatno nećete požaliti.

2. Pripazite kod trendovskih i stereotipnih dizajna

Trendovi se vrlo brzo mijenjaju, pa su trendovske tetovaže one zbog kojih ćete najvjerojatnije i požaliti. 90-ih godina svi su htjeli tzv. tribal tetovaže, a danas tattoo majstori muku muče s njihovim prikrivanjem. Isto vrijedi za stereotipne tetovaže poput kineskih ili japanskih znakova, horoskopskih znakova, inspirativnih citata i sl. To ne znači kako ih apsolutno ne biste trebali tetovirati, već znači da je kod njih potreban dodatni oprez. Za pet ili deset godina, kad vidite da svaka druga osoba ima sličnu tetovažu, vrlo vjerojatno će vam vaša prisjesti. S vremenom i sazrijevanjem izgubi se i emocionalna povezanost s njome. A zamislite samo da za koju godinu saznate kako vaš kineski znak za hrabrost zapravo znači nešto sasvim drugo. Kod bilo kakvog teksta, posebno ako je na pismu koje ne poznajete, tri puta provjerite značenje, kontekst i pravopis.

3. Ne kopirajte tuđe tetovaže

Instagram i Pinterest savršeni su za prikupljanje inspiracije za vlastitu tetovažu i istraživanje različitih stilova i načina tetoviranja. No, nemojte svome umjetniku donijeti isprintanu sliku tetovaže i tražiti da vam tetovira potpuno istu. Ona mu može poslužiti kao primjer onoga što vam se sviđa, no konačno rješenje trebalo bi biti iskaz vaše osobnosti i vašeg stila, a ne nečijeg tuđeg.

4. Upoznajte različite stilove

Jednako kao kod bilo koje vrste umjetnosti, i kod tetovaža se ista tema može prikazati na različite načine. Istražite razne tattoo stilove i pronađite onaj koji odgovara vama i vašoj temi. Na izbor imate cijelo bogatstvo stilova, od tradicionalnog, neotradicionalnog i minimalističkog do geometrijskog, watercolor i realističnog. Uživajte u otkrivanju novih umjetničkih horizonata.

5. Dobro istražite lokalne tattoo umjetnike i upoznajte se s njihovim radom

Istraživanje tattoo majstora u vašoj blizini iznimno je važno. Otiđite na Instagram i pogledajte njihove dosadašnje radove. Ako ih nema online, svaki će vam profesionalac rado pokazati svoj portfolio najboljih radova. Ako poznajete nekoga tko već ima tetovažu koja vam se jako sviđa, pitajte tu osobu gdje ju je napravila. Ništa nije važnije od pronalaska osobe koja ima umjetničku viziju koja se poklapa s vašim željama, ali i vještinu kojom je može pretočiti u umjetničko djelo na vašoj koži.

6. Obratite pažnju na higijenske uvjete u salonu

Higijenski uvjeti u prostoru gdje se tetovira  iznimno su važni. Ne želite se vratiti kući s infekcijom. K tome, korištenje rukavica i sterilnih igala obvezno je.

FOTO: UNSPLASH