LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Božić na filmski

11 božićno-filmskih činjenica koje sigurno niste znali

Tko je trebao glumiti vilenjaka u „Elfu“? Zašto je Grinch zelen? Odakle ideja Burtonu za „The Nightmare before Christmas“? Donosimo vam zanimljivosti o božićnim filmovima koje niste znali.

Tko je trebao glumiti vilenjaka u „Elfu“? Zašto je Grinch zelen? Odakle ideja Burtonu za „The Nightmare before Christmas“? Donosimo vam zanimljivosti o božićnim filmovima koje niste znali.

Božićne ste filmove sigurno gledali bezbroj puta jer ipak je to jedan od načina na koji se cijela obitelj može okupiti i uživati u zajedničkom druženju bez puno rasprava. No, iako gledate filmove, vjerojatno je to ostalo na tome te smo vam ovim tekstom htjeli dati koju informaciju više kako biste predlažući film svojim najbližima mogli možda dobiti koji bod više. Tko zna, možda padne i neki obiteljsko-božićno-filmski kviz. Doduše sumnjamo da bi to prošlo bez rasprave. 

1. Natalie Wood vjerovala je u Djeda Božićnjaka kada je snimala Miracle on 34th Street

Natalie Wood imala je osam godina dok je snimala taj film te je izjavila da nije bila sigurna vjeruje li u Djeda Božićnjaka. Ipak, sjeća se da je bila uvjerena da je glumac Edmund Gwenn stvarno Djedica. Naime, glumac bi dolazio ranije, stavio bi bradu i brkove i tako bi provodio dane na setu, a navečer se sjeća da bi vidjela nekog čudnog nepoznatog lika bez brade kojeg nikako ne bi uspjela povezati sa setom.

2. Ralphijev otac nije dobio ime u A Christmas Story

Tijekom godina mnogi su obožavatelji istaknuli kako je glumcu Bobu Clarku dano ime u tom filmu – Hal. To su potvrdili scenom u kojoj dvoje susjeda razgovara te jedan govori Ralphijevu ocu – Damn Hal, you say you won it? Ipak, kratkim provjeravanjem scenarija može se vidjeti da je točna rečenica ipak – Damn, hell, you say you won it?.

3. Gremlini su trebali biti puno, puno mračnija priča

Iako bi mnogi rekli da su Gremlini već poprilično mračan film, originalni scenarij, koji je napisao Chris Columbus, bio je puno, puno mračniji. Naime, neke od originalnih scena uključivale su i Gremline koji jedu Billyjeva psa, obezglavljuju njegovu majku te joj glavu bacaju niz stepenice. Ipak, Spielberg, Dante i sam Warner Bros odlučili su da će smanjiti količinu krvavih scena kako bi film učinili što više obiteljskim.

4. Bill Murray puno je improvizirao u filmu Scrooged

Godine 1988. u intervjuu za Philadephia Daily News, redatelj filma Richard Donner komentirao je Murrayjevu sklonost improvizaciji te je opisao to iskustvo izjavom:

– To je kao da stojiš na križanju 42 ulice i Broadwayja, nema svjetla, a ti si prometni policajac. –

5. Jim Carrey trebao je glumiti u filmu Elf

Trebao je glumiti, no projektu je trebalo deset godina da bude realiziran te je tada ulogu dobio Will Ferrell koji je tada bio zvijezda SNL-a.

6. Zamalo nije snimljen film How the Grinch Stole Christmas

Naime, film nije imao dovoljno novca i nikako nisu mogli naći sponzore. Na kraju je redatelj Chuck Jones nakon neuspjele prvotne potrage, našao sponzora u Foundation for Commercial Banks, što je smatrao dosta čudnim budući da Grinch u nekom trenutku kaže – Možda Božić ipak ne dolazi iz trgovine – te je tada izjavio kako nikada nije mislio da bi bankari mogli prigrliti takvu rečenicu.

7. Četiri su priče izbačene iz Love Actually

Redatelj Richard Curtis je želio da bude uključeno 14 ljubavnih priča. Dvije su priče odmah odbačene na početku – priča o djevojci u kolicima i druga o dječaku koji piše pjesme za kolegicu iz razreda koja se na kraju zaljubi u njegovog bubnjara. Snimljene, ali izrezane priče uključivale su priču o afričkom paru koji se podržava međusobno za vrijeme gladi te drugu priču koja prati ravnateljicu škole, gdje se na kraju otkriva da je u dugoj i ozbiljnoj vezi s drugom ženom.

8. Film The Nightmare Before Christmas bio je inspiriran spajanjem dekoracija

Naime, u Burbanku u Kaliforniji, rodnom mjestu Tima Burtona, nema promjene godišnjih doba tako da su jedine naznake promjene bile dekoracije. Tako bi, za vrijeme jeseni i zime došlo do miješanja dekoracija za Noć vještica i Božić. Burton tvrdi da je to bilo sjeme inspiracije koje je stvorilo priču o kralju Halloweena koji želi Božić.

9. Film A Christmas Story dobio je znanstvenu potvrdu

Naime, Mythbustersi su testirali je li moguće da se jezik stvarno prilijepi za hladni metal. I pogodite što? Stvarno je moguće. Budući da nismo mogli naći točan video od Mythbustera, donosimo vam kompilaciju ludih ljudi koji su također to isprobali.

10. Hugh Grant nije želio plesati u Love Actually

Nije želio i odgađao je do zadnjeg trena, no ipak je zadnji dan snimljeno i bilo je odlično, jedino je zadao glavobolju montaži jer se toliko uživio da je pjevao dok je plesao.

11. Grinchova zelena boja inspirirana je unajmljenim autom

U originalu Grinch je ilustriran crno-bijelo, s naznakama crvene i ružičaste. Priča se da je inspiraciju za Grinchovu boju Chuch Jones dobio nakon što je unajmio auto koji je bio jako ružne zelene boje.

FOTO: STUDENTSKI.HR