LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ubojice ljubavi i strasti

10 razloga zbog kojih ste možda izgubili želju za seksom

Saznajte neke od razloga zbog kojih ste u zadnje vrijeme možda izgubili želju za seksom te kako vratiti strast u vašu spavaću sobu.

Saznajte neke od razloga zbog kojih ste u zadnje vrijeme možda izgubili želju za seksom te kako vratiti strast u vašu spavaću sobu.

Zdrav i ispunjen seksualan život sastavni je dio zdrava i ispunjena života. Bez obzira na to gdje se nalazite na skali seksualne preferencije i želite li seks svakog dana ili vam je prepuštanje tjelesnim užicima jednom mjesečno sasvim dovoljno, možda ćete se zapitati što ako vaša želja i potreba za seksom odjednom dramatično padne?

Naravno, određene fluktuacije u libidu sasvim su normalne i sastavni su dio svake veze, no ako vaša želja za seksom dramatično padne bez nekih očiglednih razloga i taj pad traje neočekivano dugo za vaš uobičajeni ritam, tijelo vam šalje znakove za uzbunu. Donosimo vam deset manje očitih razloga zbog kojih ste možda izgubili dosadašnju želju za seksom i savjete kako je povratiti na prijašnju razinu.

Seks je neugodan ili jednostavno nezadovoljavajući

Bol ili bilo kakva fizička neugoda tijekom seksualnog odnosa mora biti znak za hitan posjet liječniku. Nemojte se sramiti i ne odgađajte pregled, jer što prije saznate u čemu je problem, to ćete brže i jednostavnije problem i riješiti te se vratiti u ritam koji vam odgovara.

No, što kada seks jednostavno nije baš toliko dobar? Što kada vaš partner nije loš, ali nije ni spektakularan? S vremenom želja za takvim, neispunjavajućim seksom jednostavno presuši. Lijek za ovaj problem istovremeno je vrlo jednostavan, ali i nevjerojatno težak; iskren i otvoren razgovor s vašim partnerom.

Prvenstveno, razgovor o vašim potrebama i fantazijama, o tome što biste htjeli promijeniti, što bi ubuduće trebalo izostaviti, a što uključiti u vaše vođenje ljubav i sličnim temama. Ovakav razgovor može biti iznimno zastrašujuć. Neophodno je da oba partnera budu otvorena za eventualne kritike te budu svjesni kako su ovakve teme veoma osjetljive i kako moraju voditi posebnu brigu o osjećajima svoga sugovornika. Ako uspiju u tome, ovakav razgovor može značiti razliku između eventualnog prekida i ispunjene i zdrave dugotrajne veze.

Osjećate se emocionalno ili fizički nesigurno

Nesigurnost je jedan od najefikasnijih ubojica seksualne želje. Tijekom odnosa svatko od nas želi osjetiti želju za partnerom, ali i partnerovu želju za nama. Nema goreg nego kad nam vlastita nesigurnost šapće kako nas naš partner ili partnerica zapravo ne želi i ne može željeti. Taj iritirajući glasić u trenu ubija bilo kakvo romantično ili požudno raspoloženje, a time i libido. Pokušajte s partnerom ili partnericom razgovarati o tome što vas međusobno pali kod onog drugog, pokušajte vidjeti sami sebe onako kako vas oni vide. Možda osvijestite kako su sve vaše nesigurnosti zapravo trivijalne.

Postavite si i odgovorite na par teških pitanja. Jesu li vaš partner ili partnerica izvor vaše nesigurnosti? Sumnjate li zbog njihovih riječi ili postupaka u sebe, vašu vrijednost, privlačnost ili seksualno umijeće? Sve to može značiti kako niste u zdravoj vezi i kako bi bilo dobro za vaše mentalno zdravlje da taj odnos prekinete. U zdravoj vezi partneri si međusobno podižu samopouzdanje i osjećaj vrijednosti.

FOTO: Pixabay

Imate problema u privatnom životu

Nećete biti raspoloženi za strasti ako ste u svađi s roditeljima, braćom, sestrama ili najbližim prijateljima. Seks vam neće biti na pameti ako imate problema na poslu, niste uspjeli postići neki važan cilj koji ste si zadali ili se oporavljate od smrti bliske osobe. Pad libida u takvim je situacijama normalan i očekivan, iako može postati frustrirajući, i za vas i za vašeg partnera ili partnericu.

Pokušajte prestati stvarati pritisak na same sebe. Briga i frustracija oko vaše seksualne želje samo će pogoršati situaciju. Seks nije jedini način za stvaranje bliskosti i povezanosti između dvije osobe. Pokušajte se fokusirati na sve neseksualne aspekte vaše veze.

Iscrpljeni ste

Umor i iscrpljenost svakako utječu na vašu želju za seksom. Kada ste iscrpljeni jer ste cijeli tjedan učili po cijele noći zbog kolokvija i ispita ili ste trčali s predavanja na posao i s posla na predavanja, sve o čemu ćete razmišljati je odmor i san. Ako ste u velikoj gužvi, znajte kako je u redu staviti vaš seksualni život na kratku pauzu. Kada se stvari malo smire, moći ćete se dobro zabaviti nadoknađivajući sve što ste do tada propustili.

Vaše misli su negdje drugdje

Iako seks i orgazam mogu biti iznimno opuštajući i izvrsna antistres terapija, ponekad je iznimno teško prepustiti se trenutku ako imate sto stvari koje vas pritišću. Ako tijekom odnosa razmišljate o ispitima ili poslu, vrlo je vjerojatno kako nećete doživjeti orgazam, a sam čin može biti nezadovoljavajuć i izvor daljnjih frustracija.

Ako shvatite kako vas takve intruzivne misli ometaju tijekom odnosa, pokušajte sve u vašoj moći kako biste se opustili prije idućeg puta. Joga, razne aplikacije za meditaciju ili dugo namakanje u toploj kadi mogli bi pomoći. Ako vas muči bijes na neku osobu ili situaciju, ispucavanje tog bijesa, bilo na boksačkoj vreći ili u sobi za razbijanje, moglo bi vas smiriti. Ako ništa od navedenog ne pomogne, razgovor sa psihologom može vam pružiti olakšanje koje trebate.

Prehrana

Često napominjemo kako je zdrava, raznovrsna i uravnotežena prehrana temelj cjelokupnog zdravlja, a to, naravno, uključuje i seksualno. Ako se već dulje vrijeme hranite prehranom bogatom složenim ugljikohidratima i šećerom, ona bi mogla utjecati na vaše raspoloženje, a time i na vaš libido.

Pokušajte u vašu prehranu uključiti više voća, povrća, cjelovitih žitarica i orašastih plodova te mahunarki. Cijelo vaše tijelo bit će vam više nego zahvalno.

Izvor: Flickr

Previše tulumarenja

Iako se alkohol i marihuana često spominju kao tzv. „društveni podmazivači“, referirajući se na njihovu mogućnost smanjivanja inhibicija i olakšavanja određenih socijalnih interakcija, njihova pretjerana konzumacija može imati upravo suprotan efekt. Mogu vas učiniti nezainteresiranima i letargičnima.

Pokušajte izbaciti alkohol i marihuanu iz vašeg života na mjesec dana i vidite kako ćete se tada osjećati. Moguće kako je sve samo pitanje umjerenosti i doziranja. Možda shvatite kako nakon je dva ili tri piva vaš libido sasvim u redu, no ako popijete četvrto pivo, niste više ni za što. Važno je držati se granica vašeg tijela.

Nuspojave vaše kontracepcijske metode

Seksualnu želju u velikoj mjeri reguliraju hormoni, stoga nije čudno kako hormonalna kontracepcija, u bilo kakvom obliku, može značajno utjecati na nju. Mnoge djevojke i žene susrele su se s tim nuspojavama nakon početka uzimanja kontracepcijske pilule, ugradnje hormonalnog intrauterinog uloška, tzv. spirale, ili neke druge hormonalne kontracepcijske metode.

Ako ste tek započeli s nekom od spomenutih metoda, pričekajte mjesec ili dva kako biste dali tijelu priliku za prilagodbu na novi način hormonalnog funkcioniranja. Ako se stanje ne popravi ni nakon tri mjeseca, svakako porazgovarajte sa svojim ginekologom. Možda samo treba prilagoditi doziranje, možda vam prepiše neku drugu marku ili vam savjetuje promjenu kontracepcijske metode koja će imati manji učinak na vaš libido.

Lijekovi

Određeni lijekovi također mogu utjecati na vašu želju za seksom. Neki od njih su i lijekovi koji su nužni za održavanje zdravlja i normalno funkcioniranje, poput nekih antihistaminika, lijekova za snižavanje tlaka i antidepresiva.

Ako primijetite smanjenje želje za seksom nakon početka uzimanja lijekova, svakako se obratite svome liječniku. Možda je potrebno prilagoditi vašu dozu, a može vam prepisati i neki drugi lijek koji će imati isti učinak bez nuspojava.

Više ne volite svoga partnera ili partnericu

Kada smo zaljubljeni, ne možemo se zasititi osobe koju volimo. Ne kaže se uzalud kako je ljubav kao droga, jer zaljubljeni ne mogu dugo izdržati bez svoje doze, odnosno osobe koju vole. Stoga, nije čudno što je nestanak seksa i želje za seksom znak kako je u tom odnosu nestalo ljubavi. Ako i dalje uživate u seksualnim maštarijama i samozadovoljavanju, no ne osjećate potrebu i želju za vašim partnerom ili partnericom, to je prilično jasan znak kako je vrijeme za neke vrlo teške odluke.

Ne naglite u odluci o prekidu, osobito ako ste relativno nedavno imali težak period od kojeg se još uvijek oporavljate. Pokušajte iskreno razgovarati s partnerom ili partnericom i jasno izraziti sve što vas brine. Ponovno uspostavljanje emocionalne povezanosti moglo bi probuditi i vašu fizičku želju jedno za drugim.

FOTO: PIXABAY