LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Primamljiv i zanimljiv posao

10 razloga zašto mladi ljudi žele biti novinari

Novinari prate sve, govore glasno i hrabro ono što se drugi boje reći, ne samo na radnom mjestu već i u svakodnevnom životu.

Novinari prate sve, govore glasno i hrabro ono što se drugi boje reći, ne samo na radnom mjestu već i u svakodnevnom životu.

Unatoč niskim plaćama, nesigurnom poslu i prekovremenom radu koji nosi ova profesija, mladi bi još uvijek trebali razmišljati o poslu novinara. Zašto? Slijedi deset razloga.

1. Razvijanje novih vještina

1. razvijanje vještina
 
 

Jeste li ikada pomislili kako je nešto teško ili nedostupno? Uz posao novinara učite kako učiniti nemoguće, kako upravljati svakom situacijom. Manipulacije s novinarima nema jer oni znaju prepoznati kada im netko ne govori istinu. Novinar je sposoban izaći i pronaći priču te je istražiti i prenijeti na najbolji način. Važno je biti odlučan, ljubazan i uporan. Te osobine su posebice potrebne u suradnji s različitim vrstama ljudi. Novinari su također i organizirani i uvijek na oprezu kako bi prenijeli točne informacije i zadobili povjerenje ljudi.

 

2. Stvaranje kontakata u svakom području

2. stvaranje kontakata
 

Novinari upoznaju mnoge poznate, slavne i utjecajne osobe. Važno je uspostaviti dobar kontakt s ljudima iz raznih područja jer su svi oni potencijalni izvori informacija. To i olakšava posao novinara jer stvarajući kontakte zna gdje pronaći potrebne informacije i koga upitati o događaju koji ga zanima.  

 

3. Novinari su svestrani i znaju upravljati svakom situacijom

3. upravljanje situacijama
 
 

Novinarstvo nije samo posao već i izazov. Potrebna je praktičnost i promišljanje o svakoj situaciji. Ako novinar napiše članak i tada se on zbog greške na računalu obriše, on pošalje članak preko mobilnog telefona jer ga je, naravno, i tamo spremio. Članak je vjerojatno i na laptopu kod prijatelja, za svaki slučaj.

 

4. Novinar se ističe

4.novinar se ističe
 
 

Novinar se treba isticati. Kada svi stoje u tišini, on treba voditi ljude. Postavljanje pitanja, znatiželja, ometanje i akcija važni su za novinara. Novinari prate sve, govore glasno i hrabro ono što se drugi boje reći, ne samo na radnom mjestu, već i u svakodnevnom životu.

 

5. Želja za pisanjem

5.želja za pisanjem
 
 

Zar nije super pisati o bilo čemu, o svemu što vas zanima? Prenošenje misli na prazan papir dio je posla za koji ste plaćeni. Ne možete biti odličan novinar bez ljubavi prema jeziku, pisanom i govorenom. Novinar razumije značenje riječi i uživa dok ih koristi. Razlika između obične vijesti i odlične vijesti nije samo u činjenicama koje novinari iznose već u načinu na koji iznose te činjenice. Biti novinar nije samo posao  već i strast prema istini i želji da se otkrije. Riječi su snažne i, kad se pravilno koriste, mogu dovesti do jedinstva, kao što i pogrešno upotrijebljene riječi mogu dovesti do kaosa i podjele.

 

6. Želja za znanjem

6.žeđ za znanjem
 
 

Znatiželja je urođena svakom čovjeku, ali posebno je važna za novinara. Mnogi mladi ulaze u profesiju zbog želje da saznaju više o svijetu oko sebe, bez potrebe da se specijaliziraju za neko određeno područje studija. Većina novinara zna malo o puno stvari, a ne puno o jednoj stvari. Novinarstvo proširuje vidike, čini ljude zrelijima i mudrijima. Ono zahtijeva veliku količinu znanja i svaka će informacija koju novinar nauči ili ima biti potrebna prije ili kasnije. Za osobu koja voli čitati i koja želi znati ponešto o svemu, novinarstvo je pravi put.

 

7.  Želja da sve sazna prvi

7.saznati prvi
 
 

Novinar zna što se događa u svakom kraju svijeta, u bilo kojem trenutku. Vaše će prijatelje samo zanimati neka informacija, ali vi ćete biti ta osoba koja će istražiti informacije i saznati sve prije ostalih. Novinari poput orla lete svijetom da bi vidjeli, razumjeli i osjećali više i bolje.

 

8. Novinari su strpljivi i novinarstvo je zabavno

 
 

Sve je zanimljivo i zabavno dok ste mladi. Novinarstvo je odlično područje kojim se možete baviti već u mladosti. Žeđ za adrenalinom, aktivnošću i trčanjem za informacijama bit će zadovoljena. Svatko može vidjeti iskru u očima mladog novinara kad radi svoje prve novinarske zadatke.

 

9. Novinarstvo omogućuje da promijenite ne samo svoj već i tuđe živote

 
 

Novinarstvo ti pomaže da budeš bolja i zanimljivija osoba. Novinar ima moć nad drugim ljudima. Ta moć može biti iskorištena na način za pomoganje drugima i poboljša život ili na način da se sebično napreduje. Postoji razlika između želje da se utječe na događaje zbog vlastite koristi i želje da se to učini zbog drugih ljudi. Najbolji novinati prepoznaju svoju ulogu da služe narodu. Oni su kanali kroz koje prolaze informacije i oni interpretiraju događaje. Novinar treba glasno govoriti u ime onih koji to ne mogu.

 

10. Novinarstvo obuhvaća brojna područja i time vam omogućuje da postanete što god želite

10
 

Novinar može biti i pisac i urednik, može učiti o fotografiji i dizajnu, programiranju i društvenim mrežama. Kad novinar intervjuira, piše ili istražuje neki događaj, razvija novi pogled na svijet i ima priliku doživjeti ono o čemu netko samo sanja. Izaberite novinarstvo i iskoristite mnoge mogućnosti koje ono pruža.

FOTO: NEWSCASTIC.COM