LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sigurno ste ih i vi igrali

10 ljetnih igara našeg djetinjstva

Prisjetite se igara uz koje ste vi i vaši prijatelji provodili vruća ljetna popodneva kada ste bili klinci.

Prisjetite se igara uz koje ste vi i vaši prijatelji provodili vruća ljetna popodneva kada ste bili klinci.

Ljeto je kao stvoreno za djecu. Dugi topli dani ispunjeni suncem mame na igru i avanture na otvorenom. A kada se skupi ekipa iz susjedstva, zabavi nema kraja. Oživite i vi svoje divne uspomene iz djetinjstva uz naš popis dječjih igara koje ste sigurno i sami igrali.

1. Trule kobile

Trule kobile je bila igra koju su većinom igrali dječaci. Svi stanu u red, jedan iza drugoga. Prvi dječak stane malo više naprijed i nagne se tako da ruke osloni na svoja koljena. Ta je osoba kobila. Zatim se ostali igrači zalijeću prema kobili pokušavajući je preskočiti poput konjića na satu tjelesne kulture. Onaj koji preskače mora u trenutku preskakivanja nogom udariti kobilu po stražnjici. Ako uspije i dočeka se na noge, vraća se na kraj reda, a ako promaši udarac ili padne kod doskoka, tada on postaje kobila.

2. Školice

Igra školice svima je dobro poznata. Sigurno ste barem jedno popodne proveli sa svojim prijateljima te kredom i kamenčićem u ruci skačući po iscrtanim kvadratićima. A vjerujemo da su vam i pravila vrlo poznata. Igrač baca kamenčić prvo u kvadratić s brojem 1, pazeći da se zadrži u granicama polja. Zatim skačući na jednoj nozi redom prolazi sva polja. Tamo gdje su dva polja može, naravno, skočiti objema nogama. Kada dođe na kraj školice, igrač se okreće za 180° i vraća se skačući na početak, pazeći da na povratku podigne kamenčić koji je bacio i vrati se s njime.

FOTO: Pixabay

3. Sandokan ili skakavac

Pravila ove igre vrlo su jednostavna. Sva djeca stanu u krug s jednom nogom ispruženom prema unutra. Jedno dijete je sandokan. Kada završi brojalica – sandokana boli glava, pustite ga neka spava, sandokana bole uši, pustite ga neka puši, sandokana bole oči, pustite ga neka skoči – svi se trude odskočiti što dalje. Sandokan skače na noge osobama u krugu, a onaj kojem stane ispada iz igre. Na svaki sandokanov skok igrači imaju pravo na jedan vlastiti skok. Zadnji koji ostane u igri novi je sandokan.

4. Gumi-gumi

Gumi-gumi ili jednostavno lastik bila je omiljena igra među djevojčicama. Svaka je u svojoj torbi imala spreman lastik kako bi se odigrala kratka igra tijekom velikog odmora ili nakon škole. Najpoznatije igre na lastiku bile su njemačka škola, balerina rokoko i eskafe. Cilj igre bio je izvesti sve figure bez greške. Na početku su dvije djevojčice držale lastik omotan oko gležnjeva. Ako je igračica napravila sve potrebne elemente bez greške, lastik se dizao na koljena, zatim na struk, ispod pazuha i tako dalje. Brojni ljetni dani provedeni su skačući, učeći i vježbajući sve elemente kako bi djevojčice impresionirale svoje prijateljice.

5. Crna Marica 1, 2, 3

Jedan igrač stoji uza zid, a ostali igrači par metara iza njega jedan pored drugoga. Igrač koji je uza zid (Crna Marica) govori: Crna Marica 1, 2, 3, pretvori se u (može biti životinja, stvar...). Kada to izgovori, naglo se okrene, a svi ostali moraju biti u položaju onoga što im je zadao. Crna Marica tada priđe nekome i takne ga, a taj igrač mora pokretima oponašati to u što se je pretvorio i to tako da se približava cilju. Ako u tome uspije, Crna Marica će odlučiti koliko daleko će ga pustiti. Možda će ga opet taknuti i on se mora ukipiti. Ako oponašanje nije uspjelo, on postaje Crna Marica.

6. Graničar

Graničar je još jedna igra koja je svima dobro poznata i koju smo svi igrali. Djeca se podijele u dvije ekipe i svaka od ekipa izabere jednog od svojih članova da im bude graničar. Teren mora biti dovoljno velik kako bi se igrači mogli kretati, a sastoji se od dva pravokutnika. Svaka ekipa mora ostati unutar svoga terena, odnosno pravokutnika, a graničar stoji na nasuprotnoj vanjskoj liniji. Cilj je igre loptom pogoditi protivničke igrače i tako ih sve izbaciti iz igre.

FOTO: Flickr.com

7. Crvena kraljica

Igrači sami odrede teren i povuku dvije crte, start i cilj. Na start stanu igrači, a na cilj stane Crvena kraljica i okrene im leđa. Crvena kraljica strašnim glasom, nekad brže, a nekad sporije viče: Crvena kraljica jen, dva, tri! Za to se vrijeme igrači pokušavaju približiti cilju. Smiju se micati dokle god je crvena kraljica okrenuta leđima i ne vidi ih, tj. dokle god ona izgovara svoju rečenicu. Crvena se kraljica naglo okreće prema igračima tek kad izgovori čitavu rečenicu. Ako u tom trenutku spazi nekoga da se miče, vraća ga nazad na start. Prvi igrač koji dotakne Crvenu kraljicu jest pobjednik i u sljedećoj je rundi taj igrač Crvena kraljica.

8. Care, care, gospodare

S jedne strane stoji grupa djece koja stoje jedan pokraj drugog, a s druge jedno dijete koje je car, a stoji leđima okrenut grupi. Nakon što se dogovore za redoslijed, djeca pitaju: Care, care, gospodare, koliko je sati? Car zatim odgovara: 2 konjska (dugački koraci) ili 5 mišjih (mali koraci) ili 3 mačja (srednji koraci) ili 1 mravlji (stopalo ispred stopala). Pobjednik je onaj tko prvi stigne do cara te tada on postaje novi car.

9. Ledena baba

Djeca izabiru jednog igrača da bude ledena baba. Ona po prostoru lovi druge suigrače i koga dotakne taj se zaledi i ne smije se micati. Drugi suigrači ga mogu odlediti svojim toplim dodirom, ali moraju paziti da pritom i njih ne dodirne ledena baba. Cilj je da ledena baba zaledi sve igrače. Ako je netko zaleđen tri puta, onda on postaje ledena baba.

10. Lanca probijanca

Djeca se rasporede u dvije grupe. Jedna grupa stoji u vrsti, međusobno se držeći za ruke. Prva grupa vikne: Lanac! Druga grupa: Probijanac! Prva grupa: Koga ćete? Druga grupa: Koga vam je drago! Igrač iz prve grupe se zalijeće u protivnički lanac, tamo gdje misli da će ga najlakše probiti. Ako uspije, vraća se u svoju grupu, a ako ne uspije, ostaje u grupi djece koja se nalaze u lancu. I tako se igra nastavlja.

FOTO: PIXABAY