LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentsko „cuganje“

Zagrebačke pivnice, kafići i klubovi za studentski džep

Student si i želiš izaći s ekipom, ali nemaš ideju kamo? Donosimo nekoliko, možemo slobodno reći, kultnih mjesta, gdje jeftina „cuga“ nije iznimka.

Student si i želiš izaći s ekipom, ali nemaš ideju kamo? Donosimo nekoliko, možemo slobodno reći, kultnih mjesta, gdje jeftina „cuga“ nije iznimka.

Do sada ste uvijek izlazili u isti kafić u kvartu, ponekad izišli, zaplesali i vjerojatno se onesvijestili, no tada još niste upoznali taj famozni život zvan studentski! Možda ste tek zakoraknuli u Zagreb, koji nikada neće biti kao doma, ali ćete ga prigrliti i zavoljeti zamalo jednako. Pisali smo o tome gdje jeftino jesti u gradu, a sada donosimo puno važniju komponentu studentskog života – Gdje piti u Zagrebu (po mogućnosti jeftino)? Naravno, nećemo uspjeti popisati sve lokacije, čak ni minimum, koje posjećuju studenti Zagreba jer ipak ih je previše, no obuhvatit ćemo nekoliko, mogli bismo već reći, pomalo kultnih mjesta.

Krivi put u Savskoj 14

Ako idete u Krivi, na dobrom ste putu. Rijetko tko nije čuo za Krivi put i, iako se jednom davno selio, nije izgubio vjernu publiku. Tijekom zime često ćete morati prekrižiti Krivi jer će biti prevelika gužva u malom prostoru, no tijekom proljeća, ljeta, a čak i jeseni, uvijek će biti mjesta na šarenim klupicama u dvorištu. Chill ekipa, dobri zvuci iz zvučnika i zanimljiva umjetnost po zidovima neki su od razloga zašto je Krivi ustvari Pravi. Osim toga, pića su jako jeftina, a piva pogotovo. Mjesto u koje ideš da bi se sprijateljio ili produbio prijateljstvo.

22 000 milja u Frankopanskoj 22

Verne nije bio lud kada je pisao 20 000 milja pod morem, a nisu ni ovi ludi jer kod njih u 22 000 milje možete popiti jeftino pivo u centru Zagreba, u odličnom ambijentu i dobroj atmosferi koja je podebljana dobrom i veselom glazbom. Prostor nije prevelik, no uvijek se uspije nekako naći neko mjesto. Dizajn koji podsjeća na podmornicu također je dodatni plus ovom bircu.

22000 milja, FOTO: Facebook Screenshot

Vespa u Ilici 8

Zaštitni je znak ovog birca, koji se skriva u centru Zagreba, kako mu i samo ime govori – Vespa. Da biste došli do Vespe, morate proći kroz haustor na broju Ilica 8. I nemojte da vas mračan haustor odvrati od dolaska. Na kraju unutarnjeg dvorišta čeka vas mjesto koje je toplo, zadimljeno, onako baš pravo za popiti pivo po mjeri studenta, a na odmet nisu ni retro separei, lokalna mačka koja s vremena na vrijeme protrči i poznata lica konobarica kojih se neki sjećaju još i iz srednje škole. Nedavno se otvorio i jedan od ulaza u zagrebačke tunele točno iza Vespe, tako da, ako svratite na rano piće, možete s društvom otići u zagrebačka istraživanje i veselu avanturu.

Vespa, FOTO: Facebook/Screenshot

Žiraffa na nekoliko zagrebačkih lokacija

To je niz, pa mogli bismo reći, pivnica, no ima rakija i koktela i drugih pića i sokića. Većina će ljudi tamo na neko predizlazno zagrijavanje. No, kada drveće ostane bez lišća, kada ptice odlete na jug, kada se izvuku kaputi, ukratko, kada zahladi, pripremite se na rezerviranje, jer bez rezerviranja nema šanse da ćete dobiti za svoju ekipu mjesto za sjesti i u miru cugati. S dobrom ekipom uvijek je super, no kada je cuga jeftina, atmosfera je urnebesna. I ne zaboravite, Žiraffa se nalazi na nekoliko lokacija po Zagrebu.

Kvazar u Opatovini 39

Ulica paralelna s Tkalčom skriva Kvazar koji će vas opiti svojom ponudom, atmosferom, jeftinoćom te alkoholom (zbog toga i jeste tu). Jeftina prosječna piva, rakija, pa čak i viski oduševit će svakog studenta i njegov novčanik. Ipak, ako ste za nešto bolje pivo, u toj se ulici nalaze i Craft Room, Tolkien's House, s većim izborom piva, ili pak Carpe Diem s nešto manjim, ali često akcijskim popisom piva. Pozicija je odlična jer s Opatovine možete lako doći do mnogih klubova u centru i nastaviti svoje partijanje bez vožnje, čekanja taksija ili tramvaja ili hodanja spotičući se o vlastite noge.

Čeh Pub u Preradovićevoj 28

Ovdje nismo bili, sram nas bilo, no širi se urbana legenda o bircu u centru grada u kojem možete popiti Kozel ili Pilsner Urquell za samo 10 kuna. Mnogi ga ni ne zovu Čeh Pub nego Kozel, po reklami koja je točno iznad ulaznih vrata. Ne znamo više, ali ići ćemo provjeriti, a to preporučujemo i vama.

The Beertija u Ulici Pavla Hatza 16

Kao što i samo ime govori, ovo je jedna lijepo podmazana pivnica s velikim izborom piva. Kada otvorite njihov cjenik, ne znate kud ćete i što ćete piti, jer je toliko mnogo vrsta u ponudi. Atmosfera je topla, puštaju odličnu glazbu uz koju ćete često zapjevušiti, a petkom i subotom naići ćete i na DJ-eve koji će vas zabaviti rock i indie zvukovima. Odlična je i pozicija jer kad malo popijete, trebat će vam samo minuta do Glavnog kolodvora.

Medvedgrad na raznim lokacijama po gradu

Pivnice Medvedgrad možete lako naći na više lokacija u gradu Zagrebu. Rijetko koji ljubitelj piva nije pio Gričku vješticu, Crnu kraljicu ili pak Zlatnog medu, a osim tih već tradicionalnih piva, osmislili su oni još mnoge druge vrste koje bi trebale zadovoljiti svaki ukus. Tijekom zime nedostajat će mjesta, no uvijek možete rezervirati. Osim jeftinog piva, možete i jeftino pojesti finu hranu, a često će vas iznenaditi i živa glazba kojom znaju počastiti svoje vjerne pivopije.

Studentski klubovi 

Nema ništa bolje nego osjetiti se kao kod kuće u nepoznatom gradu. Postoje mnogi klubovi, primjerice KSI Mate Balota, Klub Dubrovčana ili Klub Šibenčana. Ako upišete približan naziv u Google, postoji velika vjerojatnost da ćete naići na klub studenata baš vašeg podneblja. Ono što je odlično, ni jedan klub, barem koliko mi znamo, ne ograničava dovođenje prijatelja, pa ćete tako na istrijanskom terenu piti po zagorski slušajući dalmatinsku pjesmu s lokalnim wannabe purgerima. Apsolutni regionalni multi-kulti doživljaj u malom koji će stvoriti prijateljstva za cijeli život.

I tako, studentskim smo klubovima zatvorili naš popis, no na vašem se mogu naći i Ferax, Sidro, Route 66 ili kvartovska birtija u kojoj je rakija 3 kune. Činjenica je da je svaki birc skuplji od cuganja u sobama, stanovima ili parkićima, no nemaju svi takve mogućnosti ili vremenski uvjeti to ne dozvoljavaju. Nadamo da će vam naš popis možda pomoći u prilagođavanju na novi grad ili otvoriti nova saznanja o noćnom studentskom životu Zagreba. Kako god vi na to gledali, mi vam želimo reći – živjeli!

FOTO: STUDENTSKI.HR