LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ISKORISTI PRILIKU

Volontiranje ti pomaže kod izgradnje samopouzdanja i traženja posla

Volontiranje će uvijek biti lijepa crtica u vašem životopisu

Volontiranje će uvijek biti lijepa crtica u vašem životopisu

Početak listopada znači i početak akademske godine. Mnogi su došli iz dalekih gradova u središta hrvatskog obrazovanja te im se trenutno miješa uzbuđenje, ali i strah od nepoznatog. Također, mnogi su već pohrlili i u traženje svojih prvih studentskih poslova, a kada otvore oglas najviše ih muči ona 'pošaljite životopis.'

Nažalost, to je nešto što traži svaki poslodavac, ali za mlade koji još nemaju nikakvog radnog iskustva upravo ova stavka može biti najveći izazov. Ipak, postoji rješenje, a zove se volontiranje. Volontiranje će uvijek biti lijepa crtica u vašem životopisu, međutim ono nije samo kozmetičke naravi, već prava prilika da steknete i prave vještine te upoznate neke nove ljude.

Zašto je volontiranje važno vama, ali i budućim poslodavcima?

Volontiranje je najčešće timsko, stoga volontiranje pokazuje da znate raditi u timu, što je jedna od najvažnijih stvari koje poslodavci raspisuju kao uvjete za zapošljavanje u njihovim tvrtkama. Također, ono što poslodavac vidi kroz vaše volontersko iskustvo jest i vaša vještina upravljanja vremenom. Balansiranje između studentskog života i bilo čega drugog neće uvijek biti lako, a ako poslodavcu možete reći da ste uspješan student koji pritom i volontira – to će vas u startu učiniti poželjnijima.

Kada je riječ o poželjnosti, već ste sigurno nekolicinu puta čuli da nas fakultet ne priprema za tržište rada, a s tom informacijom su uvelike upoznati i poslodavci. Volontiranjem pokazujete da stvari ne prepuštate slučaju, a sudjelovanje u volonterskim projektima omogućava vam da na razgovoru za posao ispričate malo više od toga što ste radili na fakultetu.

Sudjelovanjem u volontiranju možete naći i mentora, ali ne onog koji za esej, završni ili diplomski rad, već osobu koja te može voditi i poticati na tvojem karijernom putu. Svaki volonterski projekt ima osobu koja ga vodi, to su najčešće osobe s više iskustva od nas te se od njih često može nešto naučiti, ali i pitati ih se za savjete i smjernice kako do posla s kojim bismo se eventualno htjeli baviti u budućnosti. Pritom je, naravno, važno da je osoba od koje želite mentorstvo stručna upravo u području koje vas zanima. Ta osoba vam također može napisati i preporuku za buduće zapošljavanje, što je još jedan lijepi dodatak vašim budućim prijavama za posao.

Ono nimalo manje bitno je i to da vam volontiranje pomaže održavati i izgraditi samopouzdanje. Volontiranjem ćete razviti vještine koje ćete moći konkretno predstaviti u vašem životopisu i na razgovoru za posao. Volonterskih projekata je puno, a nude aktivnosti od rada s osjetljivim skupinama, vođenja društvenih mreža, pisanja, provođenja igraonica i mnogih drugih. Sva ta iskustva vrijedna su za razvoj vještina, ali i za vaš osobni razvoj koji je često preduvjet profesionalnom. Volontiranje vam pomaže da se osjećate aktivnim, korisnim i produktivnim, što su bitne stvari za samopouzdanje svake osobe.

Zato, neka vaša odluka za ovu akademsku godinu, osim toga što ćete biti dobri studenti, bude i pronaći volonterski projekt po svojoj mjeri i iskoristiti sve njegove benefite za svoju budućnost i buduću karijeru. Za početak na vašu internetku tražilicu napišite ''Volontiranje'' i otvorit će vam se stranice gdje se možete pronaći volonterske projekte. To znači da si na klik daleko od svoje nove avanture koje ćeš se uvijek rado sjećati.