LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdrava produktivnost

Vodič za produktivnost: Kako uz pomoć bullet journala upravljati svojim obavezama

Ako u idućoj akademskoj godini želite bolje upravljati svojim obavezama, metoda vođenja bullet journala možda je prava metoda za vas.

Ako u idućoj akademskoj godini želite bolje upravljati svojim obavezama, metoda vođenja bullet journala možda je prava metoda za vas.

Ako ste na društvenim mrežama ikada naišli na lijepo ukrašene bilježnice uz pomoć kojih autor planira svoje obaveze, prati uspješnost obavljanja zadataka i usvajanja navika, a uz to upisuje i motivacijske citate, vodi dnevnik, piše bilješke s predavanja i štošta drugo, vidjeti ste primjerak bullet journala

Bullet journal zapravo je – bilježnica, no osim toga je i korisna metoda za upravljanje vlastitim obavezama. Ime je dobila po bilježnici na točkice (bullets), no za svoj bullet journal možete koristiti bilo koju bilježnicu koja vam odgovara.

Dakle, kako biste vodili svoj bullet journal, potrebna vam je nekakva bilježnica i nešto za pisanje (savjetuje se kemijska olovka ili nekoliko kemijskih olovaka različitih boja ako ste vizualni tip).

Iako vam se čini da prazna bilježnica teško može postati kreativni dnevnik i sistem za praćenje obaveza, uz sljedećih nekoliko točaka, brzo će to postati. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Bullet Journal® (@bulletjournal)


Prvu stranicu svojeg bullet journala ostavite praznom (na kraju ćemo se vratiti na to), a za početak numerirajte prvih 10 stranica bilježnice. 

Sljedećih nekoliko stranica rezervirano je za ciljeve koje želite ostvariti, bili to životni, godišnji, mjesečni ili dnevni ciljevi. Ako imate problema s definiranjem svojih ciljeva, uzmite prazan papir i na njega napišite sve što želite i/ili morate ostvariti u nekom trenutku svojeg života. Na papir upisujte sve: od seminara koji morate predati idući tjedan, ažuriranja životopisa, ispita koji vas očekuju iduće akademske godine, smišljanja genijalnog poklona za sestrin rođendan u 12. mjesecu, odlaska na koncert u 2023, do putovanja u London jednog dana. 

Kada ste na papir napisali sve što vam je palo na pamet, vrijeme za organiziranje ciljeva. Uzmite drugi papir i podijelite ga u četiri kolone: Budućnost (oni ciljevi koje želite ostvariti jednog dana), Godišnji ciljevi (ono što želite ostvariti u nadolazećoj akademskoj godini), Mjesec (ono što želite ostvariti tijekom idućeg mjeseca), Tjedan (ono što želite ostvariti idući tjedan). 

Prilikom raspoređivanja svojih ciljeva budite realni. Ako vam je cilj ustajanje u pet ujutro, a sada se ustajete u devet, možda je bolje krenuti prvi tjedan s ustajanjem u osam, pa nakon nekoliko mjeseci doći do ustajanja u pet. 
 
Kada ste rasporedili sve ciljeve, vratite se svojoj bilježnici i na svaku drugu stranicu upišite jednu kategoriju svojih ciljeva (budući, godišnji, mjesečni, tjedni) te prepišite sve ciljeve sa svojeg popisa. 

Sada kada imate bazu – sve ono što želite ostvariti – možete početi raditi na ostvarivanju svojih ciljeva

Sa svojeg tjednog popisa pogledajte što možete ostvariti danas. Ako vam je na tjednom popisu pisanje seminara, razbijte taj zadatak na manje dijelove (istraživanje, pisanje bilješki, pisanje uvoda...) i zapišite neke (ili jedan) od tih zadataka pod današnje zadatke. Razmislite što još trebate obaviti danas pa zapišite i te zadatke. Kada obavite nešto od zadataka s popisa, prekrižite ga. 

Svoj bullet journal možete koristiti i kao dnevnik. Neki na kraju dana vole pregledati što su odradili taj dan i isplanirati obaveze za idući dan. Ako vam je neka obaveza ostala neobavljena, razmislite je li uopće potrebna i kada ju treba obaviti: treba li je obaviti sutra? Može li se obaviti i idući tjedan? Ako se može obaviti idući tjedan, prebacite obavezu na idući tjedni popis. Ako ne, prebacite je na popis za sutra. 

Sjećate se prve stranice koju smo ostavili praznu? Na tu stranicu upišite sadržaj: upišite na kojoj se stranici nalaze budući ciljevi, godišnji ciljevi, mjesečni ciljevi za svaki pojedinačni mjesec, a možete upisati i neke druge stvari koje želite brzo i lako pronaći (primjerice, ako ste na 34. stranici planirali kada ćete izaći na koji ispit, zapišite si tu stranicu kako biste se na nju mogli vratiti). 

Dakle, ključ bullet journala je zapisivati svoje obaveze i ciljeve, redovito im se vraćati (svakodnevno) i pratiti svoj napredak. Uz to, možete pratiti i broj pročitanih knjiga u godini, koliko ste puta u mjesecu napravili više od 10 000 koraka, kada vaši bližnji imaju rođendane, koliko je još dana ostalo do premijere najdraže serije... 

Za više informacija o bullet journalu pogledajte video tvorca ove metode, a dostupna je i knjiga
 
FOTO: UNSPLASH