LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Efikasno učenje

Učenje ne mora biti mučenje: kako manje učiti, a postizati dobre rezultate?

Postizanje dobrih ocjena uz manje učenja može se čini paradoksalnim, ali ne mora nužno i biti. Važno je pronaći idealnu metodu kako ne biste gubili sate čitajući stranice bez obraćanja pažnje na njihov sadržaj.

Postizanje dobrih ocjena uz manje učenja može se čini paradoksalnim, ali ne mora nužno i biti. Važno je pronaći idealnu metodu kako ne biste gubili sate čitajući stranice bez obraćanja pažnje na njihov sadržaj.

Učenje ne mora nužno biti produktivno samo kada za knjigom provedete desetke sati, baš naprotiv. Umjesto besmislenog buljenja u knjigu, bolje biste rezultate mogli postići ako učite efikasno – onda kada imate volje i koncentracije.

Manje je više

Nemojte učiti deset predmeta odjednom, radije se fokusirajte na jedan po jedan. Napravite listu prioriteta i prema njoj odredite kada ćete se čime baviti.

Nemojte si dopustiti burnout

Ni za vaše psihičko zdravlje a ni za fizičko nije dobro sve vrijeme usmjeriti samo na učenje. Potrebno je pronaći nekakav balans jer ćete samim time biti produktivniji i fokusiraniji na ono što radite.

Učite kada ste produktivni

Nema smisla učiti kada ste iscrpljeni, kada se osjećate loše mentalno ili fizički i u sličnim situacijama. Ne kažemo da trebate čekati deset godina prije nego uzmete knjigu u ruke, ali odredite razdoblje u danu koje vam najviše odgovara za učenje, a da pri tome postižete neke rezultate.

Spavanje i prehrana

O nužnosti pravilne ishrane i kvaliteti sna ne moramo puno govoriti. Oboje doprinosi tome da ste tijekom učenja bolje fokusirani, da bolje pamtite i na kraju budete svjesni toga što učite.

Vježbajte um

Pomozite svojem mozgu da radi uspješno i aktivno i u drugim situacijama. Možete, primjerice, čitati knjige, rješavati križaljke, sudoku, igrati određene društvene igre i slično. Vježbe za mozak mogle bi vam uvelike pomoći pri učenju i donošenju zaključaka.

Odaberite pravu metodu

Neki uspješnije uče kada uče naglas, drugi radije to čine u tišini, a treći kada objašnjavaju drugima. Bez obzira na to koji ste tip, dobro je pronaći metodu koja vama najviše odgovara kako ne biste proveli tjedne uz knjigu, a da pritom ništa ne zapamtite.
FOTO: PIXABAY