LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ispitni rokovi

Tri metode za savladavanje treme prije usmenog ispita

Usmeni ispiti među najstresnijim su dijelovima studiranja. Donosimo nekoliko metoda koje vam mogu olakšati tremu koju osjećate prije dolaska na ispit.

Usmeni ispiti među najstresnijim su dijelovima studiranja. Donosimo nekoliko metoda koje vam mogu olakšati tremu koju osjećate prije dolaska na ispit.

Mnogim su studentima upravo usmeni ispiti najstresniji dio studiranja, pa se tako neizbježno javlja trema. Sama po sebi trema nije loše, no nekad nas toliko zaokupi da dolazi do blokade. Na usmeni ispit dobro je doći hladne glave i mirna srca, a u nastavku donosimo nekoliko tehnika i metoda koje vam u tomu mogu pomoći. 

Prva metoda za brzo umirivanje treme koja dolazi od stručnjaka za javne nastupe je tzv. četiri-sedam-osam. Udah na nos dok brojimo do četiri, zadržavamo dah dok ne nabrojimo do sedam i izdahnemo na usta dok u sebi brojimo do osam. Ova metoda pokazala se učinkovitom, a pet minuta takve vježbe disanja smirit će nas i dopustiti nam da bez velike treme odradimo usmeni ispit.

Uz disanje, koliko god možda neobično zvučalo, mogu pomoći i mantre. Rečenicama poput Učio sam, znam ovo gradivo. Trebam samo potvrditi ocjenu, usmeni ispit je formalnost i slično sami sebe smirujemo. Uostalom, ako u glavi imamo glas koji nam govori da ništa ne znamo i da ćemo pasti ispit, najbolji način da ga smirimo jest da si govorimo upravo suprotno. 

Dobro je primijeniti još jednu metodu, a ona se tiče odvlačenja pažnje. Ne mislimo na to da si dva tjedna prije usmenog ispita trebate odvlačiti pažnju drugim stvarima pa ne učiti za ispit, već da si, dok čekate svoj red prije kabineta, odvučete pažnju nekim drugim aktivnostima.

Razgovarajte s kolegama, igrajte igrice na mobitelu, a ako ponavljajte, nemojte se fokusirati na ono što možda ne znate, već na ono što jako dobro znate. 10 minuta prije ispita ionako nećete naučiti ništa novo, a ako ponavljate baš ono što znate, povećat ćete si samopouzdanje.
FOTO: UNSPLASH