LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
STUDI(G)RANJE

Top 5 društvenih igara za sve detektive i ljubitelje dobrih misterija

Bilo da želite preispitati svoje sposobnosti dedukcije, opovrgnuti tuđe ili samo se zabaviti uz dobar misterij, donosimo popis pet najbolje rangiranih društvenih igara na tu temu.

Bilo da želite preispitati svoje sposobnosti dedukcije, opovrgnuti tuđe ili samo se zabaviti uz dobar misterij, donosimo popis pet najbolje rangiranih društvenih igara na tu temu.

Ljude općenito intrigiraju misteriji, a mnogi se vole hvaliti kako su baš oni nadareni izvanrednim mentalnim sposobnostima Sherlocka Holmesa.

Kako bismo vašim znatiželjnim umovima priuštili dobar misterij, ali i vaše sposobnosti dedukcije stavili na pravu kušnju, priredili smo popis pet najbolje rangiranih društvenih igara na temu ubojstva, odnosno misterija, prema rang-listi dostupnoj na stranici BoardGameGeek.
 1. Mansions of Madness: Second Edition
  U drugoj ediciji ove poznate misteriozne horor-igre surađujete sa svojim suigračima kako biste preživjeli i razotkrili misterij rezidencije Arkham. Riječ je o svojevrsnoj igri na ploči u kojoj ćete koristi mnoštvo komponenti, od minijatura do raznih kartica i žetona, a kroz četiri dostupna scenarija uronit ćete u ovaj svijet i pomoću mobilne aplikacije. Igra je namijenjena za 1–5 igrača, a za jedan scenarij trebat će vam između 120 i 180 minuta. Igra ima ocjenu kompleksnosti 2,68/5, što neznatno naginje kompleksnijim igrama.
 2. Sherlock Holmes Consulting Detective: The Thames Murders & Other Cases

  Otac mladića ubijenog u Irskoj još nije dobio tijelo: „Napali su ih jer su govorili zagorski.”


  U ovoj igri, osvajačici prestižne nagrade Spiel des Jahres, pokušavat ćete razriješiti razne misterije sakupljajući tragove i dokaze po londonskim uličicama i palačama. Intervjuirat ćete sumnjivce, pretraživati novine u potrazi za dokazima kako biste sakupili dovoljno činjenica te došli do konačnog rješenja. Budući da u igri nema kockica, odnosno faktora sreće, sve na što ćete se moći osloniti bit će vaša genijalnost i sposobnosti dedukcije. Igra je namijenjena za 1–8 igrača, a partija će iziskivati 60–120 minuta. Igra naginje neznatno kompleksnijima s ocjenom kompleksnosti 2,69/5.
 3. Chronicles of Crime
  Chronicles of Crime kooperativna je igra istraživanja koja kombinira komponente igre na ploči s mobilnom aplikacijom te opcionalnom Virtualnom stvarnošću. S istim komponentama, budući da svaka komponenta ima QR-kod koji će se ažurirati za brojne nove avanture, moći ćete odigrati brojne scenarije. Ovu igru može igrati 1–4 igrača, za što će im u prosjeku trebati 60–90 minuta. S obzirom na njezinu ocjenu kompleksnosti od 2,07/5, ova igra može se smatrati relativno jednostavnom.
 4. Detective: A Modern Crime Board Game
  U ovoj kooperativnoj igri preuzet ćete ulogu članova tima institucije Antares National Investigation Agency, a igra će pred vas staviti pet izazovnih slučajeva koji se igraju jedan za drugim. Premda se na prvu mogu učiniti nepovezanima, otkrit će imerzivnu metaradnju utemeljenu na činjenicama i fikciji. Igru može igrati 1–5 igrača, a za jednu je partiju potrebno izdvojiti 120–180 minuta. S obzirom na ocjenu kompleksnosti od 2,73/5, igra se nalazi u skupini relativno zahtjevnijih.
 5. Deception: Murder in Hong Kong
  Deception je prvoklasna igra umova u kojoj ćete preuzeti uloge istražitelja koji pokušavaju razriješiti ubojstvo. No postoji i prevrat. Jedan je od istražitelja potajno ubojica! Nasumično dodjeljujući uloge forenzičara, svjedoka, istražitelja, ubojice i supočinitelja na početku svake partije, u dinamičnim interakcijama istražitelja i njihovog tima koji pokušavaju otkriti bilo kakve činjenice o slučaju te ubojice i njegovih pomoćnika koji sve sabotiraju, ova igra polučit će mnoge trenutke dobre zabave. Igra je predviđena za čak 4–12 igrača, a partija traje svega 20 minuta. Ocjena kompleksnosti od samo 1,59/5 daje ovoj igri titulu najjednostavnije na listi.
 

UZNEMIRUJUĆE: Od teških ozljeda preminuo 54-godišnjak u Šibeniku, pretukla ga tri mladića

Za više prijedloga društvenih igara na različite teme možete pogledati seriju članaka STUDI(G)RANJE.
FOTO: PIXABAY