LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Akademski napredak

TAJNA USPJEHA: 7 savjeta kako postati izvrstan student/ica

Donosimo kakve navike morate razviti ako želite položiti kolokvije ili ispite bez suza i neprospavanih noći.

Donosimo kakve navike morate razviti ako želite položiti kolokvije ili ispite bez suza i neprospavanih noći.

Prvi kolokviji sve su bliže, a ako ne želite provesti nekoliko noći zaredom u suzama ispred skripte, vrijeme je da počnete učiti! Što ranije počnete, to će vam biti lakše organizirati se tako izbjegnete mental breakdown pred ispit i sačuvate barem dio živaca.
 

Raspored


Zapišite točne datume održavanja svih kolokvija – u bilježnicu, na papirić, u mobitel, kako god je vama lakše. Zatim pogledate koliko lekcija u knjizi (skripti) imate te ih rasporedite na dane do ispita. S time da si ostavite jedan dan za odmor da se počastite i, naravno, dan za ponavljanje sveg gradiva.
 

Spavanje


Bit će vam izuzetno lakše učiti i koncentrirati se ako ste umorni. Izlasci mogu čekati dok prođu kolokviji – nećete ništa propustiti. Pokušajte spavati sedam do osam sati ili odspavajte dodatno pod pauzom od učenja.
 

Prostor za učenje


Spavaća soba jedan je od prostora koji vas asociraju na spavanje, što nije osjećaj koji želite dok se trebate koncentrirati. Preporuča se da učite u tihom prostoru s mnoštvo prirodnog svjetla, uz minimalne distrakcije, na poveznici pronađite poznate knjižnice, učionice i druga mjesta koja hvale zagrebački studenti.
 


Za brucoše i neodlučne: učenje u knjižnici vs. učenje kod kuće


 

Rješavanje više stvari odjednom


Multitaskanje nije dobro kad je u pitanju učenje, mogli biste postići kontraefekt – sve će vam se pomiješati i nećete biti sigurni što znate, a što ne znate. Fokusirajte se na jednu stvar i radite redom.
 

Postavljajte pitanja


Ako vam neki dio gradiva nije jasan, dogovorite konzultacije s profesorom na fakultetu. On će vam zasigurno objasniti to što vam nije jasno ili vas barem uputiti u literaturu u kojoj se krije odgovor. Bolje to nego da dođete na kolokvij u nadi da se to pitanje neće pojaviti jer se vrlo često baš onda pojave. Također, ispitujte sami sebe za vrijeme učenja ili angažirajte nekog od prijatelja/ukućana/cimera da vas ispitaju. Tako ćete najbolje provjeriti što morate bolje naučiti.
 

Grupa za učenje


Ako ne volite učiti sami ili niste ni probali kako je to učiti u društvu, pokušajte pronaći ljude koji polažu iste kolegije kao i vi te zajedničkim snagama pripremite materijale za uspješno polaganje kolokvija. Dijelite bilješke, ispitujte jedni druge i na kraju krajeva, upoznajte nove ljude.
 


Ovo su razlozi zbog kojih trebate oformiti grupu za učenje


 

Učenje


Ovo možda zvuči banalno, ali postoje dobri i loši načini za učenje. Odnosno, postoje razne metode koje vam mogu olakšati učenje, kao što je pisanje bilješki, podcrtavanje važnih pojmova, odvajanje sadržaja u sekcije i slično. Važno je pronaći metode koje vama najviše odgovaraju jer sjedenje i gledanje u knjigu nije najbolji način učenja.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA