LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti kreativci – intervju s Ivom Pištelek

Studentica Iva svestrana je „beauty” blogerica kojoj je zaštitar šoping-centra očitao bukvicu

Iva je „beauty” blogerica već 5 godina, nedavno je gostovala u IN Magazinu, a prisjeća se kako joj je zaštitar jednog šoping-centra očitao bukvicu dok je htjela realizirati jednu ideju za novu objavu na blogu.

Iva je „beauty” blogerica već 5 godina, nedavno je gostovala u IN Magazinu, a prisjeća se kako joj je zaštitar jednog šoping-centra očitao bukvicu dok je htjela realizirati jednu ideju za novu objavu na blogu.

Studentica ekonomije u Zagrebu, voditeljica administratorica na portalu Studentski.hr i beauty blogerica – kratki je opis 26-godišnje Ive Pištelek koja za sebe kaže da je u srcu Dalmatinka, ali da živi, studira i radi u svom rodnom gradu, Zagrebu. Strpljivim radom i svestranošću Iva počinje ostvarivati zapažene uspjehe, pa je tako nedavno gostovala u IN Magazinu i pričala o čišćenju lica i skidanju šminke, a mi smo je odlučili pitati poneko pitanje o njezinom putu.

FOTO: Iva Pištelek

Iva, kako si došla na ideju izrade beauty bloga? Je li to bila ideja koja se postupno razvijala ili si se na to odlučila bez puno razmišljanja?

Prvenstveno, oduvijek me zanimalo pisanje, fotografija i kozmetika, a beauty blog spojio je te tri strasti u jednu. Ideja o otvaranju beauty bloga javila se prije četiri i pol godine sasvim spontano. Bilo je ljeto i tada sam, zahvaljujući višku slobodnog vremena, svaki dan imala drugačiji dizajn i manikuru na noktima, pa su mi prijateljice rekle da napravim fotografije i objavim ih negdje na internetu. Nakon nekog vremena to sam i napravila te se polako počela stvarati priča Beauty corner by Iveee. Zapravo, sve ovo što sam do sada stvorila mogu zahvaliti prijateljicama koje su u to vrijeme bolje poznavale svijet interneta i koje su tada pratile jedne od prvih beauty blogova u Lijepoj Našoj.

FOTO: Iva Pištelek

Dakle, tvoji su početci bili u potpunosti spontani, što često sve odvede u boljem smjeru nego pomno planiranje, s obzirom na to da veliki dio ovog posla čini kreativnost. Jesi li se željela odmah istaknuti, naći neku temu o kojoj postojeće blogerice nisu pisale? 

Tako je, početak je bio spontan i nisam točno znala što i kako raditi. Ideje sam tražila na Pinterestu, polako sam se povezivala s djevojkama koje su već imale svoj beauty blog i tako su ideje samo dolazile. Tada, prije četiri i pol godine bilo se lakše istaknuti nego što je to sada. Nisam planirala niti se nadala da će priča beauty bloga ovoliko narasti, da ću doživjeti toliko lijepih situacija, sklopiti toliko lijepih prijateljstava i potpisati toliko kvalitetnih suradnji s brendovima.

Što se tiče isticanja među preostalim blogovima, moram biti iskrena i reći da na početku nisam obraćala pažnju na to, jednostavno sam bila svoja, radila sam i pisala ono što mene veseli, ono što bih sama voljela pročitati i vidjeti na nekom blogu i ono što sam smatrala da će čitateljice potaknuti da se uvijek vraćaju i čitaju moje postove. Sada je priča potpuno drugačija, blogova ima mnogo i djevojkama koje tek otvore svoj beauty blog teže je istaknuti se. Ipak, koliko god blogova da postoji, prije ili kasnije istaknut će se oni koji imaju iskrene postove i recenzije, oni koji održavaju komunikaciju s čitateljicama te oni koji ne očekuju da će uspjeh doći preko noći.

FOTO: Iva Pištelek

Kakve su bile reakcije tvojih najbližih? Je li im se ideja svidjela na prvu? 

Reakcije okoline već su u samom početku bile izrazito pozitivne. Imala sam podršku prvenstveno od obitelji i dečka, nakon toga i od prijatelja, a naravno i od samih čitateljica koje su razlog zbog kojeg blog i dalje postoji, razvija se i postao je hobi koji nikada ne bih mijenjala.  

Koliko se u svojim objavama koncentriraš na studentsku populaciju – cure koje obožavaju kozmetiku, ali moraju balansirati ograničeni studentski budžet i želju za onom novom super maskarom

U objavama se ne koncentriram posebno na studentsku populaciju, već općenito na žene koje sa mnom dijele istu ljubav prema kozmetici i žene koje kroz recenzije proizvoda žele saznati nešto o proizvodu prije nego što ga odluče kupiti. Prema statistici, skoro pola čitateljica koje prate moj blog imaju između 25 i 34 godine, a slijede ih one između 18 i 24 godine Većina njih jesu studentice, a u svojim se objavama i postovima trudim obuhvatiti razne proizvode i teme kako bi i čitateljice-studentice i one koje su zaposlene mogle pronaći nešto što im odgovara.

FOTO: Iva Pištelek

Sigurno postoji nešto na što si posebno ponosna u ovih 5 godina otkako je tvoj blog aktivan. Što bi to bilo?

Prvenstveno sam ponosna što sam i nakon skoro 5 godina otkako blog postoji ostala 100% svoja, što mogu reći da sam iskrena i što imam divne čitateljice koje dalje svojim prijateljicama preporučuju moj blog. Ponosna sam na to što sam nekim svojim čitateljicama uspjela pomoći kroz privatne poruke, ali i na svaku ostvarenu dugoročnu suradnju jer sam svjesna da one ne padaju s neba i da velik broj brendova pažljivo odabire s kojim će blogerom sklopiti suradnju. Mogu reći da je odličan osjećaj znati da čitatelj i brend cijene tvoj rad te da znaju da iza svake objave i posta stoji nekoliko sati rada i truda.  

Postoji li anegdota koju bi s nama podijelila?

Jedino što bih mogla spomenuti jest krov jednog šoping-centra i ljutiti zaštitar. Naime, trebala sam fotografije za nekoliko fashion postova te sam sa sestrom otišla tražiti lokacije na kojima bismo ih mogle napraviti. Kako sam imala više odjevnih kombinacija koje je trebalo fotografirati, negdje sam se morala presvući (u autu) i tako smo završile na krovu šoping-centra, gdje nema ljudi i gdje nikome ne smetamo. E pa, prevarile smo se. Zaštitaru smo zasmetale, iako ni dan danas ne razumijemo zašto, i očitao mi je dobru bukvicu o tome da se nije dozvoljeno skidati i da je on gledao sve što radim. Shvatila bih ga i rekla da je potpuno u pravu da sam se zaista skinula, ali kako nisam, poantu njegove bukvice i dalje ne razumijem.

Pitanje koje ti vjerojatno najčešće postavlja obitelj – kako uskladiti fakultet i hobi? Je li moguće istovremeno biti dovoljno produktivan na oba područja? 

Fakultet, posao, volontiranje i hobi teško je uskladiti, no rekla bih samo ovo – ne postoji ne stignem i nemam vremena jer sve se stigne ako se poslože prioriteti i ako postoji dovoljno velika želja. Blog je hobi koji gotovo u potpunosti ispunjava moje slobodno vrijeme i jako sam sretna što je tako. Smatram da sam mnogo produktivnija kada imam ispunjen dan, a ujedno se tako i na kraju dana osjećam ispunjenije i znam da sam dan iskoristila najbolje što sam mogla.

Poruka za kraj za sve one koji se žele okušati u nečemu sličnom. Što bi voljela da je tebi netko rekao na tvojim počecima?

Poruka je da budu svoji, da pišu o onome o čemu bi i sami voljeli čitati te da im iskrenost prema čitateljima bude na prvom mjestu. Iako sam i sama otpočetka znala da će postojati i oni kojima se ono što radim neće svidjeti i koji će imati potrebu pisati ružne komentare, voljela bih da mi je netko tada rekao da takve komentare samo uzimam kao poticaj za dalje. Iako nisam dobila puno negativnih komentara kroz godine, svaki me negativan komentar potaknuo da nešto poboljšam jer nakon toga oni koji su pisali negativne komentare više nemaju ideje. I još nešto što bih poručila svima koji se žele okušati u sličnom poslu ili hobiju, a po mom mišljenju je vrlo važno – preostale blogere ne treba smatrati konkurencijom jer oni to nisu, ima mjesta za sve i svakog, važni su jedino volja, trud, motivacija i iskrenost.

Ovo je bio još jedan u nizu kratkih intervjua u kojima predstavljamo studente koji su uspješni na više područja, a koji na svih mogu inspirirati da se okušamo u nečemu novome – jer nikad ne znamo gdje nas može odvesti!

FOTO: BEAUTY CORNER BY IVEEE