LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati ankete

Studenti uglavnom nisu za euro: „Cijene će poskupjeti, a plaće ostati iste.”

Dok jedni strahuju od povećanja cijena i pada životnog standarda, drugi su mišljenja da bi euro kao valuta znatno olakšao poslovanje – evo što misle mladi o uvođenju eura kao hrvatske valute.

Dok jedni strahuju od povećanja cijena i pada životnog standarda, drugi su mišljenja da bi euro kao valuta znatno olakšao poslovanje – evo što misle mladi o uvođenju eura kao hrvatske valute.

Nakon što je premijer Plenković izjavio da bi Hrvatska do 2023. trebala biti spremna za uvođenje eura pitali smo vas podržavate li tu ideju. Malo više od polovice anketiranih protivi se tome, a razlog je uglavnom strah od povećanja cijena i pada životnog standarda.

Jednak je broj muških i ženskih anketiranih, najvećim se dijelom (82,4%) radi o dobnoj skupini 19-25. Anketu su ispunili studenti različitih fakulteta pa je tako bilo odgovora onih s ekonomije, filozofskih fakulteta, KBF-a itd.

Oni koji podržavaju euro smatraju da je to sigurnija valuta, da će plaće malo porasti i da će novac biti protočniji. Ističu bolju povezanost s ostatkom Europe, jednostavno poslovanje, poticaj turizma i slično. Evo što neki od njih vide kao potencijalne probleme i/ili pozitivne strane:
– Pozitivna strana smanjena korupcija.

– Vidim potencijalne probleme vezane uz prebacivanje kuna u eure, ali najviše kunskih kredita u euro.

– Vjerojatno bi trebalo biti bolje tako, ali kakve smo mi sreće sve će krenuti nagore.

– Samo pozitivne strane, probleme će raditi starije generacije i euroskeptici.
Oni koji, pak, ne podržavaju odluku naglašavaju povijesnu važnosti i nacionalno značenje kune kao valute, a neki čak smatraju da je to jedino što je Hrvatskoj ostalo. Drugi smatraju da će se Hrvati teško priviknuti na to, strahuju od preniskog BDP-a i opadanja gospodarstva te čak i opadanja hrvatske neovisnosti.
– Smatram kako su veći rizici uvođenja eura, nego što su dobrobiti prednosti. Ako države, koje su puno duže članice EU od Hrvatske, još nisu uvele euro kao službenu valutu, ne vidim razlog zašto bi i Hrvatska. Hrvatska se je obvezala uvesti euro kada je pristupila EU, ali ne i točan datum kada... Premlada je članica te smatram kako nema dovoljno iskustva u sudjelovanju u samoj zajednici, a samim time još je manje spremna biti u monetarnoj uniji. Iako je eurizacija sve više prisutna u RH, zašto ne djelovati na jačanju kune umjesto na uvođenju eura? I na kraju, čemu potreba mijenjati valutu ako nam je i ovako dobro? 

Naravno da postoje i problemi i pozitivne strane uvođenja eura. Lijepo je čuti pozitivne stvari, ali je uz to dosta zabrinjavajuće čuti probleme. Kao i većina ljudi, ja se također više fokusiram na promatranje problema, a ne na prednosti. Postoji mogućnost da u ovako maloj i nestabilnoj ekonomiji više do izražaja dođu problemi, a ne prednosti. Posljedica je nezadovoljstvo i nepovjerenje naroda kao pozadina problema, dok su na glavnoj sceni gorući problemi u cjelokupnoj ekonomiji. Svi za jednoga, jedan za sve. – detaljno pojašnjava studentica 2. godine EFZG-a.

– Zato što bi nam trebala biti čast što imamo svoju valutu, profinjenu i višegodišnju. A ne da se prilagođavamo tuđim valutama, gubimo svoje tragove i dajemo za pravo drugima nametanje svoga. Puno se mi prilagođavamo i priklanjamo samo zato jer smo u jednoj uniji. – smatra studentica novinarstva.
Podsjećamo, već su izbačeni i motivi koji bi se trebali naći na hrvatskoj inačici eura kojima možete dati svoj glas ili dati svoj prijedlog, o čemu više možete pročitati ovdje.
FOTO: UNSPLASH