LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Upisi na fakultet

Studenti otkrili zašto su na upise na fakultet išli s roditeljima

Dok su neki poveli roditelje sa sobom na upise na fakultet, drugi smatraju kako roditelji nemaju što tražiti na fakultetu.

Dok su neki poveli roditelje sa sobom na upise na fakultet, drugi smatraju kako roditelji nemaju što tražiti na fakultetu.

Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu nedavno je zamolio svoje buduće studente da na upis na fakultet ne dolaze s roditeljima ili s ostalom pratnjom radi suzbijanja širenja koronavirusa  

No, i prije koronavirusa neki su na upise na fakultet dolazili s roditeljima, a o tome se povela i rasprava na Redditu. 

Dok neki smatraju kako je pratnja roditelja na upis znak nesamostalnosti i nesposobnosti, drugi smatraju kako dolazak s roditeljima na upis i ne mora biti za osudu. 

– Možda im jednostavno prave društvo dok čekaju u redu. Možda klinci imaju bauk od birokracije i osjećaju se sigurnije ako je netko od roditelja pokraj njih. Ako nisu punoljetni, moguće da netko od roditelja treba nešto ispuniti i potpisati – istaknuo je jedan korisnik nekoliko praktičnih razloga zbog kojih bi netko mogao doći na upise s roditeljima.

Drugi se, pak, nisu složili te su istaknuli kako budućim studentima društvo u redu mogu praviti budući kolege, kako ispuniti obrazac s osobnim podacima nije bauk te kako strah od birokracije i papirologije također treba naučiti rješavati. 

Drugi smatraju kako je u redu da roditelji podrže svoju djecu na tako važan dan. 

– Upis na fakultet je važan dan za tu dob i meni je sasvim ok i da ljudi dođu s roditeljima. Svi neki samostalni, neće da roditelji idu s njima na faks na upise, a roditelji im plaćaju fakultet i sve troškove života dok se ne vjenčaju. – istaknula je jedna korisnica.

Svoju perspektivu podijelio je i jedan roditelj

– Išao sam sa sinom na upis. Isti faks, gdje sam studirao 20-ak godina ranije. Bilo mi je super vidjeti faks opet. Morao sam se držati postrani što je ok. Nakon upisa na faks prijava za dom u SC. Ludilo, vratilo u mladost ekspresno. – napisao je.

A jedan student otišao je s ocem na upise jer on nije išao na fakultet pa ga je zanimalo kako to izgleda. 

– Ja sam išao sa starim jer me vozio i on nije išao na faks pa ga je zanimalo kako to izgleda i upisali smo me i napravili tour po faksu. – napisao je.

Iako je svakako problematično da roditelji umjesto svoje djece ispunjavaju osnovne osobne podatke poput imena, prezimena i adrese te obavljaju cijeli postupak upisa, dok njihova djeca budući studenti stoje sa strane, postoje i drugi razlozi zbog kojih netko može doći na upise na fakultet s roditeljima. Na kraju, nekim brucošima je možda potrebna i podrška roditelja i drugih osoba jer imaju različite vrste – ne uvijek vidljiv – invaliditeta kojima procedura upisa na fakultet nije uvijek prilagođena. 

FOTO: UNSPLASH